Nětrebková má vystoupit ve Smetanově síni Obecního domu, který vlastní město prostřednictvím své stejnojmenné akciové společnosti, 16. října. „Ukrajinská strana mi sdělila, že pěvkyně je exponentkou režimu a důvěrnicí prezidenta (Vladimira) Putina a podporovala jej. Je zařazena na sankční seznam sestavený bezpečnostními složkami a ratifikovaný prezidentem, není to jen nějaký seznam ministerstva kultury," řekl Pospíšil.

Pěvkyně dlouhodobě žije v Rakousku, ale v minulosti pomáhala Putinovi při prezidentských volbách a nechala se také fotografovat s vlajkou a představiteli proruských separatistů na Ukrajině, darovala milion rublů separatistickému vůdci Olegu Carjovovi. Po začátku ruského vojenského útoku na Ukrajinu loni v únoru čelila na Západě bojkotu svých koncertů. Následně sice odsoudila válku na Ukrajině, ale od Putina se nedistancovala. „Ukrajinská strana její omluvu považuje za účelovou," řekl Pospíšil.

Pro Pospíšila z jednání vyplývá, že doporučí zrušení koncertu. Nyní ještě čeká na dopis z ukrajinské ambasády, který bude shrnovat všechny její argumenty. Poté o tom bude jednat s Obecním domem i v koalici. „Nic nám (ukrajinská ambasáda) nediktuje, jen říkají svůj názor. A já si myslím, že je nutné brát ohled na názor partnerů a spojenců. A ani já nikoho do ničeho netlačím, je to mé doporučení," dodal Pospíšil.

Ježek ve čtvrtek uvedl, že čeká, až mu své stanovisko magistrátní koalice, potažmo Pospíšil, dají černé na bílém. O problému chce vést veřejnou diskusi, řekl. Zároveň mu dosud nikdo nepředložil dostatečně pádné argumenty k tomu, aby koncert odvolal. Producentka Alena Kunertová z agentury Nachtigall Artists, která pražský koncert Nětrebkové pořádá, ve středu řekla, že nerozumí snahám o zrušení akce. Podle ní ruská sopranistka válku odsoudila. V případě zrušení koncertu, který je už z 80 procent vyprodán, by agentura i umělkyně prý žádaly kompenzace.