Muž podle znalců činy spáchal v souvislosti se svou sexuální deviací. Obžalovaný úchylku popíral a tvrdil, že v době skutků byl nepříčetný kvůli pervitinu. Podle odvolacího senátu Vrchního soudu v Praze ale muž v době činů neměl vymizelé ani rozpoznávací, ani ovládací schopnosti. Součástí verdiktu je kromě výjimečného trestu vězení i sexuologické léčení v ústavní formě.

Expolicista se po propuštění z bezpečnostního sboru živil jako taxikář. Sousedku napadl ráno 2. května 2019 v pražských Modřanech. Na šestapadesátiletou ženu zaútočil dvěma noži i dalšími nástroji. Její byt poté zapálil, aby zakryl stopy. Oheň včas zlikvidovali hasiči, z panelového domu při tom evakuovali 81 obyvatel.

Už v roce 2015 napadl ve svém autě ženu, kterou škrtil, mlátil do obličeje a sebral jí kabelku. V roce 2018 po sexu zaútočil na prostitutku, zlomil jí nos a rdousil ji. Znásilnil také svou známou a rovněž svou matku, což je důvod, proč nelze kvůli ochraně obětí uvést mužovo jméno. Matce navíc vyhrožoval. Do jejího bytu se neúspěšně snažil dostat v noci před vraždou sousedky.

Původně byl odsouzen za opilství

Soudy se musely vypořádat s otázkou, zda byl muž při svém jednání při smyslech, či zda jeho chování významně ovlivnil pervitin. V takovém případě by bylo možné potrestat muže pouze za trestný čin opilství, což také pražský městský soud původně udělal a vyměřil mu 13 let a čtyři měsíce odnětí svobody, což bylo za opilství maximum možného.

Odvolací soud ale následně prohlásil posudek bohnické léčebny za nepřesvědčivý, mužovy nejzávažnější skutky vrátil k novému projednání a nařídil vypracování revizního posudku. Ten muže označil za sadomasochistu a uvedl, že nelze prokázat, že by v době spáchání vraždy trpěl akutní intoxikací, natož toxickou psychózou. Pachatel se před i po napadení sousedky choval zcela racionálně.

Fotogalerie
28 fotografií