Od loňského srpna se policisté zabývají násilným úmrtím dvojice postarších mužů. Ti měli být podle informací iRozhlasu členy sekty gurua Richarda – samozvaného léčitele, který během loňského roku také zemřel. Nikoliv vlastním přičiněním. Z jeho smrti jsou totiž viněné kutnohorská zubařka Magdalena Š. (32) a vysokoškolská pedagožka Irena S. (65), které se kvůli tomu zpovídají u soudu.

Nevysvětlené úmrtí

Právě tam zazněly i hrůzné detaily o smrti dvou mužů, která je spojována s působením Richardovy sekty. Oba muži se totiž měli zúčastnit jakéhosi „očistného rituálu“ ve středočeských lesích nedaleko známého hradu Český Šternberk. Strávit v nich měli několik dní, během kterých si na povel od Richarda měli uvědomit své psychické problémy, jež jim diagnostikoval – nebo lépe řečeno sám určil.

K prvnímu úmrtí mělo dojít 15. srpna 2022. Obětí „prapodivného“ rituálu se stal nejprve mladší František J., který na místo vyrazil pouze proto, aby zkontroloval, zda rituál probíhá v souladu s Richardovými požadavky. Na místo však nedorazil. Jeho tělo bylo nalezeno nedaleko Kutné Hory. Podle zdrojů Blesku u probíhajících soudních přelíčení několik svědků nepřímo vypovědělo, že jeho smrt souvisela právě s působením Richardovy sekty. Spekuluje se o sebevraždě, že František neunesl tíhu tlaku, jenž na něj měl Richard vyvíjet.

„Kolínští kriminalisté prověřují úmrtí šestapadesátiletého muže. V této souvislosti pak zadali k vypracování spoustu znaleckých posudků, které ještě nemají k dispozici. Z tohoto důvodu ještě nebyl v dané věci učiněn žádný závěr a stále probíhá prověřování,“ sdělila mluvčí Policie ČR Vlasta Suchánková pro iRozhlas.

Sexuální poruchy

Zatímco jeho odchod ze světa doprovází řada otazníků, které se snaží rozlousknout policisté, v případě smrti Jiřího H. je podle výpovědí, jež u soudu zazněly, maličko jasněji. Ten se totiž rituálu zúčastnil napřímo. Podle iRozhlasu v lese nějaký čas „živořil“ nahý společně s dalšími dvěma členy sekty, k nimž se následně přidali další dva.

Podle svědků se mělo jednat o lidi, kterým samozvaný léčitel diagnostikoval sexuální poruchu. Mohlo se jednat o náruživost, agresi, pedofilii či promiskuitu. V lese nad těmito niternými problémy měli hloubat a řešit je.

Bití do hlavy a ledvin

Ono „řešení“ probíhalo taktéž v rámci brutálních rituálů, které spočívaly ve fyzickém násilí. Součástí seancí bylo například mlácení dřevěnou tyčí do ledvin, hýždí, ale také i do hlavy. Což se mělo Jiřímu H. v jeho věku stát osudným. Po ustavičném mlácení měl zkolabovat. Když jej ostatní členové sekty odvezli do Kutné Hory, kde jeho tělo nechali u plaveckého stadionu, bylo pozdě. Nepomohla ani přivolaná záchranná služba.

Případem náhlého úmrtí muže na Kutnohorsku se zabývají krajští kriminalisté pro možné podezření na ublížení na zdraví s následkem smrti. Tento případ mají kriminalisté stále v prověřování, je to tedy fáze, která je neveřejná, z tohoto důvodu nemůžeme být nikterak detailnější,“ pravila policejní mluvčí Suchánková.

Já lituju ty chlapy, kteří to takhle odnesli, toho Jirku a Frantu, hodně na ně myslím, že jim Ríša strašně ublížil,“ uvedla u soudu Richardova bývalá partnerka, která tak jejich smrt dala do přímé souvislosti s manipulativním chováním gurua.

Video
Video se připravuje ...

Magdalena Š. přichází k soudu. (6. června 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

Fotogalerie
76 fotografií