Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Špatná zpráva pro Babiše a Nagyovou: Osvobozující verdikt za Čapí hnízdo zrušili!

Aktualizováno -
15. září 2023
12:57
Autor: ČTK, simao - 
15. září 2023
11:56

Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek, kterým na začátku ledna pražský městský soud zprostil obžaloby bývalého premiéra a předsedu ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou. Kauzou Čapí hnízdo se tak bude muset městský soud znovu zabývat. Vyplývá to ze zápisu v justiční databázi. O případu soud rozhodoval v neveřejném zasedání ve čtvrtek, rozhodnutí nemůže komentovat, dokud nebude doručeno státnímu zástupci a obhájcům.

Z databáze Infosoud vyplývá, že bylo „rozhodnutí soudu prvního stupně zrušeno a věc byla vrácena soudu prvního stupně k novému projednání“.

Vrchní soud ve čtvrtek informoval o tom, že v neveřejném zasedání rozhodl o odvolání, které podal státní zástupce Jaroslav Šaroch. Ten požadoval zrušení zprošťujícího rozsudku.

Podle mluvčí soudu Kateřiny Kolářové bude nyní usnesení odvolacího soudu písemně vyhotoveno a následně rozesláno procesním stranám prostřednictvím soudu prvního stupně. Vzhledem ke složitosti věci podle ní nelze písemné vyhotovení rozhodnutí očekávat dříve než za měsíc. Do té doby nebude soud rozhodnutí komentovat.

Babiš: Nekradu. Je to účelové

„Já nevím, já to nevím, moji advokáti nic neví, protože nám to nikdo neřekl. Nemáme informace,“ uvedl Babiš v reakci na CNN Prima News.

„Kauza Čapí hnízdo je stará dneska už 16 let. Je to účelové, politické trestní stíhání. Sám státní zástupce to zastavil, nejvyšší státní zástupce, nominant pana Pospíšila z Dozimetru, produkt plzeňského kmotra mě nechal stíhat, takže je to účelové stíhání. Já věřím v nezávislost soudu, takže určitě naši advokáti budou čekat na to zdůvodnění. Já myslím, že předseda senátu pan Šott to velice důkladně zdůvodnil,“ míní expremiér.

„Samozřejmě média, polistopadový kartel, nová totalita mě už dávno odsoudili, Milion chvilek tam už měli klec atd. Takže tady je 11 let hon na Babiše, protože Babiš nepasuje do toho systému. Babiš nekrade, Babiše nemůžou zkorumpovat, Babiš je v ohrožení těchto tradičních stran, které tuto zemi zničily v minulosti a teďka ji ničí dál,“ postěžoval si Babiš.

Video  Andrej Babiš u soudu kvůli Čapímu hnízdu  - Videohub
Video se připravuje ...

Babišův obhájce Michael Bartončík ČTK ve čtvrtek sdělil, že rozhodnutí nemůže komentovat, dokud s ním není seznámen. Obdobně se vyjádřilo i Vrchní státní zastupitelství v Praze a pražské městské státní zastupitelství. „Reakci si dovolím poskytnout až ve chvíli, kdy z ověřeného zdroje budeme obeznámeni se způsobem vyřízení věci odvolacím soudem,“ napsal ČTK mluvčí městských žalobců Aleš Cimbala.

Obžaloba v kauze Čapí hnízdo tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce.

Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají.

Podle nyní zrušeného rozhodnutí Městského soudu v Praze se ale v řízení neprokázalo, že Babiš s Nagyovou vyčlenili společnost Farma Čapí hnízdo z holdingu Agrofertu účelově proto, aby mohli požádat o dotaci. Agrofert z Babišových svěřenských fondů a Farma Čapí hnízdo si navíc podle soudce Jana Šotta vzájemně nekonkurovaly na stejném relevantním trhu.

Policie se případem zabývala od roku 2015, Babiš s Nagyovou byli stíháni od roku 2017. Babiše musela ke stíhání několikrát vydat Sněmovna, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení a naposledy v březnu 2022. Pražský městský soud případ projednával od loňského září, nepravomocný osvobozující rozsudek vynesl letos v lednu.

Video  Andrej Babiš v Průhonicích po zprošťujícím rozsudku  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 16. září 2023 14:05 )

9876543 ( 16. září 2023 11:22 )

Že to blbě chápeš...když nebude pronásledován Babiš..a o toho pablbům jde, tak ani paní Nagyová.Stále jen rozpoutáváš, další nepodstatný blbosti.

9876543 ( 16. září 2023 10:26 )

Seš z toho tvého krytí tak vynervovanej, že to ani nedokážeš napsat.To je asi tvoje parketa.. Vy závistivci jinýho ani neumíte, než koukat co kde krýt...

9876543 ( 16. září 2023 10:20 )

Mně se to netýká, to musí Babiš..má právníky, všechno udělají za něho.A že tady bylo mnoho sporných kauz,.které se vždy smetly, říkali jiní, renomovaní.Určitě se pamatuješ na Kristýnu Kočí z véček, když řekla ODS má pod palcem justici...je vidět že ti soudci s pochybnou minulostí...jak vidíme u Fremra , i Baxa mlel že je také vinen...nám stále ukazují "spravedlnost"! Jsem pro padni komu padni...

9876543 ( 15. září 2023 20:26 )

Tak jen doufám, že přijdou před soud na přetřes i jiné kauzy, a že jich bylo co soud nejvyšší smetl ze stolu.Co takhle všechny předražené zakázky za vlády ODS...dálnice, které řešil člen ODS Řebíček, a k tomu ministr dopravy.. Parkanový předražený tran­spor­téry­..at­d.To asi velký h**o I ty padáky kradůskovy, je třeba znova otevřít. Být Babišem tak na to hodím vidle, a vůbec se té soudní taškařice neúčastním..
Neměl by Babiš zažalovat Nerudovou,..když ta kráááska mladááá několikrát prohlásila veřejně, že je Babiš hrozba pro Česko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa