Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nedostatek antibiotik v Česku: Válek řekl, kdy přijde zlepšení. A chystá bič na farmaceutické firmy

Autor: ČTK - 
28. dubna 2023
13:28

Antibiotika v ČR budou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) chybět do poloviny května. Pak někteří výrobci obnoví dovoz a s nemocností pomůže i lepší počasí, uvedl. Podle ministra situaci způsobili výrobci, kteří nedodávají potřebných léčiv dostatek. Řekl to dnes novinářům ve Fakultní nemocnici Bulovka v Praze. Podle středečního vyjádření ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové je ale letos výjimečně vysoká i spotřeba, tedy nemocnost.

„Problém je, že vypadl běžný penicilin, protože ho výrobce nedodal dostatečné množství,“ řekl Válek. S jeho výrobcem, který má prakticky monopol, se podle něj státu nedaří dohodnout. Při výpadku základního léku tak lékaři předepisují jiná antibiotika, kterých se potom také nedostává. Distributoři je dovážejí i ze zahraničí, už dovezli přes 140 000 balení. „Daří se nám získávat antibiotika, která jsou více širokospektrá,“ dodal Válek.

Za celý rok jsou v Česku předepsány miliony balení antibiotik, loni za první čtvrtletí jich bylo 2,3 milionu. Válek v únoru uvedl, že v prvních pěti týdnech letošního roku byla poptávka u tablet vyšší asi o polovinu, u antibiotických sirupů o 140 procent.

Výpadky léků z výrobních důvodů jsou poměrně běžné, lékaři a lékárníci se ale shodují, že situaci srovnatelnou se současnou nepamatují. „Situace se začala zlepšovat. A já jsem si jistý, že do poloviny května by měla být v pořádku, jednak proto, že se zlepšuje počasí, a jednak proto, že se nám aspoň u části podařilo obnovit dovozy alespoň u některých výrobců,“ dodal Válek.

Farmaceutické firmy chce ministr do budoucna za nedodávání léků postihovat. „Domnívám se, že musí nést daleko větší míru odpovědnosti za to, že jsou schopni realizovat dodávky v takovém množství, jaké potřebují občané dané země,“ řekl.

Změnit to má podle něj novela zákona o léčivech, kterou chce ministerstvo v květnu předložit vládě a v červnu Sněmovně. Dává povinnost výrobcům držet měsíční až dvouměsíční zásobu léků, lékárnám pak úřady informovat o svých zásobách a rizicích nedostatku nějakého léku.

Video  Válek: Na Ukrajinu zaútočil magor! Nedostatek léků v Česku a pomoc Ukrajincům spolu nesouvisí  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jasnavolba ( 1. května 2023 11:20 )

Bandera ! plně souhlasím neni nebyla větší pakáž zrud ve vládě! a válku zlepší se to až ty a tvá banda retardu zmizí s politiky není větších zrádcu tupcu než vláda!

Stepan Bandera ( 30. dubna 2023 21:29 )

Tohle hovado je typický politik TOP09. Lidský odpad jako Kalousek, Feri, Pekarová, Pospíšilová, Langšádlová a další.

Jirik-ta ( 29. dubna 2023 19:20 )

Ekologicky správné ?
No přece zbrojní průmysl.
Bylo zjištěno, že baktérie získávají své smrtící mutace hlavně díky vysokému výskytu těžkých kovů v prostředí zasaženém válkou. Chrom, měď, olovo, nikl a zinek se uvolňují z výbuchů střel, a ze zničených děl a vojenských vozidel. Olovo, rtuť, antimon, baryum a bor, pocházejí z výbuchů různých náloží. atd. (MAP 1658)
MAP 1662 "Válka na Ukrajině = Těžkými kovy zamořené potraviny, ohrožují lidské životy! Rakoviny! Mutace! Selhávání orgánů!" bezplatné zdravotnictví to jistí, aneb důchodová reforma v praxi.
ROZHOVOR | Martin Hrdlička: Norma Euro 7 je momentálne nesplniteľná | Motoring TA3 (you)

hejhej ( 29. dubna 2023 15:10 )

nespokojený:
Válek umí číst RTG snímky, ale jako ministr, nebo manažér naprosto neschopný !!!

nespokojeny ( 29. dubna 2023 14:17 )

Jednou by mohl být prezident, je taky velký komik.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa