Smrt spisovatele Václava Kahudy, vlastním jménem Petra Kratochvíla, zasáhla kulturní společnost napříč Českem. Jeho přátelé i kolegové na něj vzpomínají a sdílejí často i velmi dojemné osobní vzpomínky. „Petr Kratochvíl, Václav Kahuda, Petr, Péťa, zemřel jeden z úžasných povídkářů a spisovatelů, byl to rebel a obludný myšáček, jenž ukázal Kafkovi, kde má mít svůj klid. Když brečíte za přítele, není hanba zavolat dalšímu, aby brečel taky. Kahuda je básník velkých románů, který nás přijal do svého podivného světa. Těšilo mě být tam s ním, od jeho prvního vyznání štukatéra po zvláštní visi dokonalé bytosti, i přes to váhání o tvorbě vyjádřené obludným myšáčkem. Petr byl pro mě pevná hráz poesie. Ten silný, Ten šílený,“ napsal literární publicista Albert Krásno. 

Spisovatel Jan Němec uvedl, že je mu to líto, a přidal Kahudův citát: „Smrt je červená třešeň a život bílý pták.“ Další Kahudovi přátelé sdíleli úryvek z jeho rozhovoru pro rozhlasový pořad Knižní pól z roku 2022, jenž výmluvně ilustruje Kahudův vztah k literatuře:„Knihy mi zachránily život. A zachraňují pořád. Obhajují v mých očích svět a možná i mou existenci. Měl jsem to štěstí, že jsem se při četbě knih naučil být šťastný. Čtu pořád a je to pro mě základní podmínka života.“ Další z jeho známých uvedl: „Punkerů je v literatuře proklatě málo a on byl jedním z nich.“

Dojemnou vzpomínku sdílel na Facebooku také básník Jaromír Typlt: 

V roce 2015 byl Kahuda nominován na literární cenu Magnesia Litera za obsáhlý román s názvem Vítr, tma, přítomnost. Publikoval také v časopisech Iniciály, Vokno, Tvar či Moderní analfabet. V letech 2015 až 2019 moderoval se spisovatelem a fotografem Igorem Malijevským na rozhlasové stanici Vltava pořad Večerní škola (Existenciální poradnu Václava Kahudy a Igora Malijevského v pořadu Rádio Dada). Předsedou Asociace spisovatelů byl od ledna 2017. Poslední čas trávil v invalidním důchodu.

Pražský rodák, vlastním jménem Petr Kratochvíl, se vyučil štukatérem. Od roku 1986 prošel řadou dělnických zaměstnání. Ve druhé polovině 80. let se přes Lou Fanánka Hagena, který byl jeho spolužákem na základní škole, dostal do společnosti, která se scházela v Braníku v hospodě Na Staré kovárně. V té době tam vznikala hudební skupina Tři sestry, kde se Kahuda zpočátku též angažoval.