Kdo prochází okolo výkladní skříně české činohry - Divadla na Vinohradech, nejspíš ho ani nenapadne, že by byla rekonstrukce zcela nezbytná. Z venku vypadá divadlo vcelku zachovale, možná by jen stačilo omýt fasádu a bylo by jako nové. Opak je ale pravdou. Divadlo bylo postavené v roce 1907 a od té doby neprošlo žádnou zásadní rekonstrukcí, a to ani co se týká technického zázemí.

Křižíkovo technické zázemí

Při sledování představení z hlediště diváky možná ani nenapadne, kolik techniky je k vydařenému představení třeba. A na Vinohradech mají dokonce jedno unikátní technické zařízení - ocelovou konstrukci navrženou samotným Františkem Křižíkem v roce 1927, která ještě donedávna zvedala jeviště.

„Tenhle systém fungoval ještě před pěti lety. Už tehdy se ale stávalo, že se celý systém zkrátka zasekl a nešlo s ním hnout. Museli jsme několikrát i zrušit představení,“ říká při prohlídce Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer. Po těchto zkušenostech pak divadlo nechalo vybudovat nový výtah. „Ten společně s kotelnou jsou jediné dvě nové věci,“ podotýká.

Ocelový zdvižný systém jeviště navrhnul František Křižík v roce 1927, fungoval ještě v roce 2018
Autor: Blesk:David Malik

Nedostatek místa

V současné době se tedy divadlo alespoň nemusí bát, že na jeviště nedostane kulisy. Výtah sice funguje, ale pro změnu není kde kulisy k představením uskladnit. Proto jsou složené u Orionky. „Odtud nám je vozí kamion, každý rok proto musíme žádat o speciální povolení, aby kamion mohl vjet do centra Prahy, což mají jinak zakázané,“ popisuje složitosti Töpfer.

To by vše mělo s rekonstrukcí odpadnout. Kromě jiného totiž vzadu za divadlem vznikne nový prostor o třech patrech, která budou mířit pod zem. „Původně jsem si myslel, že bychom zde mohli udělat decentní skleněnou přístavbu, jak je to běžné v zahraničí. Hned mi bylo ale jasné, že by to u památkářů neprošlo. Jsme proto rádi alespoň za toto podzemní rozšíření, které nám nabídne například i zkušebnu.“

Politické rozhodnutí

Podle Töpfera se rekonstrukce připravuje už zhruba šest let. „Musím pana ředitele pochválit, jak má projekt do detailů připravený. Jde o bezprecedentní investiční akci, celkovou rekonstrukci vinohradského divadla, které za více než 100 let své existence nebylo rekonstruováno. Proto je nutné přistoupit k celkové opravě jak technického zázemí, tak samotné budovy,“ vysvětluje náměstek pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09) s tím, že v koalici panuje shoda o nutnosti rekonstrukce. Stvrzeno to bylo právě nyní v červenci, kdy se magistrát k nezbytným pracím zavázal. Vyjít by měly na zhruba 2,7 miliardy.

Töpfer už potvrdil, že je obratem připravený vypsat výběrové řízení na zhotovitele. „Bohužel máme několikaměsíční zpoždění, kdy jsme čekali na ustanovení nového vedení Prahy,“ vysvětluje ředitel divadla. „Pokud bychom ale jinak harmonogram dodrželi, rádi bychom s pracemi začali v létě 2024, slavnostní znovuotevření by pak mohlo proběhnout na podzim 2027.“ Pokud by se to zadařilo, divadlo by bylo zbrusu nové přesně 120 let od svého založení.

V plánu jsou i náhradní prostory, kam by se mohl soubor z Divadla na Vinohradech po čas rekonstrukce přesunout. „Přesunout bychom se mohli jednak do Kongresového centra, jednak do státní Opery,“ uzavírá Töpfer.

Video
Video se připravuje ...

Zdvižné zařízení jeviště, které zkonstruoval František Křižík, fungovalo ještě před pěti lety. Veronika Foltová

Fotogalerie
43 fotografií