Městský soud v Praze má na stole spletitý případ, který v Česku nejspíše nemá obdoby. Obvinění z vraždy čelí dvě ženy, které podle obžaloby měly 4. října loňského roku usmrtit padesátiletého muže z Kutné Hory. S každou další informací je ale případ složitější a složitější. Muž si svou smrt údajně přál a ženám namluvil, že jeho tělo po smrti samo zmizí, když se tak do druhého dne nestalo, šly se samy udat na policii.

Zubařka Magdalena a tělocvikářka Irena minulý týden stanuly před soudem, kde si vyslechly svou obžalobu a kde také poprvé zazněly jejich výpovědi. Jejich obsah byl naprosto šokující. Ženy se v průběhu vyšetřování totiž svěřily, že samozvaný léčitel Richard, kterého sprovodily ze světa, figuroval jako vůdce ortodoxní sekty.

Z toho, co se v této sektě odehrávalo, nabíhá mráz po zádech. Richard před jejími členy vystupoval nadřazeně, všem svým věrným poddaným řídil životy do nejmenších detailů, přičemž z nich zároveň vymámil nemalé množství peněz. Za své údajné léčitelské schopnosti si účtoval částky v rozmezí desítek až stovek tisíc korun. Časem si tak měl přijít celkem na 90 milionů korun, jen Irena s Magdalenou mu měly naposílat přes 36 milionů. To ale zdaleka není to nejhorší, co se v sektě odehrávalo.

Jedněmi z ústředních členů sekty měli být také jistí ArnoštJiřím. O životě v sektě by nejspíš mohli vyprávět své i oni. Podle toho, co ve své výpovědi obě ženy uvedly, to vypadá, že v celém příběhu hrají Jiří s Arnoštem velmi významnou roli.

Spolubydlící z koleje

Magdalena ve své výpovědi uvedla, že Arnošt M. měl být tím, kdo ji se sektou seznámil. „Bydleli jsme spolu na koleji, takto jsme se seznámili. Bavili jsme se spolu o různých věcech a on se o Richardovi zmínil, a že bych se k nim mohla přidat,“ vypověděla Magdalena policii. Některé Richardovy praktiky jí prý sice z počátku připadaly zvláštní či podezřelé, Arnošt měl ale být tím, kdo plachou a osamocenou dívku uklidňoval a utvrzoval ji v tom, že je vše v pořádku. Richardův vliv na její život tak postupně nabíral na síle.

„Začalo to zdravím a zdravým životním stylem a dostalo se to až k naprosto absurdním situacím,“ uvedla Magdalena. Jako zlomový okamžik popsala moment, kdy dokončila školu a ucházela se o pracovní místo v Praze, Richard to měl těsně před podpisem smlouvy zarazit s tím, že si má zařídit vlastní ordinaci. Arnošt s Richardem ji měli přimět pracovat v Děčíně, mezitím co měla nemocnou matku i babičku na Moravě.

„Vždy, když jsem vyjadřovala obavy, řekl mi pod takovou vyhrůžkou, že si mám dělat, co chci, ale že on se mi snaží pomoct, že to se mnou myslí dobře. A že pokud jej neposlechnu, mám zapomenout na veškerou jeho pomoc,“ popsala Magdalena.

Manipulace zašla až tak daleko, že Richard Magdaleně vštípil do hlavy, že se podbízí ostatním mužům a svádí je. „Neustále mi říkal, že jsem kurva, že nemám v hlavě nic jiného, než kterého chlapa bych ulovila kvůli penězům. Přešlo to až v to, že mě musí neustále hlídat, protože jsem prý nadržená a že bych na někoho skočila,“ vypověděla Magdalena. Richard proto Magdalenu opět přestěhoval, tentokrát do jednoho ze svých bytů, kde jí nutil bydlet s některými ze svých poddaných a někdy i spát v jedné posteli. Vše měl vysvětlovat tím, že před svým problémem nesmí utíkat, ale musí se mu postavit.

Poslušný křikloun Jiří

Své spolubydlící musela obstarávat, jak Richard nařídil. To i včetně toho, že za ně zaskakovala v práci nebo pro ně vedla účetnictví. V případě, že kladla odpor, vyslal Richard své „poddané”, aby jí domluvili často i za použití psychického a fyzického nátlaku. Jedním z nich měl být také jistý Jiří, kterého měl Richard řídit po telefonu a jehož prostřednictvím dělal Magdaleně ze života peklo.

„Jednou za mnou přišel do ordinace s tím, že mu mám půjčit klíčky od svého auta, že se Richard s Inkou chtějí projet a že se u toho mám svléknout, že mi to vzkazuje Richard a že jsem odporná zrůda a to mám za to,“ uvedla Magdalena. Když odmítla, přišly nadávky a nátlak se stupňoval. Na cestu se ale měla podle svých slov nakonec vydat s nimi, přičemž ona s Jiřím měla jet v jiném autě za Richardem s Irenou. Richardův oddaný sluha ji přitom celou cestu měl dále nutit, ať se svlékne, což doprovázel křikem a dalšími nadávkami.

