Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Aktivisté vs. „obchodník se smrtí“: Na žižkovský dům rodiny ruského zbrojaře pouštěli válečné běsy

Autor: trap, swp - 
28. července 2023
06:15

Rodině ruského zbrojaře promítla skupina aktivistů na dům ve Štítného ulici záběry raketových útoků na Ukrajině. Aktivisté z iniciativy Hlas Ukrajiny bojují proti zbrojaři Rostislavu Zorikovi, chtějí, aby ho Česko zařadilo na sankční seznam. Ten je zetěm šéfa ruského zbrojařského holdingu Taktičeskoje raketnoje vooruženije (KTRV) Borise Obnosova. Firma vyvíjí rakety, které zabíjejí civilisty na Ukrajině. 

Iniciativa Hlas Ukrajiny se rozhodla netradičním způsobem upozornit zástupce České republiky na dům Rostislava Zorika, zetě ruského zbrojaře Borise Obnosova. V pondělí 24. července v půl desáté večer promítli na zeď činžovního domu č. 140/10 ve Štítného ulici na Žižkově film o raketových útocích na Ukrajině. Údery demonstrované ve videu byly provedeny raketami vojenského zbrojního holdingu KTRV.

„Všechny tyto rakety jsou použity proti civilní infrastruktuře a obyvatelstvu Ukrajiny,“ komentují aktivisté promítání filmu. Podle nich byly tyto rakety zároveň použity k bombardování obytné budovy v Dnipro a nákupního centra „Amstore" ve městě Kremenchuk. Rakety masakrují civilisty včetně žen a dětí.

Sankce pro válečné štváče

Na místo dorazilo okolo 30 lidí. Cílem akce bylo upozornit české orgány na sankční listinu a na to, že tito lidé ve skutečnosti nejsou na sankčním seznamu České republiky i EU. „Přítomnost příznivců Putinova režimu nezaručuje stabilitu a bezpečnost České republiky, potvrzuje také možnost obcházení sankcí pro ruské představitele,“ komentuje snahu aktivistů Anastasija Sihnajevská, spoluzakladatelka Hlasu Ukrajiny. „Česká republika by neměla být úkrytem pro takové lidi,” řekl poslanec Martin Exner (STAN), který akci podpořil svou přítomností. 

Proč zabavit dům?

Zatímco zbrojař Obnosov figuruje na sankčním seznamu EU, členové jeho rodiny nikoliv. Zorikov, jenž je manželem Obnosovovy dcery, vlastní v ČR rozsáhlé majetky v hodnotě desítek milionů korun a má zde i povolení k trvalému pobytu. Možné zařazení na sankční seznam probíhá v utajovaném režimu, provádí ho Ministerstvo zahraničních věcí.

Česko dosud uvalilo vlastní sankce na tři osoby. Ruského podnikatele Vladimira Jevtušenka a jeho syna Felixe a moskevského patriarchu Kirilla. Pro dané osoby znamená zařazení na seznam zákaz vstupu do Česka, znemožnění finančních operací skrze české firmy nebo zmrazení majetku v zemi. Zařazení na vnitrostátní sankční seznam vládě umožňuje zákon č. 1/2023, který vešel v účinnost v lednu tohoto roku. 

Video  Štítného ulice na pražském Žižkově.  - Jan Dařílek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa