Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Krvavá poprava: Po sítích se šíří brutální video. Rusové na něm prý řežou hlavu ukrajinskému vojákovi

Aktualizováno -
12. dubna 2023
13:42
Autor: ČTK, swp - 
12. dubna 2023
09:48

Na internetu se šíří mimořádně násilné video, na němž lidé v uniformách s bílými stužkami - které na Ukrajině používá ruská invazní armáda - uřízli hlavu živému člověku v uniformě s ukrajinskými znaky. Informovala o tom ruskojazyčná verze stanice BBC, která zároveň upozornila, že nemůže potvrdit pravost videa. Některá ukrajinská média píší, že ruští invazní vojáci takto zavraždili ukrajinského válečného zajatce. Ukrajinský ministr zahraničí přirovnal Rusko k takzvanému Islámskému státu. Podle Kremlu je video "strašné" a je třeba ověřit jeho pravost.

BBC původně informovala o mužích v uniformě, jejichž obličeje na videu zakrývají masky. V aktualizované verzi upřesňuje, že na videu, jež se na sociálních sítích objevilo v úterý večer, je vidět jeden takto oděný muž. Na uniformě oběti je žlutá páska, kterou v nynější válce používá ukrajinská armáda. Na záběrech jsou zelené listy, takže je možné, že mohly být pořízeny před nějakou dobou, upozornila BBC, která podobně jako další média z etických důvodů záběry nepublikuje a nesdílí na ně ani link.

Nezávislý server Meduza píše, že není známo kdy, kde a kým bylo video natočeno, a jisté není ani to, kdo přesně na něm je. Soudě podle prostředí mohlo vzniknout loni v létě, píše web. Nahrávka se podle něj rozšířila na ruských telegramových kanálech podporujících vojenskou agresi Moskvy na Ukrajině a poté se začala šířit také na ukrajinských účtech.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v reakci na záběry uvedl, že svět je musí vidět. „Toto je video Ruska takového, jaké je,“ řekl Zelenskyj na sociální síti telegram. „Je něco, co nikdo na světě nemůže ignorovat: jak snadno tato zvířata zabíjejí. Na nic nezapomeneme a vrahům neodpustíme. Právní odpovědnost bude za vše,“ napsal v příspěvku. Poradkyně šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Darja Zarivná uvedla, že video bylo zveřejněno s cílem zastrašovat. „Cílovým publikem není jen Ukrajina, ale také západní společnosti. Na nás to ale nefunguje. Toho se bojí Rusové, ale ne my,“ prohlásila Zarivná.

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba dnes přirovnal Rusko k takzvanému Islámskému státu (ISIS). „Je absurdní, že Rusko, které je horší než ISIS, předsedá RB OSN. Ruští teroristé musí být vyhnáni z Ukrajiny i z OSN a musí být pohnáni k odpovědnosti za své zločiny,“ napsal na twitteru s odkazem na teroristickou organizaci, jejíž ozbrojenci před lety zveřejňovali z Iráku a Sýrie videa s uřezáváním hlav zajatců. Moskva se tento měsíc ujala rotujícího předsednictví v Radě bezpečnosti OSN.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes videozáběry označil za strašné a zároveň vyzval k jejich ověření. „Jistě, jsou to hrozné záběry,“ řekl novinářům podle ruských tiskových agentur. „Žijeme ve světě podvrhů a je třeba prověřit pravost těchto záběrů,“ dodal.

Jermak: „Na vše bude odpověď“

Krátce poté, co se video objevilo, napsal vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak na twitteru: „Na vše bude odpověď a (za vše) zodpovědnost“. Jermak neuvedl, čeho přesně se jeho příspěvek týká, ale některá ukrajinská média spekulují, že mohlo jít o reakci právě na zmíněné video.

O záběrech informuje mimo jiné stanice CNN, podle které se za uplynulý týden objevily na sociálních sítích hned dvě videa, na nichž jsou údajně ukrajinští vojáci s uřezanými hlavami. Zdá se, že jde o oddělené události - jedna nahrávka mohla být natočena nedávno, zatímco druhá podle množství zeleně vypadá, že byla pořízena v létě, píše CNN.

Video, které podle CNN bylo zveřejněno 8. dubna na proruském kanálu, údajně natočili žoldnéři z ruské Wagnerovy skupiny a zdá se, že ukazuje sťaté mrtvoly dvou ukrajinských vojáků ležící na zemi vedle zničeného vojenského vozidla. Ruské účty na sociálních sítích tvrdí, že bylo natočeno poblíž Bachmutu na východě Ukrajiny, podotkla CNN s tím, že nemůže lokaci potvrdit.

OSN je videem zděšena

Mluvčí šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella v reakci uvedla, že Evropská unie bude požadovat pohnání všech pachatelů válečných zločinů na Ukrajině k odpovědnosti. EU zatím nemá informace o pravdivosti videa, ale pokud se potvrdí, bude to další důrazná připomínka nelidské povahy ruské agrese, řekla novinářům Borrellova mluvčí Nabila Massraliová. Monitorovací mise OSN pro lidská práva na Ukrajině sdělila, že je videem „zděšena“. Zmiňuje také další záběry ukazující zohavená těla zřejmě ukrajinských válečných zajatců a vyzvala k vyšetření incidentů a pohnání pachatelů k zodpovědnosti, napsala agentura AFP.

Kyjev dlouhodobě obviňuje Rusko z páchání válečných zločinů, což Moskva popírá. V březnu se na sociálních sítích rozšířilo video, které údajně zachycuje zavraždění ukrajinského válečného zajatce ruskými vojáky. Neozbrojený muž pronese slova „Sláva Ukrajině“, načež ho ruští vojáci s vulgárními výkřiky zastřelí. Videozáznam vyvolal ve světě i na Ukrajině, která se už přes rok brání ruské agresi, značné pobouření. Ukrajinská tajná služba SBU později určila identitu zabitého - jednalo se podle ní o Oleksandra Macijevského, kterému prezident Volodymyr Zelenskyj posmrtně udělil vyznamenání Hrdina Ukrajiny.

Video se připravuje ...
Další videa