Na úvod zasedání vystoupil primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který vyzval k důstojné diskusi a varoval před vynášením soudů a honem na čarodějnice. „Z vlastní zkušenosti vím, jak frustrující a demotivující je čelit přestupkům, kterých jste se nedopustili. Je to doslova boj s větrnými mlýny... Vím, co je to být ostrakizován, a chci vás požádat, abychom se nenechali strhnout k honu na čarodějnice. Naslouchejme si a mějme na paměti, že tu nejsme jako inkvizice. Jsme kolegové, kteří mají společný cíl, pracujeme pro Prahu,“ řekl Svoboda.

Svolání mimořádného jednání podpořilo vedle zastupitelů opozičních ANO a SPD také devět z 11 městských radních včetně Pospíšila. „Za náš klub a hnutí ANO je to obžaloba v zásadě všech ostatních subjektů v pražské politice. V zásadě každý, až na výjimky, je v tom namočen. Dřív se to řešilo v souvislosti se STAN, ale nyní se mluví o tom, že pronikla skupina i do TOP 09,“ řekl předseda opozičních zastupitelů ANO Patrik Nacher, který materiál k jednání předložil.

Prvním bodem jednání byla právě Pospíšilova údajná role v kauze. Podle poslance a předsedy zastupitelů Patrika Nachera (ANO) přistoupilo ANO ke svolání mimořádného jednání, aby „nekontaminovali to řádné“. Předseda zastupitelů Prahy Sobě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský poté navrhl jako druhý bod odvolání Pospíšila. Čižinský uvedl, že Pospíšil zprostředkoval schůzku aktérů kauzy Dozimetr. Předseda zastupitelů Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Tomáš Portlík pak naopak označil Čižinského za aktéra kauz z minulého volebního období.

Hovořilo se o Mračkové Vildumetzové

V úvodní řeči Nacher řekl, že poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) v podobné situaci odstoupila z vedení Sněmovny. Následně se ptal Pirátů, co se změnilo, že v kampani Pospíšila kritizovali a teď jim jeho členství v městské radě nevadí. Kritizoval také Prahu Sobě, která s Pospíšilem vládla v minulém volebním období.

Svědomí mám čisté

Praha Sobě na konci srpna vyzvala Pospíšila k rezignaci kvůli článku Deníku N odkazujícího na neveřejný policejní spis. Pospíšil podle něj zorganizoval schůzku zástupců hnutí STAN a TOP 09, na které se setkal jeho bývalý asistent Jiří Fremr s jedním z hlavních obviněných v kauze Dozimetr Michalem Redlem. Pospíšil opakovaně řekl, že k rezignaci nevidí důvod a v kauze kolem korupce v dopravním podniku nefiguruje. Dodal, že se bude proti některým tvrzením Deníku N bránit právní cestou a věc již předal advokátovi.

Opoziční zastupitelka Hana Třeštíková (Praha Sobě) řekla, že Pospíšil se v minulosti stal symbolem mladého politika, když se stal předsedou TOP 09 a také symbolem nového startu. Nyní se podle ní může stát symbolem politika, který „se skandálem promlčí, než aby se k tomu postavil čelem“.

Pospíšil na zasedání řekl, že podepsal návrh na svolání mimořádného zasedání a bude hlasovat pro navržený program. „Je na vás, abyste věc politicky posoudili a rozhodli o mém osudu. V dané kauze nejsem vyšetřovaný ani obviněný,“ řekl. Podle náměstka neexistují žádná fakta pro obvinění. „Mám čisté svědomí, nic jsem neudělal a postup policie to potvrzuje,“ řekl Pospíšil. Podle něj se ukáže, kdo je do kauzy uměle a účelově zaplétán.

„Informace, které jsou zde šířeny, zvláště v poslední době, že jsem hlavou nějaké organizované skupiny, nebo že něco iniciuji, jsou nepravdivé. Opět opakuji: já v této kauze, která zde je takto debatována, nejsem podezřelý, ani obviněný. Kdybych byl hlavou nějaké organizované skupiny, jak je zde naznačováno, pak jsem přesvědčen, že zkrátka jsem obviněný. A to tak není, a nejsou pro to žádné důvody,“ řekl Pospíšil.

Odvolání ne, s důvěrou je to horší

Opoziční zastupitelé Pospíšilovi ještě před hlasováním vyčítali, že na většinu otázek neodpověděl. „Byla tu řada otázek, na které jsme nedostali odpovědi,“ řekl zastupitel Václav Bílek (ANO). „Odpovědi na tři základní otázky jsem nedostal,“ řekl Nacher. Samotné hlasování proběhlo pro Pospíšila příznivě, opozice nesehnala dostatečný počet hlasů pro jeho odvolání. Zároveň ale vyvolala hlasování o tom, zda zastupitelé Pospíšilovi důvěřují. Jediný 65členného zastupitelstva, kdo hlasoval, že ano, byl primátor Svoboda.

Pospíšila se přitom zastali někteří zastupitelé TOP 09. Podle radního Michala Hrozy (TOP 09) a zastupitele Jakuba Lepše (TOP 09) jde Praze Sobě pouze o rozbití magistrátní koalice a snahu dostat se k moci. Pospíšil následně dodal, že zástupci Prahy Sobě manipulují s fakty.

Protiútok na opozici

Zastupitel Jiří Ptáček (TOP 09) řekl, že za rok od vypuknutí kauzy nejsou zveřejněny žádné nové informace. „Jediné, co nabobtnává, jsou další dohady a domněnky a různá podezření,“ řekl. Zastupitel a předseda magistrátního kulturního výboru Jan Wolf (KDU-ČSL) řekl, že s klientelismem je spojena Praha Sobě a na program jednání navrhl materiál týkající se Prahy Sobě.

V kauze Dozimetr policie loni obvinila mimo jiné tehdejšího náměstka pražského primátora a starostu Lysolají Petra Hlubučka (dříve STAN), bývalého finančního ředitele dopravního podniku Mateje Augustína nebo podnikatele Redla. Skupina obviněných podle policie systematicky obsadila klíčové pozice v podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Video
Video se připravuje ...

Michala Redla přivádějí k Obvodnímu soudu pro Prahu 9. (17. června 2022) Aktu.cz

Fotogalerie
32 fotografií