Po zhruba měsíci od začátku války Nětrebková útok veřejně odsoudila a tvrdila, že s Putinem se za celý život setkala jen několikrát. Podle newyorské Metropolitní opery, která po začátku ruské invaze odmítla pěvkyni angažovat, se Nětrebková dost jasně nevymezila vůči Putinovi. „Odpověděla jsem, že mám ruský pas, že on je stále prezidentem a že já nemohu tato slova vyřknout veřejně. Takže jsem odmítla,“ uvedla k tomu později pěvkyně ve francouzském deníku Le Monde.

Nětrebková, která dlouhodobě žije v Rakousku, v minulosti pomáhala Putinovi během prezidentských voleb. Nechala se také vyfotografovat s vlajkou a představiteli proruských separatistů na Ukrajině a darovala milion rublů separatistickému vůdci Olegu Carjovovi. Po začátku ruského vojenského útoku na Ukrajinu loni v únoru čelila Nětrebková na Západě bojkotu svých koncertů.

Nešťastná symbolika

Nětrebková má vystoupit v Praze 16. října ve Smetanově síni Obecního domu, který vlastní město. „Budeme hledat cestu, jak ten koncert ukončit,“ sdělil serveru náměstek pražského primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09). „Je v tom hodně symboliky a současná doba je hodně o symbolech,“ doplnil.

V pátek se sejde zástupci ukrajinského velvyslanectví kvůli plánovanému koncertu v Obecním domě. Poté se rozhodne, zda doporučí vedení Obecního domu koncert zrušit.

Operní pěvkyně je na sankčním seznamu Ukrajiny. Rád bych si vyjasnil ukrajinský postoj a zajímá mě jejich názor. Pokud by se mé domněnky potvrdily, měli bychom to zrušit. Není to jen tak nějaký koncert, když se v minulosti aktivně zapojila do podpory zločineckého režimu. Je dobré znát názor našeho partnera,“ řekl Pospíšil pro ČTK.

Na zrušení koncertu podle Pospíšila panuje v koalici ve vedení města shoda. Bývalý primátor a nyní náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) serveru řekl ke zrušení koncertu jen, že je to v pravomoci Pospíšila.

Producentka Alena Kunertová z agentury Nachtigall Artists, která pražský koncert Nětrebkové pořádá, řekla, že nerozumí snahám o zrušení akce. Podle ní ruská sopranistka válku odsoudila. „Měla jsem pocit, že jsem to už všem vysvětlila,“ uvedla Kunertová. V případě zrušení koncertu, který je už z 80 procent vyprodán, by agentura i sama umělkyně žádaly kompenzace, píše server.

Video
Video se připravuje ...

Pavel: Hluboce jsme se mýlili. A Putin se snaží otrávit Západ ČTK/Blesk Zprávy

Fotogalerie
11 fotografií