Za loňský rok skončí podnik ve ztrátě 600 milionů korun. Loni v létě kvůli potížím se zablokovanými účty dlužil zaměstnancům mzdy, nyní jim je už posílá včas. "Překonali jsme kritické období. Zmenšili jsme administrativní část a posílili technickou a obchodní," řekl Kuchař. Firma má závazky po splatnosti 240 milionů korun, od ledna je snížila o 60 milionů. Nemá žádné závazky vůči státu ani zaměstnancům. "Daří se nám stoprocentně plnit splátkové kalendáře," řekl ředitel. Meziročně má firma o 130 pracovníků méně. "Nejvíce kvalifikovaným zaměstnancům jsme zvýšili mzdy," řekl Kuchař. Kolektivní smlouvu s odbory firma již podepsala.

Kovosvit, jenž chce letos vyrobit 355 strojů, posílil obchodní tým pro český trh a v základních produktových řadách vyprodal výrobní kapacity do konce prvního pololetí. Firma obnovila kontakty s většinou obchodních partnerů. Trvalý je převis poptávky po odlitcích ze slévárny, letos vyrobí 9000 tun šedé a tvárné litiny, 80 procent pro Německo a Anglii.

V divizi MAS Automation předpokládá firma na příští rok tržby 100 milionů korun. Za základní trh považuje Česko. "Rozhodující budou státy EU, jsme velice aktivní na německém trhu, chceme se tam více prosadit. Ruský trh je pro nás historicky významný, letos tam obnovíme činnost, předpokládáme tam tržby 200 milionů korun, už jsme letos uskutečnili jeden obchodní případ," řekl Kuchař. Patnáct procent obratu tvoří Polsko, minulý týden podepsala firma kontrakt do Číny. "Prodeje rostou," dodal ředitel.

Kovosvit dnes představil nový obráběcí stroj 3D hybridní aditivní technologie vyrobený ve spolupráci s ČVUT. Je to první technologie 3D tisku kovových dílců plně vyvinutá v Česku. Kombinuje obrábění a navařování kovu. Stroj se začne prodávat příští rok. "Více dotazů je zatím ze zahraničí," řekl technický ředitel firmy Petr Heinrich.

Stroj vybavený termokamerou umožňuje vytvářet, svařovat i obrábět dílce do hmotnosti 400 kilogramů. Je vysoký 3,3 metru, váží 17,3 kilogramu. Konečná cena vytvořeného dílce je 2500 až 3000 korun za kilogram.

"Je pro nás vzácné věnovat se této problematice, protože strojařina je velmi konzervativní obor. Ve strojírenství roste ročně trh aditivních technologií o 30 procent, je to tím, že do toho hodně vstoupily letecké společnosti," řekl ČTK Jan Smolík z ČVUT. Kovosvit uvede letos na trh i nové pětiosé obráběcí centrum.

Kovosvit vlastní od poloviny září průmyslník a zbrojař Jaroslav Strnad. Firma má dlouhou tradici ve výrobě obráběcích strojů. V roce 1939 ji založil podnikatel Tomáš Baťa.