Součástí léčitelova okruhu nejvěrnějších byla právě i zubařka Magdalena (32) a učitelka Irena (66), které čelí obžalobě z jeho vraždy. Nejen z jejich výpovědí vyplývá, jaké hrůzy se v této partičce odehrávaly, na minulém líčení například promluvil svědek, kterému léčitel nařídil, ať si na důkaz své věrnosti usekne malíčky na obou chodidlech.

V pátek u soudu promluvila ale i svědkyně Veronika S., která za léčitelem dojížděla deset let, a přesto do okruhu vyvolených klientů zcela nepronikla. Ta mimo jiné u soudu popsala, jakým způsobem Richardova autorita ve skupině působila. „Lehce s lidmi manipuloval, soustředil se na ty, kdo měl doma nebo v rodině problémy, kdykoliv měl možnost se dostat do něčího zázemí, tak toho využil,“ uvedla Veronika. Svým klientům dával spoustu různých rad od výživy, přes milostný život, až po hospodaření s penězi. „Byl velmi chytrý, opravdu dobře se s ním bavilo, skutečně to byl velmi inteligentní jedinec. Když vám člověk poradí desetkrát dobře, tak ho po jedenácté prostě poslechnete,“ vysvětlila soudu Veronika S.

Svědkyně zároveň uvedla, že na rozdíl od ostatních brala některé Richardovy výroky s rezervou. Řídit se měla jen těmi radami, které jí osobně dávaly smysl. Podle ní to měl být zároveň i důvod, proč jí léčitel nikdy nepřipustil do okruhu svých nejvěrnějších stoupenců. „Já jsem s ním nikdy neměla větší problémy, nikdy na mě nezvedl hlas nebo tak. Občas ale zkusil něco ohledně mé rodiny, že něco třeba není dobré a co by se dalo změnit, ale já mám takový charakter, že je těžké mě přesvědčit. Asi jsem nebyla dostatečně dobrá na to, abych nebyla zahrnutá do toho bližšího kruhu, za což jsem dost ráda,“ popsala Veronika S.

Zároveň ale připustila, že v době, kdy za Richardem dojížděla, aby jí pomocí dlaní „léčil“, cítila, že je její zdravotní stav lepší. Jeho služby vyhledala údajně kvůli tomu, že nemohla otěhotnět, což se jí časem podařilo, avšak neúspěšně. „Na svém těle jsem cítila, že mnou prochází nějaká energie. Cítila jsem, v jaké části těla se ta energie nachází,“ popsala své pocity z léčby Veronika S., zároveň ale dodala, že je možné, že si tento pocit jen sama vsugerovala.

Fotogalerie
43 fotografií