Už na konci minulého roku oznámilo Letiště Václava Havla vítěze tendru na provozování taxislužby. Bitvu o nejvýnosnější „štafl“ v první řadě u příletové haly vyhrála nad konkurenty nadnárodní společnost Uber. Svého konkurenta firmu Tick Tack přeplatil téměř dvojnásobně, letišti v tendru nabídl asi 100 milionů ročně, tedy zhruba 8 korun za zákazníka.

„Osm korun bylo úplně mimo realitu. Je to cena, která, ať to počítáte jakkoliv, prostě nemůže být rentabilní,“ řekl právník firmy Tick Tack Marek Hejduk. „Stála za tím spousta úsilí to nějakým způsobem propočítat a namyslet tak, aby se to vyplatilo, a ano, vyplatí se to,“ sdělil provozní manažer firmy Uber Štěpán Šindelář.

Tick Tack se obává, že Uber bude obcházet cenové předpisy a daňové normy, aby závazek splnil a ještě vydělal. Proto rozhodl, že podá stížnost k Antimonopolnímu úřadu. „Chceme férovou soutěž a zároveň férovou službu pro desítky tisíc pasažérů, kteří každý měsíc usednou do taxi v prvním pruhu před terminálem na ruzyňském letišti. Naše argumenty jsou věcné a je potřeba, aby je antimonopolní úřad posoudil,“ řekl Hejduk.

Jenže Antimonopolní úřad žádné pochybení nezjistil. „Úřad ve středu zamítl návrh společnosti Tick Tack, neboť v postupu zadavatele neshledal důvody pro uložení nápravného opatření. V některých částech bylo řízení zastaveno, neboť daným částem návrhu nepředcházely řádně podané námitky. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad,“ uvedl mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda. V případě, že Tick Tack podá rozklad,  bude následovat druhostupňové řízení, u něho je nutno počítat s délkou nejméně dvou měsíců.

Jednou z podmínek tendru, kterou musely firmy včetně Uberu splnit, je, že cestující budou znát cenu jízdy předem. Vedení letiště také slibuje, že na cenovou politiku Uberu patřičně dohlédne. „Předávání dat mezi zákazníkem a operátorem a operátorem a letištěm bude probíhat digitálně, tak si můžeme kdykoliv ověřit, a to až do úrovně jednotlivé jízdy, jestli byla jízda realizovaná v souladu s nastavenou cenotvorbou,“ vysvětlil člen představenstva letiště Jakub Puchalský. 

V současné době tedy není jasné, kdy se Uber na letišti objeví. „Návrh neúspěšného uchazeče nyní znemožňuje dokončit proces soutěže na nového taxi operátora a dočasně ho tedy blokuje. Službu prozatím zajišťuje firma Tick Tack ve standardu a kvalitě, na které jsou cestující zvyklí,“ uvedla mluvčí letiště Klára Divíšková.

Video
Odemknout video

Slavný let 19 měl nad mořem svrhnout bomby a vrátit se. Bermudský trojúhelník měl jiné plány Videohub

Fotogalerie
29 fotografií