Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pospíšila podrželi partneři. Koncert Nětrebkové tu nechceme, zní svorně z pražské koalice

Autor: ČTK - 
14. srpna 2023
18:06

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN nesouhlasí s vystoupením ruské operní pěvkyně Anny Nětrebkové, která je na ukrajinském sankčním seznamu. Vedení Obecního domu bude jednat s agenturou Nachtigall Artists o podmínkách zrušení vystoupení. Po koaličním jednání to ČTK a České televizi řekl primátorův náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09). Obecní dům je městskou akciovou společností, usnesení koalice je proto pouze doporučující, a neznamená tak ještě zrušení koncertu. O tom musí rozhodnout management firmy.

Nětrebková má vystoupit ve Smetanově síni Obecního domu, který vlastní město prostřednictvím své stejnojmenné akciové společnosti, 16. října. „Všechny koaliční strany jednoznačně nesouhlasí s tím, aby v Praze proběhl tento koncert. Všechny strany vnímají, že v době, kdy válka dále probíhá a každý den čteme v médiích o obětech ruských útoků, tak je necitlivé, aby takováto interpretka zde v Praze vystupovala. Vyzvali jsme také vedení Obecního domu, aby vstoupilo do jednání s agenturou, která pořádá tento koncert,“ řekl Pospíšil.

Pěvkyně dlouhodobě žije v Rakousku, ale v minulosti pomáhala Putinovi při prezidentských volbách a nechala se také fotografovat s vlajkou a představiteli proruských separatistů na Ukrajině, darovala milion rublů separatistickému vůdci Olegu Carjovovi. Po začátku ruského vojenského útoku na Ukrajinu loni v únoru čelila na Západě bojkotu svých koncertů. Následně sice odsoudila válku na Ukrajině, ale od Putina se nedistancovala.

Pospíšil: Buď úplný konec nebo charita

Vedení Obecního domu spolu s městem bude podle náměstka nyní řešit, jak s uzavřenou smlouvou na vystoupení právně naložit. „Chceme vyzvat agenturu, jestli není varianta, jak koncert buď odložit na konec války, ideální by bylo ale úplně jej zrušit, anebo případně udělat nějaké silné gesto typu, že peníze získané z koncertu půjdou třeba na oběti ukrajinské války,“ řekl Pospíšil.

Ředitel Obecního domu Vlastimil Ježek na pondělním jednání podle Pospíšila řekl, že nevidí právní důvody, které by ukončení smlouvy umožňovaly. Otázkou pak podle Pospíšila je, zda smlouva nepoškodí dobré jméno Prahy, kdy mimo jiné očekává v případě uskutečnění koncertu diplomatickou nótu ze strany Ukrajiny. „Budeme zkoumat možnosti vypovězení smlouvy, byť je třeba říci, že je bohužel naformulována tak, že ji lze vypovědět jen velmi obtížně,“ řekl Pospíšil.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Producentka Alena Kunertová z agentury Nachtigall Artists, která pražský koncert Nětrebkové pořádá, 26. července řekla, že nerozumí snahám o zrušení akce. Podle ní ruská sopranistka válku odsoudila. V případě zrušení koncertu by agentura i umělkyně žádaly kompenzace, napsal tehdy server Seznam Zprávy.

Video  Proč Putin dál zabíjí civilisty? Expert o ruském bombardování Ukrajiny  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa