Na sociálních sítích si uživatelé sdíleli příspěvky o pohřešovaném filmaři Jakubovi „Jamesovi“ J. ve velkém. Z dosud neznámých příčin koncem ledna zmizel, přestal se ozývat kolegům, kamarádům i rodině. Jeho blízcí do posledních dnů udržovali naději, že pátrání dobře dopadne. Ale veškeré jejich naděje bohužel smetl 25. únor letošního roku.

Policisté vylovili Jakubovo tělo z ledových vod Vltavy. „V sobotu krátce před polednem byl v Praze pohřešovaný muž nalezen bez známek života. V současné chvíli se celým případem zabývají pražští kriminalisté, kteří na místě vyloučili cizí zavinění a nařídili zdravotní pitvu. Další informace nebudeme s ohledem na rodinu poskytovat,“ sdělila tehdy mluvčí Policie ČR Violeta Siřišťová.

Naděje do posledních hodin

„Několik týdnů v kuse jsme Jakuba hledali nejen po Praze, ale i v jejím okolí. Takřka na denní bázi,“ sdělil Blesku Filip Brouk, který byl jedním z Jakubových nejbližších přátel. Přátelé se soustředili zejména na místa, která Jakub navštěvoval nebo která byla spojená s jeho filmařskou činností.

Pomoc malému synkovi

Když nám byl oznámen tragický konec pátrání, zasáhl nás veliký smutek. Uvědomili jsme si ale, že kromě velké díry v našich srdcích, kterou pro nás ztráta Kuby znamená, po něm zůstal také jeho osmiletý syn Gunnar, který žije se svou matkou Magdou mimo Českou republiku,“ uvedl Filip.

Proto se naše energie přetavila ve snahu pomoci alespoň jeho synovi, aby měl takové dětství, jaké si zaslouží. Sice bez úžasného tatínka, kterého mu asi nikdo nenahradí, zato alespoň s finančními prostředky, které pro něho budou v nadcházejícím těžkém období velice důležité,“ dodal s tím, že spolu s přáteli založil na dárcovské platformě Donio sbírku. „Víme, že jeho ztrátu nemůže nic nahradit, ale tohle je to málo, co udělat můžeme. Postarat se o ně,“ stojí v jejím odůvodnění.

„Vybrané peníze pomůžou Gunnarově mámě Magdě zvládnout ztrátu v rodinném rozpočtu a snad jí dát čas, aby jejich finanční situaci vyřešila. Pokud by se vybralo víc peněz, tak bychom byli rádi, aby je Magda využila na nějaký hezký zážitek pro Gunnara. Třeba výlet k moři a nebo naopak, aby mu dokázala sehnat odbornou pomoc, díky které by ztrátu svého táty zvládl,“ stojí ve výzvě ke sbírce.

Talentovaný filmař

Pražský filmař Jakub se od studentských let věnoval filmové tvorbě. Spolupodílel se na řadě známých filmových i televizních projektů, například na snímcích Amundsen či Havel. S legendou bojových umění Jackie Chanem spolupracoval i na filmu My Diary. Kromě toho se podílel i na vzniku českých seriálů Rapl nebo Vzteklina.

Fotogalerie
10 fotografií