„Odpor je obrovský,“ řekl radní. Dodal, že kritikům vadí primárně zpoplatnění Smetanova nábřeží, zatímco v případě Malé Strany se kritika neobjevuje. Jedno bez druhého podle něj však nedává smysl. Kritika plánu zní z velké části městských částí a napříč stranami, doplnil radní. „Čím dál od centra, tím je odpor větší,“ uvedl.

Ryvola se shoduje s náměstkem primátora Zdeňkem Hřibem (Piráti) v tom, že zpoplatnění a související předpokládané snížení počtu aut projíždějících po Smetanově nábřeží a Malou Stranou je potřeba zejména z důvodu průjezdnosti tramvají. „Tramvaje skutečně jezdí velmi špatně, vycházíme ze statistik dopravního podniku,“ řekl a dodal, že podle statistik se zpožďování tramvají kontinuálně zhoršuje.

K dopadům opatření podle něj již existuje základní dopravní model, který nyní TSK na žádost dalších městských částí rozšiřuje na širší území. „Z prvotních modelů vychází, že ovlivnění dopravy rozhodně nebude zásadní,“ řekl. Potenciální problém by podle něj mohl vzniknout v již přehlcené Ječné ulici a město pracuje na tom, jak tomu předejít. Ryvola dodal, že v plánu je umožnit v případě rekonstrukcí či dopravních mimořádností systém zpoplatnění dočasně deaktivovat s pomocí na dálku ovládaného sklopného značení.

Jak by měl systém fungovat?

Systém zpoplatnění má být podle dřívějších vyjádření zástupců města plně automatický a právně má být založen na takzvaném místním poplatku. Nepůjde tedy o mýto v pravém slova smyslu, to nyní legislativa neumožňuje. Radní dodal, že ohledně mýta byl na ministerstvu dopravy, podle kterého je nejbližší možný termín schválení zákonné úpravy umožňující mýto v roce 2029.

Praha 1 vkládá podle radního velké naděje také v připravované úpravy systému zón parkovacích stání, do které prosazuje parkování v modrých zónách v centru metropole výhradně pro rezidenty. Situaci v centru má pomoci také zrušení přenosných parkovací oprávnění, u kterých je možné měnit registrační značku. Ty podle Ryvoly některé hotely či další společnosti za úplatu poskytují klientům a vydělávají na tom.

Fotogalerie
16 fotografií