V případu vraždy léčitele Richarda promluvil další svědek. V jeho výpovědi mimo jiné zaznělo, že vůdce kutnohorské sekty zamýšlel postavit pro sebe a své stoupence celý odlehlý areál. Plán už ale nestihl uskutečnit. Svědek Pavel D. se s Richardem seznámil už v roce 2008, původně léčil jen jeho přítelkyni s psychickými problémy. Později ale na léčení docházel i Pavel, který měl problémy se zápěstím. Richard mu diagnostikoval karpální tunel a doporučil mu menší fyzickou zátěž, což podle jeho slov pomohlo.

Pavlovo svědectví nijak nevybočovalo z toho, co o Richardovi vypověděli ostatní svědci. I on dlouze popisoval léčitelovo manipulativní chování a způsob, jakým si u lidí získával důvěru. Richarda také vylíčil jako chytrého muže s velkým všeobecným přehledem, což byl zároveň důvod, proč si jej také pouštěl čím dál tím blíž k tělu. „Byl jsem k němu bohužel velmi nekritický, protože se jeho předpovědi několikrát vyplnily, proto jsem mu věřil,“ vysvětlil Pavel D.

Jako u řady dalších Richardových obětí zažil i svědek Pavel situace, kdy měl pocit, že se léčitel snažil převzít kontrolu nad jeho životem. „Měl jsem autoritativního otce, on to podával tak, že se mě snaží vymanit z jeho vlivu, ale spíš si myslím, že se mě snažil dostat pod svůj vliv,“ vysvětlil Pavel a dodal, že se jej rovněž pokusil s přítelkyní rozeštvat.

Vysněné sídlo pro vůdce sekty

Poprvé ale u soudu zazněla informace o tom, že by Richard zamýšlel pro svou sektu vybudovat izolované sídlo, kde chtěl bydlet a léčit po boku svých nejvěrnějších stoupenců. „Někdy v roce 2018 přišel Richard s tím, že chce vlastní bydlení. Až v poslední době mi došlo, že to byl můj účel, k čemu mě potřeboval, protože provozuji firmu, která se stavební činností zabývá. Byl jsem jeho cesta k domu, po kterém toužil,“ uvedl Pavel D. Za Pavlem podle jeho slov přišel Richard už s jasnými představami: „Vytipoval si malou vesnici na Kutnohorsku, kde měl být klid a nikdo ho tam neměl rušit. Chtěl daleko od civilizace, chtěl být mimo dosah lidí, zkrátka co nejdál.“

Pavel a obžalovaná Irena pak měli pravidelně docházet i na tamější zastupitelstvo, kde se rozhodovalo, zda daná lokalita půjde zastavět. „Richard měl spoustu nápadů, jak by dům měl vypadat, ale zůstalo to jen u náčrtů. Mně v té výstavbě jedno místo nabídl. Říkal, že bych to mohl mít jako chatu. Dále tam měla určitě bydlet Inka, samozřejmě jeden dům měl být jeho, těch míst bylo šest až osm, různě se to měnilo,“ líčil svědek Pavel. První skicu sídla podle něj měl nakreslit Arnošt M., který v případu rovněž figuruje jako svědek. Mělo ale jít pouze o prvotní plány, žádný oficiální projekt Richard zpracovat nenechal.

Samozvaný léčitel od svých klientů v průběhu let vybral 97 milionů korun. Zároveň o něm ale bylo známo, že je nadmíru spořivý a peníze utrácel jen velmi zřídka. Není tak zcela zřejmé, zda si tyto peníze Richard šetřil na stavbu svého vysněného sídla, nebo by nákladný projekt financovali opět členové jeho společenství ze svých peněz. Na tento dotaz soudu nedokázal ale odpovědět ani Pavel D.: „Je zvláštní, že na toto nikdy nepřišla řeč. Hodněkrát jsem o tom přemýšlel, protože to bylo finančně hodně náročné, ale nikdy jsme nedošli k tomu, jakým způsobem to bude financované.“

Projekt společného sídla kvůli komplikacím na stavebním úřadě nebyl nikdy zahájen a léčitel od roku 2021 začal podle svědků přemýšlet nad svou smrtí. Vše se definitivně rozplynulo, když 4. října loňského roku přiměl zubařku Magdalenu Š. a učitelku Irenu S., aby jej sprovodily ze světa. Zubařka mu podala několik léků na utlumení bolesti a následně mu skalpelem přeřízla tepny na zápěstích i stehnech. Druhý den ráno se obě ženy samy přihlásily na policii. Za vraždu jim hrozí 12 až 20 let vězení.

Video
Video se připravuje ...

Zubařka Magdalena Š. přichází k soudu (4. května 2023). Daniel Šesták

Fotogalerie
101 fotografií