Čtyři pokoje mají vlastní sociální zařízení s vanou nebo sprchovým koutem, k dispozici je recepce, operační sál nebo prostor pro doprovod rodiček. „Jsou to drobnosti, ale ty dělají hrozně moc,“ řekl Cibula. Za velké zlepšení považuje dálkový monitoring dětí a rodiček. „Nikdo nemusí chodit na pokoj a dívat se na monitory,“ uvedl. Podle něj to má i pozitivní psychologické dopady. „I když se narodí miminko trošku s handicapem, neonatologové ho nemusí nikam odnášet, ale ošetří ho tady a maminka ho stále vidí,“ popsal.

Porodní asistentky

Porod zdravé rodičky jen s porodní asistentkou, pokud si ho rodička přeje, je podle Cibuly ve VFN už standard. Zrekonstruované oddělení tomu dá podle něj lepší podmínky.

„Tady bude většina porodních asistentek a lékaři sem budou zváni,“ vysvětlil. „Většina rodiček doktora vůbec neuvidí, ale když se něco stane, tak ho porodní asistentka zavolá,“ dodal s tím, že výhodou je, že může kdykoliv přijít díky tomu, že pokoje jsou stále součástí kliniky a nejsou vyčleněné mimo ni, protože někdy je třeba zasáhnout v řádu minut.

Historický ráz památky

Úpravy oddělení za provozu trvaly necelých pět měsíců. Při rekonstrukci museli architekti počítat i s tím, že budova je památkově chráněná. Zachovat bylo třeba například historická dřevěná okna včetně kliček. „Vnitřek nám památkáři umožnili udělat, jak jsme potřebovali,“ dodal Cibula.

Nad rámec původního plánu muselo podle náměstka ředitele úseku investic a rozvoje VFN Václava Javůrka dojít i k rekonstrukci rozvodů vody, vytápění, elektřiny nebo kanalizace. Nemocnice podle Feltla dostala na investici dotaci od ministerstva zdravotnictví, které je jejím zřizovatelem. „Je to památkově chráněná budova, která má z pohledu provozovatele spoustu mínusů. Nikdy nebyla myšlena k takovému využití,“ řekl k rekonstrukci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Původně byla budova postavená v roce 1876 určená pro asi 3000 porodů ročně, v současné době jich je podle Cibuly o 500 až 1500 za rok víc. V polovině budovy sídlí i gynekologie a vzdělává se tu kolem 500 studentů ročně.

Další úpravy kliniku ještě čekají, střecha, římsy a fasády z lícových cihel jsou v nevyhovujícím stavu. „Příští rok bychom rádi vyhlásili architektonickou soutěž na generální rekonstrukci a dostavbu celého komplexu. Předpokládáme, že v roce 2026 by mohla být zahájená výstavba zcela nového pavilonu neonatologie,“ řekl Feltl. Neonatologie je oddělení, kde se lékaři starají o novorozence, včetně velmi nedonošených.

Fotogalerie
17 fotografií