Zdravotní problémy měl bývalý moderátor Počasí na Nově už od dětství, trpěl totiž polycystózou, tedy nemocí, při níž se v ledvinách vytváří řada cyst. Michalovi tak v loňském roce ledvina zbytněla na 7 kilogramů, přičemž zdravý orgán váží jen zhruba 300 gramů. V září mu pak během dovolené dokonce praskla a on musel na transplantaci. Nejprve ale čekal na vhodného dárce a docházel pravidelně na dialýzu.

V říjnu zákrok podstoupil v transplantačním středisku v Plzni, ovšem následovaly nečekané komplikace. Kvůli utlačené míše Jančařík ochrnul a ani lékaři mu nedokázali říct, zda se ještě někdy postaví na vlastní nohy. Čekalo ho několik převozů po nemocnicích a poté pět měsíců rehabilitace v Kladrubech, odkud se už nedávno vrátil domů.

„Přijel jsem jako téměř absolutní ležák,“ uvedl Michal v rozhovoru pro magazín MF DNES s tím, že teď už se sám dokáže otočit na posteli, vylézt si na vozík, dojet do koupelny a dokonce i nasednout do auta s ručním ovládáním. „Kladrubákům vděčím za strašně moc,“ přiznal s úctou v hlase moderátor, který dělá všechno proto, aby mohl jednou zase chodit. „Nejdřív jsem byl docela netrpělivý, myslel jsem si, že z Kladrub půjdu o berlích, ale teď vím, že všechno bude na delší lokte. Prostě musím makat, cvičit a neztratit naději, i když se dlouho neděje nic.“

Kromě fyzioterapií a rehabilitací prý ale Jančaříkovi velmi pomohl také zásah "šamana". „Měl jsem štěstí, že se objevil František, tátův kamarád z mládí, léčitel. Přišel za mnou už na JIP v Plzni, kde jsem byl taková ležící polomrtvola, i když mě nakonec vypiplali,“ uvedl Michal, kterému později lékaři řekli, že o něj v té době měli největší strach. Bylo mu hodně zle a kvůli opiátům se mu dokonce zdály noční můry, které působily tak skutečně, že je měl za realitu.

Právě v této době mu pomoc poskytl léčitel. „Začal se mnou pracovat, dávat mi energii, začali jsme spolu rozmlouvat a vznikl mezi námi zajímavý vztah, dodnes za mnou jezdí,“ vysvětloval Jančařík, který nyní společně s panem Františkem pořádá volně přístupné akce v Kladrubech. „Mívá narváno, lidem to hodně dává. Je dobré mít takového průvodce,“ míní Michal, ačkoliv před časem prý býval k podobným přístupům hodně skeptický.

VIDEO: Zpověď těžce nemocného Jančaříka

Video
Video se připravuje ...

Zpověď těžce nemocného Jančaříka: Nemůžu na nohy, natekla mi krev do míchy... TV Nova

„Já jsem si přes Františka leccos ověřil, tu energii cítím hmatatelně, ale to hlavní je, že mě učí, abych s energií uměl pracovat já sám,“ vylíčil. „Půlka úspěchu leží v psychice, v tom je naše medicína zkostnatělá,“ dodává Jančařík, který nyní našel zálibu v četbě alternativních knížek, v nichž hledá sílu pro sebe i ostatní. Chtěl by pomoci dalším postiženým lidem, a tak ho napadlo využít svůj podmanivý a hluboký hlas a namluvit audioknihy.

Plánuje ostatně také návrat do televize Nova, i když počítá s tím, že už se kvůli invalidnímu vozíku možná nebude moci vrátit na post «rosničky». „Vždycky jsem od nich měl příslib, že se budu moci vrátit, jsem tam sedmnáct let jako pomalu nejstarší sloužící člověk. Cením si toho, že se na mě nevykašlali, a děkuju za to. Teď se řeší spíš technické otázky.“ Vzhledem k tomu, že jeho tatínek Petr Jančařík (65) léta uváděl dětský pořad Magion, má Michal moderování zkrátka v krvi a nehodlá kariéru pověsit na hřebík ani teď, když je na vozíčku.

VIDEO: Petr Jančařík před časem prozradil, jaký má o syna strach.

Video
Video se připravuje ...

Jančařík o operaci nemocného syna: Spoléhám na zázraky! David Turek, Jan Jedlička

Svou nemoc Jančařík považuje za varování od Boha kvůli tomu, že po čtyřicítce zlenivěl. „Všechno jsem víc a víc přesouval na manželku a vymlouval se, že nic nemůžu, po transplantaci bych se možná vymlouval, že zase nemůžu, protože musím být na sebe opatrný. A manželka by se z toho zbláznila a přestala by si mě vážit,“ domýšlí si Michal s tím, že by možná vše vedlo až k rozvodu.

Zato nyní ho ochrnutí donutilo, aby bojoval a změnil svůj život. „Věřím, že tím, jak posunuju svoje myšlení, měním své hodnoty a bojuju, tak všechno dobře dopadne a z toho vozíku vstanu a povedu lepší život než předtím,“ neztrácí optimismus moderátor, který dříve jezdil na běžkách a na kole. O svých cyklistických toulkách dokonce dřív napsal a vydal několik knih.

Dnes tak prý lituje jen toho, že se o své tělo i mysl dřív lépe nestaral. „Že jsem nepoznal Františka nebo podobné lidi dřív,“ uvedl pro magazín MF DNES Jančařík, který má za to, že alternativní medicína mohla jeho problémy a nutnost transplantace oddálit. „Ale já na to kašlal,“ dodal sebekriticky.

VIDEO: Jančaříka v Počasí na Nově nahradil mladíček Karel Kašák, který chodí s tanečnicí ze StarDance Veronikou Lálovou.

 

Video
Video se připravuje ...

Moderátor počasí Karel Kašák promluvil o vztahu s tanečnicí Lálovou! David Turek, Petr Soukup

Fotogalerie
43 fotografií