Vlastislava Matouška dříve pronásledovali komunisté, dnes se pyšní pestrou a velmi úspěšnou hudební kariérou. Český skladatel, etnomuzikolog, hudebník a hráč na tradiční japonskou flétnu šakuhači, převzal z rukou japonského velvyslance Hideo Suzukiho Řád vycházejícího slunce se zlatými paprsky s rozetou za přispění k přátelským vztahům mezi Japonskem a Českou republikou. Řád uděluje přímo japonský císař.

Matoušek ocenění převzal v rezidenci japonského velvyslance za doprovodu své početné rodiny a svých kolegů akademiků. Slavnostní předávání se tak nemohlo obejít bez menšího vystoupení, při němž Matouška doprovázely i jeho dcery.

Vysoké uznání

Udělení tohoto řádu je projevem vysokého uznání vůči dosavadnímu přínosu pana Matouška. Panu docentovi srdečně gratuluji. Velice mu za jeho významné přispění děkuji a doufám, že toto vyznamenání povede k dalšímu prohloubení přátelství mezi Japonskem a Českou republikou,“ pogratuloval Vlastislavu Matouškovi velvyslanec Suzuki.

S děkovným dopisem se připojil ke gratulacím také japonský ministr zahraničních věcí. Děkoval ale i samotný Matoušek, kromě japonského císaře a zástupců ambasády směřoval své díky také svému japonskému mistru z univerzity v Ósace, svým rodinným příslušníkům a kolegům.

Brouzdání v neprobádaných vodách

Vlastislav Matoušek působil více než 30 let v akademické sféře, kde etnomuzikologii se zaměřením na japonskou tradiční hudbu vyučoval a přibližoval doposud neprobádané vody českým studentům. Jeho práce má však přesah i do zahraničí, působil na univerzitách v Polsku či ve Francii, kde zároveň vystupoval.

Významnou součástí jeho kariéry je tradiční japonská flétna šakuhači, naučit se na tento nástroj zabere hudebníkům i dlouhá léta. Jak říká sám Matoušek, je to jeden z nejnevděčnějších nástrojů. „Je to nejobtížnější flétna, co vůbec existuje. Nátisk totiž musíte tvořit přímo ústy, u obyčejné zobcové flétny je takový kanálek, který směruje vzduch přímo na hranu a flétna pak hraje každému, kdo do ní foukne. Na šakuhači se některým lidem nemusí podařit vydat tón za celý život,“ vysvětlil Matoušek Blesku.

Hudebník Vlastislav Matoušek převzal od japonského velvyslance Hidea Suzuki Řád vycházejícího slunce.
Autor: Blesk

Japonský velvyslanec Hideo Suzuki ve své řeči mimo jiné velmi ocenil právě Matouškovy zásluhy na popularizaci tradičního japonského hudebního nástroje v našich vodách. „Důležitou součástí aktivit pana Matouška je výuka hry na flétnu šakuhači. V rámci sekce japonské hudby, kterou založil, vedl v českojaponské společnosti každý týden lekce hry na šakuhači. Za zhruba dvě desítky let přiblížil kouzlo tohoto hudebního nástroje více než třem stovkám svých žáků. Nebýt pana docenta Matouška, nejspíš by tolik Čechů nemělo ani příležitost slyšet, jak šakuhači ve skutečnosti zní,“ pronesl velvyslanec.

„Největší úspěch?” To asi ne...

Matoušek v krátkém rozhovoru pro Blesk uvedl, že si ocenění nesmírně váží, za největší životní úspěch by jej ale nejspíš neoznačil: „Za svůj největší životní úspěch považuji, že se mi povedlo zkomponovat několik slušných kompozic, ale především to, že se mi narodilo osm krásných zdravých dětí, které jsou všechny dobří lidé. Jsem zavázán osudu, že mě takto obšťastnil, dnešek už je jen taková třešnička na dortu“.

„Řád vycházejícího slunce bývá udělován osobám, které přispěly k prohloubení vztahů mezi našimi zeměmi v řadě různých oblastí, ať už se jedná o akademickou, kulturní nebo jinou oblast. Mezi jeho významné držitele patří například gymnastka Věra Čáslavská, japanolog a ekonom Jan Sýkora či diplomat a politik Petr Ježek,“ vysvětlil Blesku vedoucí Informačního a kulturního centra japonské ambasády Ito Naoyuki.

Video
Video se připravuje ...

Hudebník Vlastislav Matoušek převzal od japonského velvyslance Hideo Suzuki Řád vycházejícího slunce. Blesk

Fotogalerie
15 fotografií