Roman D. zemřel nečekaně v úterý časně ráno. Po večírku po předávání literárních cen, jež proběhlo v pondělí 17. dubna na Nové scéně Národního divadla, vyšel na piazzettu, aby si zakouřil, spadl ale na betonový chodník v Divadelní ulici. Přivolaní policisté ho resuscitovali, Romanovi už ale bohužel nebylo pomoci.

Národní divadlo vzpomíná na Romana D.
Autor: Národní divadlo / Blesk.cz

„Roman pomáhal se všemi projekcemi a odbavoval představení. Byl neoddělitelnou částí našeho divadla nejen profesně, ale i lidsky. Romane, budeš nám neskutečně chybět. Upřímnou soustrast rodině i všem pozůstalým,“ řekl Blesku za Národní divadlo jeho mluvčí Tomáš Staněk. Totéž vyjádření pak Národní divadlo sdílelo na svém facebooku, lítost pod příspěvkem vyjádřila například zpěvačka Lenka Dusilová i řada dalších lidí, kteří Romana znali.

Dojemně na svého přítele zavzpomínal i slavný rapper Vladimír Brož alias Vladimir 518. „Předevčírem v noci někdo shodil našeho kamaráda a velkého profesionála audiovizuální techniky Romana z ochozu Nové scény. Chvíli předtím jsme spolu ještě mluvili v zázemí divadla po předávání knižních cen Magnesia Litera,“ napsal na facebook. „Cítím obrovskou lítost a smutek, za poslední dobu je to popravdě několikátý případ úmrtí v mém okolí. Dávejte na sebe prosím všichni pozor, buďte senzitivní k situacím okolo sebe a nebojte se pomoct lidem, kteří to zrovna potřebují. Romane, děkuju a respekt za celou tvoji práci!“ dodal.

I další kamarádi se přidávají s vyjádřením upřímné soustrasti. „Ráno cestou do práce jsem jela kolem Národního divadla a viděla policejní zátarasy. Odpoledne mi dcera říkala, že tam někdo zemřel. A teď jsem zjistila kdo - Roman. Seznámili jsme se v Akráči na baru a mnohokrát spolu pracovali v mém starém životě. Ach jo, do p*dele! Měj se tam,“ napsala na twitter Petra.

Spolek občanů a přátel Malé Strany a Hradčan uvedl: „Nemáme slov k této události. Rádi bychom pouze veřejně vyjádřili hlubokou soustrast celé rodině a všem pozůstalým. Roman neodmyslitelně patřil k Malé Straně. Pomáhal s mnoha akcemi. Byl to skvělý člověk a bude strašně moc chybět.“

Pietní místo

V Divadelní ulici, u místa, kam Roman dopadl, se už v den tragédie začaly objevovat první svíčky. Na piazzettě, odkud spadl, pak Národní divadlo vytvořilo pomníček s Romanovou fotografií, datem narození a datem úmrtí. I u něj už se kupí řada svíček a květin.

Zpočátku nebylo jasné, zda se jednalo o nešťastnou náhodu, sebevraždu, nebo zda Romana někdo shodil. Zdroj Blesku ale vzápětí uvedl, že na kamerách mělo být zachyceno, jak muže někdo strčil. Případ si záhy převzalo oddělení vražd. „V souvislosti s případem pádu muže v Divadelní ulici zadrželi kriminalisté prvního policejního obvodu podezřelou osobu. V současné chvíli provádíme standardní úkony trestního řízení,“ řekla Blesku policejní mluvčí Violeta Siřišťová ve středu ráno. Zatím není jasné, z jakého trestného činu konkrétně bude muž obviněn.

Video
Video se připravuje ...

Smrt muže v Divadelní ulici (18. dubna 2023) Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
64 fotografií