Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babišův blbý měsíc: Za „psychopata“ se omlouvat nemusel, Kalouskovi musí. A nové trable s „Čapákem“

  • Autor: ČTK,Daniel Kraus,vja - 
    16. 9. 2023
    05:00

    I předsedové velkých politických stran se nechají někdy unést. Andreji Babišovi (ANO) se v zápalu emocí dařilo některé své soky urážet dokonce opakovaně. Nezřídkakdy pak podobné excesy měly soudní dohru, kdy se expremiér musel veřejně omluvit, hodně mu toho ale i prošlo. Babiše ale nepronásledují jen civilní soudy. Znovu usedne na lavici obžalovaných v kauze Čapí hnízdo. Původní osvobozující rozsudek zrušil Vrchní soud v Praze.

  • 1.Zaplacení demonstranti?

    Loni v červenci nařídil pražský krajský soud Babišovi omluvit se účastnici demonstrací Janě Filipové za výroky, že byli demonstranti na protestech z roku 2018 proti jeho vládě zaplacení. Filipové, která se demonstrací účastnila, poslal pak šéf ANO dopis se soudem nařízenou omluvou, kterou doprovázel další text. V něm Babiš napsal, že neměl v úmyslu ženu urazit, protože ji před začátkem sporu neznal. Uvedl také, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí.

    Podle advokáta Filipové takovým komentářem Babiš omluvu devalvoval. Filipová proto podala na expremiéra návrh na exekuci. Babiš se pak omluvil podruhé, tentokrát už bez komentáře. Letos v lednu Babišovo dovolání odmítl Nejvyšší soud, předseda ANO poté podal ústavní stížnost, kterou Ústavní soud zamítl.

    Jana Filipová Jana Filipová | Profimedia

  • 2.Psychopat prošel bez omluvy

    Krajský soud v Praze letos v březnu rozhodl, že se Babiš musí omluvit pirátskému senátorovi Lukáši Wagenknechtovi za výroky, že je udavač a také osobou, která připravila Česko o 800 milionů korun. Wagenknecht byl prvním náměstkem ministra financí od února 2014 do června 2015, kdy ho Babiš odvolal, podle senátora bez udání důvodu. Jako senátor se Wagenknecht angažuje ve věci střetu zájmů Babiše, který svůj majetek včetně koncernu Agrofert vložil do svěřenských fondů. Expremiér i Agrofert střet zájmů odmítají.

    V roce 2019 Wagenknecht před tím, než Evropská komise zveřejnila výsledky auditu ohledně Babiše a dotací pro Agrofert, požádal Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a Radu Evropy o předběžné ujištění, zda financování Agrofertu nemůže ovlivňovat rovnost šancí v evropských volbách. Babiš v reakci na to pak mimo jiné uvedl, že senátora zná „jako psychopata, který je součástí té mafie, která mě chce zlikvidovat v politice“.

    Krajský soud v březnu rozhodoval ve sporu podruhé. Předloni v prosinci zrušil rozsudek Okresního soudu Praha-západ, který Babišovi ukládal povinnost omluvy. Tehdy konstatoval, že Wagenknecht v žalobě nespecifikoval, kdy konkrétně Babiš výroky pronesl.

    Okresní soud pak loni v dubnu znovu rozhodl, že se Babiš má omluvit za 13 výroků, odvolací senát Wagenknechtovi ale v březnu potvrdil nárok na omluvu jen u části z nich. Podle rozhodnutí soudu se předseda ANO nemusel omluvit za označení Wagenknechta jako „psychopata“. Babiš se za své výroky Wagenknechtovi omluvil v dubnu v dopise.

  • 3.Sorosovo spiknutí

    Krajský soud v Praze letos v květnu rozhodl, že se Babiš musí omluvit investigativní novinářce a šéfredaktorce serveru Investigace.cz Pavle Holcové za příspěvek, který o ní zveřejnil na facebooku. Babiš podle Investigace.cz loni v dubnu na svém profilu zveřejnil koláž s fotografií Holcové a textem „Pokud by se Babiš opovážil kandidovat na prezidenta, tak už je dávno s panem Sorosem domluvené, že na něho týden před volbami zase našijeme nějakou nepravdivou špínu. Posledně to zabralo. Pan Soros byl velmi spokojený“.

    Příspěvek podle vedoucí redakce serveru Marie Wichterlové reagoval na tzv. kauzu Pandora Papers, ve které server Investigace.cz zveřejnil, že Babiš ve svých majetkových přiznáních neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem. Oznámení týkající se kauzy loni v létě černošický úřad odložil. Případ Babišova příspěvku na facebooku nejprve řešil Okresní soud pro Prahu - západ. Loni v prosinci rozhodl, že Babiš musí příspěvek ze sociální sítě smazat. Proti rozhodnutí se odvolala Holcová i Babiš. Krajský soud po projednání obou odvolání potvrdil, že Babiš musí příspěvek odstranit, navíc mu ale uložil povinnost omluvy. Babiš se novinářce omluvil na facebooku letos v srpnu.

    Pavla Holcová Pavla Holcová | Blesk:Jakub Poláček

  • 4.Rozbroje s Kalouskem

    Nejvyšší soud (NS) dnes na elektronické úřední desce zveřejnil, že se předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš musí omluvit Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výrok, že jako náměstek rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Babiš, který svému politickému rivalovi navíc tykal a označil ho za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“, pronesl sporné výroky v roce 2018 na schůzi Sněmovny před hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD.

    NS vyhověl Kalouskovu dovolání a změnil rozsudky Okresního soudu pro Prahu-západ a Krajského soudu v Praze. Rozsudek stanovuje omluvu jednak písemnou, jednak ústní při jednání Poslanecké sněmovny. Babiš ČTK sdělil, že rozhodnutí soudu bude respektovat, i když s ním nesouhlasí. V této věci podá ústavní stížnost. Kalousek má rozhodnutí soudu za dostatečné zadostiučinění, čeká na Babišovu omluvu, jinak zváží její exekuční vymáhání.

    Rozsudek stanovuje omluvu jak písemnou, tak i ústní při jednání Sněmovny. Tu psanou by měl Babiš zaslat do tří dnů od právní moci verdiktu, což nastane po jeho doručení. „Už tento rozsudek je pro mě dostatečné zadostiučinění. Se zájmem budu čekat, zda svoji povinnost splní, či zda se toho budu muset domáhat exekučně,“ zareagoval na verdikt Kalousek. „Soudní rozhodnutí budu respektovat, i když s tím nesouhlasím. Proto v této věci podám ústavní stížnost,“ uvedl Babiš. „Já jsem ve Sněmovně za ty roky slyšel tolik urážek, tolik obvinění, tolikrát mě dokonce odsoudili, že bych to ani nespočítal. Asi dělám chybu, že to nežaluju, když vidím, jak soudy rozhodují. Jen si nejsem jistý, že v mém případě by to bylo úspěšné,“ dodal expremiér.

    Miroslav Kalousek v Epicentru Blesku (8.6.2022) Miroslav Kalousek v Epicentru Blesku (8.6.2022) | Blesk:Jakub Poláček

  • 5.Kšefty a tunely

    Ještě jako ministrovi financí ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky nařídil Babišovi Okresní soud Praha-západ v září 2016 omluvit se tehdejšímu moravskoslezskému hejtmanovi Miroslavu Novákovi (ČSSD) za svůj televizní výrok, v němž označil přípravu průmyslové zóny v Karviné za Novákův „kšeft“ a „tunel“.

    Soud také rozhodl o tom, že Babiš má Novákovi zaplatit odškodné ve výši 100.000 korun, krajský politik chtěl dvojnásobek. Babiš se proti rozhodnutí okresního soudu odvolal ke Krajskému soudu v Praze, který verdikt zrušil, a Novák se poté rozhodl v soudním sporu dále nepokračovat a k vrchnímu soudu se již neodvolal.

    Miroslav Novák (ČSSD) Miroslav Novák (ČSSD) | David Malík

  • 6.Psychopati a parchanti

    Omluvu ve Sněmovně a částku 100.000 korun po Babišovi požadoval v minulosti šéfredaktor tehdejšího internetového magazínu Svobodné fórum Pavel Šafr za urážlivé výroky, které tehdejší ministr financí uvedl na jeho adresu. Babiš novináře opakovaně a veřejně označil za „psychopata“ a „parchanta“.

    Okresní soud pro Prahu-západ v listopadu 2016 rozhodl, že Babiš má zaplatit Šafrovi 50.000 korun, ale omlouvat se mu na půdě Sněmovny nemusí. Šafr poté před odvolacím jednáním svou žalobu stáhl.

  • 7.Lobbisti a fotomontáže

    Omluvu od Babiše požadovala i PR agentura Bison&Rose. Šéf ANO v minulosti agenturu označil za lobbistickou v souvislosti s jejími vazbami na ČSSD. Podle pravomocného rozhodnutí soudu se Babiš omlouvat nemusel, výroky měly reálný základ. Agenturu dříve spoluvlastnil Miloš Růžička, který se poté stal poradcem tehdejšího sociálnědemokratického ministra vnitra Milana Chovance.

    S Babišem vedla agentura i další soudní spory. V jednom se domáhala omluvy za to, že ji politik v roce 2015 spojil s výrobou fotomontáže Chovance a nahé dívky. Chovanec tehdy naopak naznačil, že za kompromitujícím útokem mohlo stát hnutí ANO. Pře se nakonec vyřešila mimosoudní dohodou.

    Milan Chovanec Milan Chovanec | JAKUB POLACEK / Paparazzi

  • 8.Zkorumpovaná neziskovka?

    Babiš v minulosti nazval neziskovou organizaci Transparency International (TI), která například poukazuje na dotační kauzu Čapí hnízdo nebo na Babišovy majetkové vazby k holdingu Agrofert, „absolutně nedůvěryhodnou neziskovkou“ či „zkorumpovanou neziskovkou“.

    Organizace se proti nařčení bránila soudně a požadovala omluvu. Středočeský krajský soud v červenci 2021 žalobu vůči Babišovi podruhé zamítl. TI se proti verdiktu odvolala, těsně před zahájením projednávání případu loni v dubnu ale odvolání stáhla. Zdůvodnila to tím, že kvůli nedávnému rozhodnutí Nejvyššího soudu v podobné kauze, kdy soud rozhodl ve sporu mezi právnickou a fyzickou osobou v neprospěch společnosti, se nyní nelze od expremiéra soudně domoci omluvy.

    Ředitel české Transparency International David Ondráčka Ředitel české Transparency International David Ondráčka | Profimedia.cz

  • 9.Návrat k Čapímu hnízdu

    Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek, kterým na začátku ledna pražský městský soud zprostil Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou (52) obžaloby v kauze Čapí hnízdo.

    Městský soud se tak případem bude muset znovu zabývat. Instance rozhodovala v neveřejném zasedání ve čtvrtek, verdikt ale nemůže oficiálně komentovat, dokud nebude doručen státnímu zástupci a obhájcům. Ze soudní databáze ale vyplývá, že bylo rozhodnutí prvního stupně zrušeno a věc byla vrácena k novému projednání.

  • 10.Evidence v StB

    V průběhu týdne se ohledně Babiše ozvala i justice v Bratislavě. Slovenský nejvyšší soud potvrdil dřívější verdikt bratislavského krajského soudu, že expremiér v kauze evidence u StB žaloval nesprávnou instituci.

    A to tamní Ústav paměti národa, který spravuje archivní svazky po StB. Podle verdiktu měl ale správně žalovat slovenské ministerstvo vnitra. Babiš se v této věci plánuje obrátit s žalobou k Evropskému soudu pro lidská práva.

  • 11.Došlo Whatsappem

    Nařízenou omluvu neměl Babiš během měsíce jenom jednu. Kromě Kalouska se také musel v srpnu omluvit za nepravdivý příspěvek o investigativní novinářce Pavle Holcové (42). Šéf ANO vloni publikoval její koláž, společně s popiskem »Došlo Whatsappem«.

    Pokud by se Babiš opovážil kandidovat na prezidenta, tak už je se Sorosem dávno domluvené, že na něho týden před volbami zase našijeme nějakou nepravdivou špínu,“ stálo v příspěvku. Proti tomu se novinářka bránila a pražský krajský soud ji dal za pravdu. Babiš svou omluvu pak zveřejnil na facebooku.

    Video  Hádky ve Sněmovně: Babiš nazval ministra parazitem, Rakušan zmínil morální striptýz.  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

oltec ( 17. září 2023 20:09 )

to jsme si přečetli v novinách co se namáháš zbytečný příspěvek

9876543 ( 17. září 2023 10:41 )

Bafíku....lepší než ČEZ..

nadčasový MP ( 17. září 2023 09:08 )

pro BAF...lepsi než Kretinsky

nadčasový MP ( 17. září 2023 09:06 )

roxin ( 16. září 2023 16:47 )

To ví jedině soudruh pávek a ti papaláši kterým jako špion donášel a to se " nikdo nedoví ty...", sloužil papalášům kterým donášel a SSSR na lidi z vysoka eee.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa