Dalším soudním stáním pokračuje kauza „zoubkové víly“. Zubařka Magdalena Š. (32) je společně se svou známou pedagožkou Irenou S. (65) viněna z toho, že naplánovaly  a uskutečnily vraždu Richarda Š. Na povrch se už nějaký ten měsíc derou čím dál podivnější informace o zemřelém. Včetně toho, že si liboval v satanismu, a svým „následovníkům“ prakticky řídil život.

Je to sekta!

O své znalosti ohledně sektářství a náboženství byl u soudu požádán religionista Zdeněk Vojtíšek. Ten na přímou otázku, zda si myslí, že se v případě zemřelého „gurua“ Richarda jednalo o sektu, nebyl na pochybách. „Podle toho, co tím rozumí normální lidé, tak určitě ano,“ vysvětlil.

Dle něj si kolem sebe vytvořil určitou autoritu, s níž pak působil na druhé. Dokázal jim nabourat racionální myšlení a přesvědčit je, aby mu byli oddáni. Z toho důvodu pak docházelo k nejrůznějším zvěrstvům, jako například, když si jeden z jeho následovníků dobrovolně uřízl malíčky na nohou.

„Někteří klienti byli přesvědčeni, že zná každou jejich myšlenku,“ uvedl Vojtíšek. „Sám tvrdil, že jeho tělo nepodléhá fyzikálním zákonům. V takových případech se následovníci postupně stylizují do role, kdy jsou vedeni a vyučování, přejímají jeho zvyky, preference, postoje. Snaží se vyhovovat tomu, co on považuje za správné.“

Podle religionisty pak takové lidi stíhá určitý dobrovolný nedostatek vlastní vůle. „Je tam dychtivá snaha mít na všechno odpověď od svého vůdce,“ vysvětlil. „Charismatičtí vůdci, a Richard Š. byl v tomto ohledu velice daleko, se často uchylují k netradičním projevům, k doporučením. Jejich smysl není na první pohled patrný. Chce si tím získat větší loajalitu, prokazuje tím své charisma a že jeho moc pochází z nadpřirozených zdrojů.“ Dalším krokem je pak separování svých stoupenců od zbytku světa, aby ztratili kontakt s realitou.

Tresty z lásky

Podle něho přílišná náklonnost, kterou si vůdce sekty od svých stoupenců získává, může nezřídka hraničit až se zamilovaností. A ta může být ze strany vůdce opětovaná. „Ti následovníci jsou ale zároveň břemeno, například nedělají vše tak, jak by chtěl, proto je různě šikanuje, trestá. Ani pro vůdce nemusí být tato role vždy příjemná,“ vysvětlil. Jeho autoritu pak mohou podrývat i milostné vztahy uprostřed komunity, čemuž se nejspíš snažil bránit.

Video
Video se připravuje ...

Zubařka Magdalena Š. přichází k soudu (4. května 2023). Daniel Šesták

Mám za to, že na paní obviněné demonstroval svou moc. Mít tu moc mu dělalo dobře. Při této manipulaci jsou velmi často využívány pocity viny, často jsou zdůrazňovány negativní vlastnosti, pracuje se s pomluvami. Členové pak nechtějí, aby byli oslabeni a chtějí si vztah zachovat, přijímají toto ponižování jako něco, co je nutné, ačkoliv to není příjemné, něco co má vyšší smysl. Z tohoto vztahu je velmi těžké odejít,“ uvědomuje si znalec, který zároveň uvedl, že mezi takové zdůraznění moci patří nezřídka i sex.

Neúspěšný vůdce

Vojtíšek nicméně poukázal i na to, že si nemyslí, že by Richard byl úspěšným vůdcem sekty. „Z výpovědi svědků jsem nabyl přesvědčení, že vlastně nevěděl, co by lidem poradil, zdá se že jeho působení byla série experimentů a většina z nich bla neúspěšných,“ zmínil.

Horší než smrt

Právě v tomto důvodu spatřuje znalec i Richardův údajně dobrovolný skon. Zubařce Magdaleně a učitelce Ireně měl samozavný léčitel namluvit, že když jej usmrtí, jeho tělo nadpřirozeně zmizí. Nejprve mu podaly utišující látky, posléze pořezaly tepnu na noze. Richard zemřel, avšak jeho tělo se logicky nevytratilo. Ženy se proto samy přihlásily na policii.

Podle všeho se pro „dobrovolnou” smrt mohl Richard rozhodnout ve chvíli, kdy se středočeská policie začala zajímat o dvě úmrtí v lesích nedaleko Českého Šternberka. Obě souvisely s působením jeho sekty. „Vzhledem k těm všem dramatickým událostem mám za to, že smrt se mu jevila jako jediné východisko, jak zachovat své charisma,“ domnívá se znalec. „Kdyby byl vyšetřován nebo souzen, bylo by jeho charisma ohroženo. Ztratil by všechno, pro co v dospělém věku žil. Tato hrozba pro něj byla, domnívám se, větší než hrozba smrti.“

Mohlo to dopadnout hůř!

Že nakonec Richard zemřel, považuje znalec za relativně pozitivní událost. „Jsem nesmírně rád, že nakonec odešel sám,“ nechal se Vojtíšek u soudu slyšet. „Cynicky řečeno, lze si velmi dobře představit ještě daleko horší konce,“ naznačil možnost dalších úmrtí, za které by přímo či nepřímo byl odpovědný.

Fotogalerie
73 fotografií