Zní to trošku jako scifi, ale technologie trojrozměrného tisku se krok za krokem vkrádá i do stavebnictví a architektury. Jako první byl touto metodou postaven dům před třemi lety v Šanghaji. A za pouhých 24 hodin zvládla díky 3D tisku postavit dům, který byste nerozeznali od klasického, společnost Apis Cor ze San Franciska v ruském městečku Stupino.

Nachází se na pozemku velkém 400 čtverečních metrů, a přestože byl „vytištěn“ tak rychle, firma tvrdí, že dům vydrží stát až 175 let! To ovšem není ta nejlepší část příběhu. Cena domu se pohybuje jen něco málo přes 10 tisíc dolarů, v přepočtu tedy kolem tří set tisíc korun. Úžasná perspektiva pro všechny, kteří mají hluboko do kapsy.

Jak stavba domu za pomocí 3D tiskárny vypadá? Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

První dům na světě, který postavili pomocí mobilní 3D tiskárny! Apis Cor

 

Přístup sanfranciské a ruské společnosti Apic Cor je unikátní v tom, že na rozdíl od obvyklého 3D postupu, kdy se jednotlivé části vytvářejí zvenku a později se vyrobí, Apis používá mobilní tiskárnu pro tisk svých domů přímo na místě. Poprvé tak byl dům v 3D technologii vytištěn jako celek, nikoli z předtištěných panelů.

Hlavním cílem konstrukce bylo mimo jiné prokázat flexibilitu zařízení a rozmanitost dostupných forem. Dům může mít jakýkoli tvar, a to včetně známého čtvercového tvaru, protože 3D technologie nemá žádná omezení týkající se návrhu nových budov, samozřejmě s výjimkou zákonů fyziky. Jak se vám tenhle revoluční rodinný dům líbí?

Fotogalerie
12 fotografií