Magdalena se sice pokusila v nestřeženém momentu z auta utéct, zadělala si ale akorát na další problémy. „Nedošlo mi, že klíče od mého bytu má i Jiří a že až se vrátím, určitě tam bude. Když jsem tam přišla, našla jsem ho nahého na své posteli. Řvala jsem na něj, ať okamžitě vypadne, ale Richard mu řekl, že v žádném případě nesmí odejít,“ popsala Magdalena. Jiří jí ale měl jen neustále opakovat mantru o tom, že se svému problému musí postavit.

„Jindy zase Richard volal, že mám na zádech jizvy a že se mám svléknout, že se na to Jiří má podívat,“ pokračovala Magdalena. Jizvy, které na zádech měla z jednoho z předešlých incidentů s Richardem, měl Jiří za úkol spojit fixem a sdělit mu, co tvar připomíná. „Chvilku spolu vedli nějaký rozhovor a Jiří pak přišel s tím, že je to obrácený trojúhelník, neboli kalich a že ten symbol znamená, že jsem ještě panna,“ vypověděla Magdalena.

Podle jejích slov si následně měl Jiří celou situaci vyložit jako výzvu k sexu a opět trval na tom, že se musí svléknout. Magdalena měla tentokrát poslechnout, ale nahá se schoulila pod peřinu a čekala, dokud neodejde. Richard jí ale měl ale zpětně o několik měsíců později tvrdit, že se vše odehrálo zcela jinak. „Bylo mi řečeno, že jsem celou situaci vytěsnila. Že se se mnou Jiří vyspal, že mě potrhal a že jeho přirození je tak malé, že jsem to ani necítila a že jsem u toho spala. Richard mě přesvědčoval, že jsem byla těhotná a zařídil mi potrat,“ uvedla Magdalena ve své výpovědi.

Podpisy krví a sekání malíčků

Při pozdějším společném soužití jí pak tento vybájený incident s Jiřím měl Richard neustále předhazovat a nutit ji, aby mu řekla pravdu, jak to tenkrát bylo. Výslechů ale údajně neušetřil ale ani svého sluhu Jiřího. Domnělou „pravdu“ z něj měl mámit pomocí hypnózy, za kterou si opět účtoval mastné částky. K tomu samému měl nutit také Arnošta, který Magdalenu s Richardem seznámil.

„Mluvil o něm, jako o někom, kdo se mu postavil, tvrdil, že o mě měl zájem a tím ho zradil. Seděli jsme společně s Jiřím a další členkou sekty a Richard mě po telefonu instruoval, co mám Arnoštovi říkat. Říkal, že jej Arnošt zradil a jestli chce dokázat, že mluví pravdu, musí to sepsat a podepsat vlastní krví,“ vypověděla Magdalena.

Ani tam se ale Richard údajně nezastavil, prostřednictvím Magdaleny Arnoštovi nařídil, ať si usekne malíček na noze. Magdalena pak měla za úkol článek prstu přivézt Richardovi. „Když jsem mu ho přinesla, řekl, že poprvé to udělá každý, ale že jestli mluví pravdu, udělá to i podruhé,“ řekla Magdalena. Stejnou výzvu měl pak Richard směřovat i k Jiřímu se slovy: „Tak co ty, uděláš to stejný?“ Jiří údajně neváhal a chopil se nože, načež jej Richard měl zarazit, že to není potřeba.

Zrádci sekty

Richard měl podle Magdaleny až paranoidní strach ze zrady. Jako první velkou zradu vnímal, když se z jeho spárů vymanily dvě ženy, které u něj pobývaly ještě před Magdalenou. O nich se ve své výpovědi zmínila jen stručně, bez větších podrobností. Mluvila o nich jako o ženách, které Richardovi pomáhaly s domácností a měly na starosti úklid, na který byl Richard obrovský pedant.

V souvislosti s tím, co se u Richarda mělo dít Magdaleně, a že se ženy rozhodly pro útěk, si lze jen domýšlet, co se za zdmi tohoto bytu dříve doopravdy dělo. Richard měl podle Magdaleny doslova šílet, když se o útěku dozvěděl.

Od té doby si měl Richard podle Magdaleny sebemenší vzdor svých poddaných vykládat jako zradu, kterou přirovnával k Jidášově skutku. V určitý moment jej měl zradit i Arnošt, u kterého to pro Magdalenu celé začalo. Jak k rozkmotření Richarda s Arnoštem mělo dojít, Magdalena přesněji nepopsala, uvedla pouze, že jí Richardem bylo sděleno, že se od něj Arnošt odvrátil, a bylo patrné, že k němu chová určitou zášť.

Je rovněž známo, že Arnošt nyní žije společně s jednou z žen, které od Richarda před lety utekly. Jaký je osud sluhy Jiřího, zatím známé není, ani jeden z těchto pánů zatím v případu nefiguruje ani jako svědek. Podle zákulisních informací je ale možné, že si obhajoba jednoho z nich jako svědka k soudnímu líčení přivolá.

Video
Video se připravuje ...

Kutnohorská zubařka Magdalena Š. stanula před soudem kvůli podezření z vraždy. (4. duben 2023) Daniel Šesták