Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Facebook chystá změny? Zuckerberg řeší mix reality a digitálního života

Autor: ČTK, mah - 
19. dubna 2017
09:04

Facebook se zajímá o rozšířenou realitu. Technologii, která nabízí mix reálného a digitálního života, známe například z oblíbené hry pro chytré telefony Pokémon Go. Nyní se na ni chce zaměřit i největší sociální síť. Na výroční konferenci pro softwarové vývojáře to uvedl generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg.

Rozšířená realita zahrnuje zasazení počítačem vytvořených obrazů do okolního reálného světa. Podle Zuckerberga nová aplikace pro mobilní telefony umožní uživatelům vytvořit trojrozměrné scény z jedné dvojrozměrné fotografie nebo postříkat zdi domu barevným digitálním uměním. Pomoci k propagaci této služby má i nedávné přidání fotoaparátu do všech aplikací firmy.

Pro společnost je přesun do rozšířené reality dalším krokem v dlouhodobém vývoji firmy, která původně umožňovala vysokoškolákům prohlížet si vzájemně obrázky. Zvyšuje také tlak na konkurenci, jako Snap, provozovatele aplikace Snapchat, která se označuje za fotografickou firmu.

Facebook uvažuje i o rozšířené realitě pomocí brýlí, žádné další podrobnosti však k tomu Zuckerberg nezveřejnil. Facebook v roce 2014 koupil výrobce brýlí pro virtuální realitu Oculus.

Představitelé firmy také zdůraznili, že technologie rozšířené reality je stále na svém počátku. Jak upozornila viceprezidentka pro platformu a trh Deborah Liuová, cesta do budoucnosti rozšířené reality je zatím hotová pouze z jednoho procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

VIDEO: Na sociálních sítích často riskujeme. Co nám hrozí?
Video  Vymažte z Facebooku přátele, které neznáte. Snadno se ztrapníte, říká expertka.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Nezmar ( 19. dubna 2017 16:33 )

To uz je hotovej Matrix Lidi (a zvlast mladi) uz maji tak dost vymyte mozky. Dnes uz lidi neumi komunikovat normalne, kazdy cumi do te podelane krabicky (mam na mysli mobilni telefony), tuka slova ve zkratkach a uz ani nerozezna realitu od virtuality. Lidi uz neumi ani normalne zit, honi Pokemony a unikaji jim lidske vztahy. Pak prijde nejaka zivotni krize a oni spachaji sebevrazdu, protoze nevi, jak situaci resit. No, a jak se zda, tak to bude jeste horsi. Quo vadis, universum?

Zobrazit celou diskusi