Tělocvikářka Irena S. (65) služby léčitele Richarda vyhledala před asi 15 lety. Měla totiž vyrážku, která ji svědila, nemohla se jí zbavit a chtěla zkusit alternativní cestu. Zpočátku v souvislosti s léčitelem nevypadalo nic neobvykle. Rodina včetně dcery Ireny S. věděla, že za léčitelem dojíždí nejprve jednou za čas, později jednou týdně. Po sedmi letech už k léčiteli docházet nechtěla, ale on ji přesvědčil. Podle slov její dcery jí léčitel Richard řekl, aby u něj pokračovala, aby se nemoc nevrátila. 

Milník

„Říkal, že jí bude regenerovat organismus, aby tolik nestárla. Nevím přesně, co jí řekl, ale takhle zpětně mamka mluví o velmi zásadním milníku, že do té doby tam jezdila, protože chtěla, a od tohohle momentu tam jezdila, protože ji přesvědčil, ať pokračuje,“ uvedla dcera učitelky Ireny S. v rozhovoru pro irozhlas.cz.

Vše se mělo zlomit tři čtyři až roky zpátky. „To bylo zřetelné i nám a začalo být podezřelejší, že tam pořád jezdí. Začala tam jezdit častěji. Třeba začala jezdit společně s těmi kamarády z té party na výlety. Zároveň už o tom přestávala chtít mluvit, což taky takhle zpětně pro mě už byla evidentní známka toho, že už to není úplně v pohodě,“ popsala dcera obžalované pro irozhlas.cz. A podivné věci kolem její maminky se začaly kupit a stupňovat. Irena S. měla například za úkol přespávat na hradě Houska, aby překonala strach. „Koupila si i takové skládací lehátko. To už mi přišlo hodně ujeté. Ale ona to dost dobře dokázala vyargumentovat, poměrně věrohodně,” řekla Irenina dcera, který pokračuje v popisování celého příběhu.

Sporťák, hry, nadupaný počítač

Pak si Irena měla koupit našláplý počítač, přesto, že si s technikou nikdy pořádně nerozuměla. Pořídila si i herní konzoli, na které hrála střílecí hry. Dokonce si pořídila i sportovní auto, ve kterém jezdila rychle, přesto, že vždycky jezdila hodně opatrně. Všechno by to nebylo až tak zvláštní, kdyby se nakonec nezačala vzdalovat svému okolí a rodině. „Postupem času bylo zřejmé, že se mamka odlučuje od všech svých kamarádů, že s nimi přerušuje kontakty. Já si to v té době vykládala tak, že každý se nějakým způsobem vyvíjíme, nějak se posouváme. Ona kolem sebe měla opravdu hodně lidí, kteří ji zneužívali – tím, že byla hodná a všem pomáhala,“ uvedla dcera obžalované Ireny.

Nejprve se to dcera Ireny snažila pochopit, její maminka, ale pak ukončovala ten kontakt s více a více lidmi. „Až to bylo opravdu extrémní, nevídala se už skoro s nikým. Kromě těch lidí z Kutné Hory. Ty jsme ale neznali, nevěděli jsme, o koho jde. To přerušování vztahů bylo evidentní,“ prozradila. Nakonec se odstěhovala z bytu, ve kterém bydlela, do menšího, přestala tam zvát návštěvy a dokonce u ní nebyli vítaní vlastní vnoučci, které často hlídala a milovala je.

Pomoc

Ireny dcera měla velikou snahu mamince pomoci, dokonce chtěla jít na policii, ale věděla, že nemá žádné důkazy, o které by se mohla opřít. S prosbou o radu se obrátila i na pana Zdeňka Vojtíška, který dříve dělal takzvané výstupové poradenství, pomáhal rodinám, které měly nějakého člena v nějakém společenství, aby ho mohl opustit. Ten jí doporučil, aby maminku nezavrhli a snažili se s ní co nejvíce zůstat v kontaktu. 

Smrt a šok

Vše nakonec skončilo smrtí léčitele a obžalováním Ireny S. z jeho vraždy, kterou měla vykonat spolu se zubní lékařkou dvaatřicetiletou Magdalenou Š. O smrti léčitele se dcera Ireny dozvěděla na začátku října. „To k nám mamka měla přijít hlídat kluky. Ale ráno mi napsala SMS, že ze zdravotních důvodů nemůže přijít, že má nějaké zažívací problémy. A to byl poslední kontakt, který jsem s ní měla. Pak už neměla dostupný telefon. Bylo to takové divné. Po dvou dnech mi volal nějaký komisař, někdo od policie, že je mamka zadržená, ale neřekli nám důvod proč. Jenom že šlo o nějaký trestný čin,“ popsala dcera Ireny.

Co se stalo, se nakonec rodina dozvěděla od obhájkyně. „Detaily nám chtěla říct sama. Což chápu. Ale v té době nevěděla, že tu možnost, aby nám to řekla sama, nebude mít dlouhé týdny nebo měsíce. Takže v mezičase už obhájkyni povolila, aby s námi o tom mluvila. Pak jsme začali zjišťovat, co se stalo, což byl strašný šok. Bylo to hrozné,“ dodává dcera obžalované učitelky Ireny S. V souvislosti s tím, čím si obě prošly, se ale jejich cesty začaly opět narovnávat a jako matka s dcerou zase začaly víc fungovat. „Mamka už je naštěstí zase mamka, takže se blíží tomu, jak dobrý jsme to měli předtím. Samozřejmě je to poznamenané tím soudním procesem a že nevíme, jak to dopadne. Ale je tam obrovský posun od toho, jak se mamka chovala před rokem, před dvěma, před třemi,“ řekla nakonec.

Fotogalerie
20 fotografií