„Magdalenu znám deset let, seznámili jsme se, když dokončovala studium na medicíně. Já k Richardovi jezdila asi o půl roku dříve než ona,“ vyprávěla Tereza M. Dále popsala, že během těchto deseti let si kolem sebe Richard vytvořil vnější a vnitřní okruh lidí. Lidé z vnějšího okruhu pouze dojížděli na léčení, mezitím co ve vnitřním okruhu panovala tvrdá rivalita o Richardovu přízeň. „Vznikla tam taková pyramida podle toho, kdo je jak chválený nebo kritizovaný. Kritikou a chválou určoval, kdo je duchovně dál,“ vysvětlila svědkyně.

Tereza M. soudu vylíčila, že z počátku na sezení dojížděly s Magdalenou společně, postupem času Richard ale pracoval na tom, aby ženy rozdělil a Magdalenu si mohl držet blíže k tělu. „Magda pro něj od počátku byla něčím výjimečná, držel si ji u sebe a o to více jí ovlivňoval život,“ uvedla. Richard podle ní přitom s Magdalenou měl nakládat velmi hrubě, aby snížil její sebevědomí. „V rámci té skupiny byla nejvíce ponižovaná, snižoval tak její hodnotu. Měl časté poznámky, že nevypadá jako žena, že se neumí líčit, že má po těle deformace. Říkal o ní, že má křivé nohy, chlupatá nebo vytahaná prsa. Jednou si ji postavil před sebe a ptal se někoho, co by na ní změnil. Nikdo v té skupině si nedovolil mu postavit. Všichni se báli,“ vypověděla Tereza M.

Richard proto měl Magdalenu učit, jak se má líčit, poroučet jí, jakou má mít barvu vlasů, ale dokonce i říkat, co smí jíst, nebo kde smí bydlet. U soudu také již dříve zaznělo, že léčitel nutil zubařku odevzdávat téměř všechny své příjmy na jeho konto a ta mu tak v průběhu let poslala více než 10 milionů.

Richard si v Magdaleně pravděpodobně hledal náhradu za svou předchozí partnerku, která od léčitele před lety utekla a v případu rovněž figuruje jako svědek. Z její výpovědi vyplývá, že i ona si s léčitelem prožila horor. „Poslední rok dával za vinu Magdě, že nefunguje tak, jak by měla, že není jako Tereza (předchozí partnerka léčitele, pozn. red.). Vypadala, že se cítí méněcenně a snažila se mu vše zajistit,“ popsala svědkyně. Ani to ale nebylo to nejhorší, co u soudu vypověděla: „Nenechával ji spát, zažila jsem i situaci, kdy ji celou noc vyslýchal a dával jí nepříjemné otázky, týkající se jejích bývalých mužů. Její vzpomínky pak různě reinterpretoval, sama už pak nevěděla, co je pravda a co se stalo nebo nestalo. Nejčastěji jsem na ní viděla, že se cítí nepatřičně, nedostatečně a on v ní tenhle pocit prohluboval.“

Velmi nepříjemné zážitky má s léčitelem ale i sama svědkyně. V pondělí u soudu vylíčila, že i jí se pokoušel oddělit od rodiny, což se mu také dočasně povedlo. „Narušil mé rodinné vztahy. Se svou matkou a bratrem jsem nebyla v kontaktu několik let, vše se vrátilo do normálu až tak půl roku po jeho smrti,“ vysvětlila Tereza M. Současně také přiznala, že vymanit se z Richardovy manipulace bylo nesmírně těžké. Soudu popsala, že ve chvíli, kdy se dozvěděla, že Magdalena s Irenou léčitele sprovodily za světa, vnímala to jako velkou poctu pro obě ženy. „Ještě v době, kdy zemřel, jsem si to vysvětlovala jinak, jako pomoc, že to byla v podstatě zásluha. Když se na to dívám zpětně, je to úplně mimo úsudek,“ uvedla Tereza M.

Magdalena s Irenou léčitele sprovodily ze světa v bytě na pražských Hájích v říjnu loňského roku na jeho vlastní žádost. Nejprve mu podaly léky tlumící bolest a následně mu skalpelem přeřízly tepny na zápěstí a stehně. Léčitel ženám údajně namluvil, že jeho tělo po smrti samo zmizí, když se tak nestalo, šly se samy udat na policii.

Video
Video se připravuje ...

Magdalena Š. přichází k soudu. (6. června 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

Fotogalerie
47 fotografií