Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak vyčistit vzduch v bytě? Pořiďte si tyto rostliny

/
  • (shutterstock.com)
    8. března 2017 ● 06:00

    Potřebujete vyčistit vzduch v bytě, nebo domě a nechce se vám investovat peníze do čističky? Pak vás jistě potěší, že vám mohou pomoci pokojové rostliny. Tyto nejen skvěle vypadají, ale umí také zadržet prach, působí jako zvlhčovače, a dokonce jsou schopné pohltit škodlivé látky z nábytku nebo eliminovat smog. Vyberte si tu, která pomůže právě vám.

  • 1.

    Na zvlhčení vzduchu

    Asplenium
    Autor: profimedia.cz

    Hlavně v zimě, kdy topná tělesa vysušují vzduch, což podporuje vznik různých dýchacích onemocnění, je zvlhčování vzduchu v místnostech velmi důležité. Zde se dobře uplatňují květiny s velkými listy, které jsou výbornými zvlhčovači. Oblíbenou rostlinou je kapradina Asplenium. Ze své zálivky je schopna vrátit až 97 % vlhkosti do okolí. Nejúčinnějším zvlhčovačem je vodní palma (Cyperus). Větší exemplář v dobře vytopené místnosti vstřebá i několik litrů vody, čímž pak z listů uniká velké množství vlhkosti. Ve srovnání s různými zvlhčovači vzduchu jsou rostliny nepostradatelné a hlavně – jimi produkována pára je zdravá a sterilní.

  • 2.

    Na pohlcení škodlivin

    Aloe Vera
    Autor: shutterstock.com

    Nejlepšími čističi a bojovníky proti škodlivinám jsou květiny. Proti formaldehydu se osvědčila chryzantéma nebo gerbera. Svými krásnými květy nejen rozjasní okolí, ale dobře pohlcují trichloretylénové výpary a benzen. Gerbera výborně pročistí vzduch i od exhalací produkovaných kuřáky. Některé rostliny jako filodendron, břečťan a dracéna umí snížit koncentraci pevných mikročástic alergenů až o 50 – 70 %. Dalšími bojovníky proti formaldehydu jsou aloe vera, zelenec a filodendron. Fíkus malolistý, anthurium a rhapis excelsa si poradí i s výpary z laků a čisticích prostředků, které obsahují čpavek.

  • 3.

    Na zbavení se elektrosmogu

    Tchyniny jazyky
    Autor: shutterstock.com

    V domácnosti i v kanceláři jsme dennodenně obklopeni elektrickými a elektronickými přístroji, které kolem sebe vytvářejí uměle kumulovaná elektromagnetická pole a vlny, takzvaný elektrosmog. Vliv elektrosmogu na lidský organismus se může projevit rušivými účinky na nervový a hormonální systém, jako jsou nervozita, nevolnost, bolesti hlavy a očí, což může vést až k poruchám spánku či depresím.

     

    Za největší polykače elektrosmogu jsou považované kaktusy a obecně sukulenty. Jsou to velmi nenáročné rostliny kaktus saguaro a sloupovitý kaktus. Mají rády světlé místo a minimální zálivku. Přírodními pohlcovači elektrosmogu jsou i tchýnin jazyk, břečťan a kapradiny.

    Video
    Video se připravuje ...

    Květiny, kterým stačí i minimum péče Adam Balažovič/BPŽ

  • 4.

    K upravení mikroklimatu

    Více o zvlhčování vzduch čtěte ZDE

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

NatasaZ: Tak rostliny jsou samozřejmě základ, ale pokud je člověk alergik nebo bydlí ve městě na nějaké rušné ulici, tak bohužel nestačí. Přesně to byl náš případ a po vyzkoušení různých babských rad, které byly bohužel neúspěšné, jsme se rozhodli koupit čističku vzduchu. Byla to naše první, takže jsme pochopitelně nevěděli, jak ji vybrat, ale nakonec jsme si řekli, že nic nepokazíme, když ji vezmem z nějakého specializovaného obchodu - konkrétně jsme ji vybrali tu: https://www.vzdusin.cz/cisticky-vzduchu Rozdíl je sto a jedna, hlavně pro manžela, který je alergik, takže určitě doporučuji

(17. 01. 2019 19:33)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy