Scéna jako ze špatného filmu se odehrála po večírku k předávání literárních cen, které pod moderátorskou taktovkou Daniely Písařovicové (44) proběhlo v pondělí 17. dubna právě na Nové scéně Národního divadla (ND) v Praze.

Po skončení akce si šel v úterý nad ránem jeden ze zaměstnanců na piazzettu ND, zvanou též náměstí Václava Havla, zakouřit. Jak Blesk zjistil, jednalo se o vedoucího projekce Nové scény Romana D. (†48). „V osudnou chvíli stál opřený o zábradlí, když blízko něj procházel jiný člověk a zavadil o něj. Ať už to bylo úmyslně, nebo neúmyslně, ztratil rovnováhu a spadl z velké výšky přímo na betonový chodník,“ svěřil Blesku zdroj z divadla s tím, že vše by mělo být zaznamenané na kamerách Městské policie.

Video
Video se připravuje ...

Smrt muže v Divadelní ulici (18. dubna 2023) Blesk.cz - David Malík

Nebylo pomoci

Přivolaní policisté se muže snažili na místě resuscitovat, jejich snaha ale byla bohužel již marná. „Záchranáři společně s lékařem a inspektorem zasahovali u 48letého muže po pádu v ulici Divadelní. Po příjezdu na místo jsme zjistili, že jeho zranění jsou neslučitelná se životem, bohužel jsme mu nedokázali pomoci, na místě zemřel,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Kriminalisté nařídili soudní pitvu. Jak Blesku večer potvrdil mluvčí pražské policie Jan Rybanský, případ si převzali kriminalisté z 1. oddělení krajského ředitelství policie, takzvané mordparty. Zda šlo o nešťastnou náhodu, či zda už probíhá vyšetřování trestného činu, ale policie nesdělila. Záhadu okolo mužova pádu měl podle všeho pomoct osvětlit podvečerní vyšetřovací pokus se speciální figurínou.

Táta dvou holčiček

Tragicky zesnulým je Roman D., který by za necelé dva měsíce oslavil 49. narozeniny. Pracoval nejen jako vedoucí projekce Nové scény ND, měl také firmu na půjčování audiovizuálního vybavení. Se svou firmou se podílel mj. i na světelném Signal Festivalu. Se svou partnerkou vychovával dvě malé dcerky. Ještě před čtyřmi dny byl podle profilu na Facebooku v norském Oslu, před měsícem s rodinou lyžoval v tyrolských Alpách, netuše, že jde o poslední dny jeho života...

Ledová sprcha po večírku

Pár hodin před katastrofou se všichni přítomní, včetně zesnulého, bavili na udělování prestižních literárních cen, které oceňují nejlepší knihy uplynulého roku. Večerem provázela Daniela Písařovicová (44) a Saša Michailidis (47). „Byl to krásný večer!“ zhodnotila herečka Jitka Schneiderová (50), která se akce také zúčastnila, aniž by tušila, co se po následném večírku stalo.

Fotogalerie
21 fotografií