Náměstkyni primátora Janě Komrskové (Piráti) s gescí životního prostředí a naplňování klimatického plánu města se kauza, kdy zaměstnala svého partnera jakožto poradce, vrací jako bumerang. Na možný střet zájmů upozornil v půlce července Deník N. Po mediální smršti, která následovala, se člen Pirátské strany a zastupitel Prahy 10 Petr Beneš rozhodl v srpnu skončit ve funkci poradce náměstkyně pražského primátora. 

Komrsková pro Deník N uvedla, že Beneš uspěl ve výběrovém řízení s jasnými hodnotícími kritérii a vyhrál ho. Uchazeče podle ní hodnotila komise, ve které nezasedala. Petr Beneš se zase bránil tím, že se do výběrového řízení přihlásil s jedinou motivací a to maximálně využít své odborné znalosti a zkušenosti. 

Drama uvnitř Pirátské strany - nepotismus?

O další pozdvižení se na Fóru Pirátské strany postaral místopředseda Krajského sdružení Pirátské strany Středočeského kraje Martin Martin (Piráti). V úterý 1. srpna večer odstartoval hlasování za výzvu k rezignaci náměstkyně primátora. „Domnívám se, že její další pokračování ve vrcholných volených funkcích poškozuje stranu v očích voličů, potenciálních voličů i zájemců o členství, ale také dobrovolníků a dodavatelů strany,“ uvedl jako hlavní důvod.

Dále pokračoval s podrobnostmi. Podle Martina Martina zamlčela před komunálními volbami Jana Komrsková svým spolustraníkům fakt, že plánuje zaměstnávat své životní partnery, stejně jakož ex-kolegy z Prahy 10. Dokonce naznačil, že se svým jednáním dopouští nepotismu (obsazování funkcí blízkými lidmi, pozn. red.). Hlasováním chtěl docílit toho, aby Pirátská strana vyzvala Janu Komrskovou k rezignaci na její post. Ke středečnímu večeru hlasovalo 241 Pirátů. Pro je 48%, proti 46% a 6% se zdrželo hlasování.

Nešlo o »poprvé«

Paradoxně přitom Komrsková už v minulosti čelila podobnému problému. To když v Praze 10 coby místostarostka zaměstnala jako svou asistentku Lenku Dvořákovou (Piráti). Ta měla smůlu, že v roce 2018 neprošla sítem komunálních voleb a do zastupitelstva zvolená nebyla.

Komrsková za to už tehdy čelila kritice. Dvořáková totiž mimo jiné obdržela několik dalších placených postů. Firma jejího manžela pak od radnice obdržela zakázku. Situace vyústila podobně, jako v případě Petra Beneše. I Dvořáková ze svých funkcí po kritice raději odstoupila.

Předseda klubu hlasování nechápe

Situaci kolem nynějšího hlasování na pirátském fóru nerozumí Daniel Mazur, radní a zároveň předseda zastupitelského klubu Pirátů na magistrátu. „Respektujeme vůli členů založit členský podnět, ale v tomto konkrétním případě nerozumíme jeho načasování s ohledem, že věc byla klubem a samotným poradcem před dvěma týdny vyřešena,“ sděluje Blesku. Načež následovala neformální debata veřejné schůze pražského krajského sdružení.

„Myslím si, že situace byla vyřešena tím, že Petr Beneš ze sekretariátu náměstkyně odejde. V současné chvíli probíhá standardní demokratická diskuze členů strany na pirátském fóru,“ dodává. Ani sama Komrsková neví, proč se někdo vrací k již prodiskutovanému tématu. „Personální záležitosti mého týmu považuji za vyřešené, došlo ke zjednání nápravy. Za uzavřené to ostatně považuje i republikové předsednictvo strany,“ uvádí.

Jana Komrsková je náměstkyně primátora hlavního města Prahy zodpovědná za životní prostředí a klimatický plán, pirátská zastupitelka v ZHMP a od listopadu 2022 také předsedkyní Výboru pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí ZHMP.
Autor: Piráti

Co na to magistrátní kolegové?

S Bleskem jsme se na situaci kolem náměstkyně primátora Jany Komrskové zeptali jak koaličních, tak opozičních politiků hl. m. Prahy. Koaliční radní Antonín Klecanda (STAN) poukazuje na fakt, že nejen v politice, ale i ve firmách je zaměstnávání partnerů a rodinných příslušníků poměrně časté. Radost z toho však nemá. „Osobně to nepovažuji za ideální z hlediska psychohygieny. Představte si, že si doma chcete postěžovat na své kolegy, a nemáte komu, jelikož kolegu máte doma,“ myslí si.

Co se poradce Petra Beneše týče, byl prý vždy věcný a po odborné stránce se v problematice skvěle orientoval. I Jana Komrsková podle něho pracuje dobře. „Přestože s paní náměstkyní máme někdy rozdílné názory, tak svou gesci zastává velmi dobře. Životní prostředí je její prioritou a snaží se ho hájit a zlepšovat v celé Praze,“ doplňuje.

Zato opoziční zastupitel Jan Čižinský (Praha sobě) zastává opačný názor. „Za 4 roky jsme v Praze v koalici s Piráty nastartovali řadu změn a Praha se konečně začala po letech stagnace zase rozvíjet. Teď se ale všechno vrátilo do starých kolejí. U moci jsou opět staré struktury, které hlavně řeší koho dosadit na jaké placené posty na úkor práce pro Pražany,“ konstatuje.

Mrzí ho prý, že si stejný přístup osvojili také Piráti. „Výsledky, kterými se současné vedení města prezentuje, jsou převážně ty, které jsme odpracovali v minulém volebním období, jako například Štvanická lávka nebo nová tramvajová trať do Libuše,“ dodává.

Prokop: »Doteď byla neviditelná«

Už vůbec si servítky nebere další opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO). „K jejímu fungování se ani moc vyjadřovat nelze, protože její střet zájmu byl prvním případem, kdy jsme zaznamenali, že tam je. Do té doby byla z pracovního hlediska celkem neviditelná, to, myslím, hovoří za vše,“ říká.

Zároveň si myslí, že by měla okamžitě rezignovat na post náměstkyně primátora, protože zásadně porušila etický kodex zastupitele. „Bezpochyby byla ve střetu zájmu, když zajistila placenou funkci svému životnímu partnerovi. Tady není o čem diskutovat. A já mohu zatím slíbit, že se tím budeme zabývat na jednání kontrolního výboru zastupitelstva, jehož jsem předsedou,“ doplňuje. 

Kanceláře za hubičku

V případě Komrskové, která v předešlém volebním období působila jako místostarostka Prahy 10, nejde o první přešlap za nedávnou dobu. Právě na své „domovské“ Desítce čelila v minulosti kritice za to, že si v budově vršovické radnice „přihrála“ nebytové prostory pro fungování pirátských zastupitelů doslova za hubičku. Dokud byla ve vedení městské části, uzavřela totiž s Piráty smlouvu o bezplatné půjčce na 4 roky.

„Tato smlouva byla uzavřena ústně a paní Komrsková ji dle dostupných informací uzavřela sama se sebou (na jedné straně jako zastupující starostka, na druhé straně jako členka místní organizace Pirátské strany). Prostory navíc přikázala zrekonstruovat, energie i úklid po dobu čtyř let jí pak má hradit městská část,“ řekl nynější starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS) Blesku.

Namíchnutí zaměstnanci

Letos na jaře se Komrsková dostala do sporu s vedením Pražských služeb. Jednak jí vadilo rozdělení odměn ve výši 18 milionů korun zaměstnancům, také si stěžovala na výši emisí oxidů dusíku vzešlé ze Spalovny ZEVO v Malešicích.Ta přitom prošla nákladnou rekonstrukcí. Náměstkyně doslova uvedla: „Doufám, že v brzké době dojde k razantnímu snižování emisí oxidu dusíku (NOx), protože současný stav mě znepokojil. Požádala jsem pana ředitele Bláhu, aby v co nejkratší možné době došlo k nápravě.”

„Výše emisních limitů je v současné době v ZEVO Malešice 30 % pod stanoveným evropským limitem. Přesto paní radní jejich výši kritizuje a prohlašuje, že je výší těchto emisí znepokojena. Takovýto výrok naprosto znehodnocuje hodnotu naší práce na celé rekonstrukci ZEVO Malešice, a navíc naprosto ignoruje fakt, že kvůli válce na Ukrajině a energetické krizi je celosvětový nedostatek čpavkové vody, a proto nejsme schopni naplno využít potenciál technologie, kterou jsme pracně zrekonstruovali,“ vyjádřili se prostřednictvím odborů zaměstnanci spalovny.

Nespokojení Pražané

Pozdvižení způsobilo také květnové jednání pražského zastupitelstva, na němž Komrsková čelila hrozbě odvolání. A to nikoliv jen ze strany opozičních politiků. S požadavkem přišla petice z řad obyvatel. „Vzhledem k jejím konkrétním rozhodnutím a politice, kterou prosazuje, se domníváme, že nepůsobí v nejlepším zájmu občanů Prahy,“ stálo v petici, která jí mimo jiné vytýkala i to, že krátce po ustavení nové rady, která vznikala rekordně dlouhou dobu, si tehdy novopečená náměstkyně vyrazila na třítýdenní dovolenou. Hlasování o odvolání v květnu zastupitelé nepodpořili.

Fotogalerie
11 fotografií