Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V ukrajinském obilí byly stopy pesticidů. Slováci zakázali jeho zpracování i prodej

Aktualizováno -
13. dubna 2023
17:32
Autor: ČTK, swp - 
12. dubna 2023
14:01

Slovensko zakázalo zpracovávat naskladněné ukrajinské obilí, toto zboží a z něj vyrobená mouka nesmí ani na trh. V kontrolovaném obilí byl potvrzen výskyt pesticidu, který není v EU povolen a který má negativní vliv na lidské zdraví. ČTK o tom dnes informovalo slovenské ministerstvo zemědělství.

Slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan už ve středu řekl, že slovenské úřady zjistily zvýšený výskyt zbytků pesticidů v zásilce pšenice o hmotnosti 1500 tun, která byla dovezena z Ukrajiny.

Slovenští veterináři zdravotně závadnou pšenici odhalili v mlýnu na jihu země. Bratislava tuto informaci zařadí do evropského systému rychlého varování pro potraviny RASFF.

„Tři na sobě nezávislé laboratoře potvrdily zvýšený výskyt reziduí pesticidů. Do konce tohoto týdne budeme mít výsledky, zda tato rezidua mohou mít vliv na lidské zdraví,“ uvedl ministr zemědělství Samuel Vlčan.

Nově také všechno obilí a mouka z Ukrajiny, které už jsou na Slovensku, bude podrobeno kontrole. Samotný dovoz ukrajinského obilí ani výrobků z něj není na Slovensko zakázán, ministerstvo ale import neodporučilo.

V Česku se podle středečního oznámení Státní zemědělské a potravinářské inspekce zatím neobjevil problematický vzorek pšenice dovezené z Ukrajiny.

Ukrajina, která je jedním z největších světových vývozců obilí, zažila po vpádu ruských vojsk před více než rokem blokádu svých černomořských přístavů, kdy musela najít alternativní vývozní cesty.

Velké množství ukrajinského obilí, které je levnější než to vypěstované v EU, ale skončilo ve středoevropských státech. To má negativní dopad na místní zemědělce. Polsko minulý týden oznámilo, že dočasně zastaví dovoz ukrajinského obilí, aby zmírnilo dopad na ceny. Tranzit ale bude i nadále povolen.

Video se připravuje ...
Další videa