Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Budeme příště volit už jen v pátek? Vláda kývla na volební novinku. Rakušan: Jdeme proti trendům

Aktualizováno -
1. února 2023
15:05
Autor: ČTK - 
1. února 2023
07:04

Volby by se mohly od roku 2026 konat jen v pátek od 07:00 do 22:00. Vláda dnes podle informací ČTK schválila ústavní novelu a nový předpis o správě voleb, které s tím počítají. Podle předlohy ministerstva vnitra by také měly volby do Senátu, do zastupitelstev krajů a obcí dostat pevný termín v prvním celém říjnovém týdnu. Změnit by se mohla i pravidla pro tvorbu volebních okrsků, vzniknout by měl nový informační systém správy voleb. Předlohu nyní projedná Parlament.

Vnitro v novele upozorňuje, že Česko je v Evropské unii posledním státem se dvěma volebními dny. Volební místnosti se nyní otevírají v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00.

Podle nové úpravy by se volilo jen v pátek a celková doba hlasování by se prodloužila o hodinu. Vnitro upozorňuje, že by to neznamenalo snížení nákladů na odměny členů volebních komisí. „Po ukončení hlasování je navíc potřeba počítat i s časem na sčítání hlasů, které bude probíhat do nočních hodin,“ stojí v důvodové zprávě.

„Chceme upravit do budoucna volební pravidla tak, aby byla modernější a odpovídala evropským standardům. Mezi návrhy patří stanovení pevného termínu do senátu a zastupilství obcí a krajů a to na první měsíc říjen. Důvodem je to, že kvůli stávající úpravě se podzimní volby neustále posouvají k letním prázdninám, proto jsme stanovili pevné datum,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Zároveň potvrdil, že volby se budou konat vždy v pátek od sedmi do 22 hodin. Byly by tedy jednodenní.  

Jak dodal Vít Rakušan (STAN), tato práce nespadá do Zákoníku práce a každý člen volební komise má dvouhodinovou pauzu na občerstvení. „Volební průkaz se nebude muset vyzvedávat ve městě bydliště, nyní budeme moci žádat o volební příkaz kdekoliv, “dodal Rakušan.

Korespondenční volby?

Mezi novinky bude podle Rakušana patřit také to, že při prezidentských a senátních volbách budou všichni kandidáti na jednom volebním lístku. „Bude se zaškrtávat křížkem vybraný kandidát, může to zjednodušit i práci při počítání,“ uvedl. Navrhuje se i zrušení odvodu pojistného z odměn členů okrskových komisí. „Jednoduše v čistém si tak vydělají více než doposud,“ řekl.

Rakušan na twitteru doplnil, že dalším krokem musí být možnost korespondenčních voleb. „To jsme slíbili a tenhle slib musíme dodržet, i kdyby nás to mělo stát pár nočních zasedání Sněmovny,“ uvedl s odkazem na hrozící opoziční obstrukce.

V jeden den se do Parlamentu volilo od vzniku Československa, voliči chodili k urnám v neděli. Na dvoudenní volby přešlo Československo od roku 1971, kdy se 26. a 27. listopadu konalo první hlasování po vzniku federace, týkalo se to Federálního shromáždění i obou národních rad. Systém zprvu převzaly i oba nástupnické státy. Na Slovensku se jednodenní volby v případě parlamentních konají od roku 2006, a to v sobotu. U prezidentských, komunálních a krajských voleb přešlo Slovensko na jednodenní hlasování už dříve.

Kontroly na hranicích končí

5.února navíc končí stálé kontroly na slovensko-českých hranicích. Přesto Rakušan oznámil, že kontroly budou prováděny namátkově, na hranicích zůstane 70 policistů. Dosud bylo zadrženo 140 převaděčů.

Rakušan dodal, že vláda je připravena operativně rozhodnutí měnit. Vyčerpala čtyři měsíce z půlroční lhůty, po kterou mohou země schengenského prostoru rozhodnout o dočasných hraničních kontrolách.

Vláda také odsouhlasila nezávazné memorandum o porozumění se společností Volkswagen o výstavbě gigafactory na baterie pro elektromobily v Líních.

Za nepružná označuje vnitro v návrhu dosavadní pravidla pro tvorbu volebních okrsků, která vedou k fixaci nynějších zhruba 14.800 okrsků a neumožňují snížení jejich počtu.

„Při celkovém počtu cca 8,5 milionu voličů připadá na jeden okrsek v průměru zhruba 570 voličů. Skutečná lidnatost okrsků se liší případ od případu. Existují okrsky přesahující tisícovku voličů, ale i okrsky o pouhých několika desítkách voličů,“ stojí v návrhu. Nová úprava má podle úřadu obcím „rozvázat ruce“ při slučování okrsků a redukci jejich počtu, což by znamenalo úspory.

Zákon počítá s vytvořením informačního systému správy voleb, který bude obsahovat jednotný seznam voličů a okrskových volebních komisí, registr kandidátních listin a přinese možnost podávat kandidátní listiny prostřednictvím elektronického formuláře. To by mělo odstranit chybovost při předkládání kandidátek. Vytvoření systému by mělo podle návrhu stát 200 milionů korun, později se počítá s náklady 20 milionů korun ročně na údržbu systému.

Voliči by také měli dostat možnost požádat o voličský průkaz elektronicky na kterémkoli obecním úřadě. Dnes je nutné žádat výlučně tam, kde má volič trvalý pobyt. Zákon je spojený se změnou ústavy, která by měla v duchu předchozích dohod zafixovat senátní obvody na 12 let tak, aby se neměnily kvůli změně počtu obyvatel každé dva roky při obměně třetiny horní komory. Senátní, komunální a krajské volby by se pak měly konat vždy na konci prvního celého říjnového týdne.

 

Video  Ptám se, pane premiére: Celý záznam  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

milan1959 ( 1. února 2023 16:26 )

milan1959 ( 1. února 2023 16:26 )

Nejlepší vláda od roku 1918 Děkuji voličům

srandicky ( 1. února 2023 15:53 )

korespondenční volby v cizi­ně?Pě­tipod­vodní­ci už neví , kde nabrat hlasy a jak je cinknout . Vláda co kus , to exot , proto hledaj kde se dá ...

bursik ( 1. února 2023 14:30 )

papouskova ( 1. února 2023 13:46 )

A které profese pracují 25 hodin? Docela by mně to zajímalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa