Svědek Arnošt M. podle svých slov začal léčitele z Kutné Hory navštěvovat kolem roku 2010. Byl to právě on, kdo léčitele představil i Magdaleně, v jejíchž rukou léčitel téměř o dvanáct let později zemřel. „S Magdou jsme se bavili už na koleji a několikrát jsme nakousli témata, která se nedají úplně vysvětlit vědeckou metodou. Přišlo mi, že k tomu má blízko, tak jsem ji do té Kutné Hory vzal. Je ale potřeba dodat, že v té době to ještě zdaleka nevykazovalo známky ničeho zvláštního, ty se začaly objevovat až v průběhu let,“ uvedl Arnošt M.

Společenství kolem Richarda v té době popsal jako „takový diskusní kroužek lidí, kteří něco hledají.“ Arnošt se s Richardem rozkmotřil až mezi lety 2018 a 2019, když začínal vnímat, že některé Richardovy rady už jdou za hranu, nebo nedávají smysl. Že u Arnošta něco nehraje, ale patrně vycítil i Richard, proto se rozhodl, že jej potrestá tím, že Arnošta ze společenství vyloučí. „V mém případě se to sešlo tak, že jsem byl vyhozen, ale zároveň jsem tam chodil už jen ze setrvačnosti. Nebyl jsem schopný udělat ten poslední krok. Proč jsem se k tomu neodhodlal dříve, asi nejde pochopit,“ vysvětlil Arnošt.

„Ty manipulace už byly zcela zřejmé, začal jsem mít pocit, že to nabírá parametry sekty. Vnitřně jsem měl pocit, že už to přesahuje některé meze. Našel jsem si nějaké odborné definice a z jedenácti bodů, které sekty mají splňovat, jsme nesplňovali jen jeden, a to že nechodíme do kostela,“ pokračoval Arnošt. Jeho důvěra k léčiteli byla od té doby značně narušena. Jeho vlivu se ale nedokázal zbavit ze dne na den.

Odchod za cenu rodiny

Ani Richard nad Arnoštovým odchodem jen tak nemávnul rukou. Jakmile pochopil, že pro jednoho ze svých následovníků není nedotknutelnou autoritou, začal se mu mstít. Léčitel si řekl, že proti Arnoštovi poštve celou rodinu. „Mému otci namluvil, že jsem ho nikdy neměl rád, že ho chci okrást, byla to naprostá snůška nesmyslů,“ líčil Arnošt.

Mezitím, co Arnošt M. mladší svou oddanost léčiteli vypověděl, jeho otec ji naopak musel stvrdit krví. Léčitel mu totiž nařídil, aby si na důkaz své oddanosti usekl malíčky na obou chodidlech, což také udělal.

Richard proti Arnoštovi poštval i jeho sestru, která rovněž za léčitelem docházela. Na středečním jednání Arnošt ale potvrdil, že téměř rok od smrti léčitele se věci daly do pořádku a vztahy s rodinou znovu navázal: „S otcem už se stýkáme, stejně tak se sestrou, náš vztah je obnovený a možná i lepší než dříve.

Samotný moment, kdy se léčitelovy „péče“ zřekl, popsal Arnošt M. jako osvobození. „Když jsem přestal docházet, můj život se zcela změnil. Spadl mi kámen ze srdce, já už jen čekal na poslední kapku, abych odešel sám. Já jsem si ulevil, mohl jsem si začít dělat, co chci, a nemusel jsem poslouchat příkazy, které se příčí korektnímu vnímání,“ popsal Arnošt.

Soud bude pokračovat v září výslechem dalších svědků a společným výslechem soudních znalců. Magdaleně s Irenou za vraždu hrozí 12-20 let za mřížemi. Jejich obhajoba usiluje, aby byl čin kvalifikován jako zabití.

Video
Video se připravuje ...

Magdalena Š. přichází k soudu. (6. června 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

Fotogalerie
65 fotografií