Šestatřicetiletý muž se loni na podzim vyhlášení nepravomocného verdiktu nezúčastnil, a nebylo tak zřejmé, zda bude chtít podat opravný prostředek. Státní zástupkyně, která pro muže žádala 30 let za mřížemi, možnost odvolání nevyužila. Wenig sdělil, že vedle obžalovaného se odvolali ještě dva poškození.

Expolicista se po propuštění z bezpečnostního sboru živil jako taxikář. Sousedku napadl v květnu 2019 v pražských Modřanech, podle obžaloby „v úmyslu zrealizovat své sexuální násilné představy spočívající zejména ve znásilnění ženy a jejím následném podřezání“. Na šestapadesátiletou ženu zaútočil dvěma noži i dalšími nástroji. Její byt poté zapálil, aby zakryl stopy. Oheň včas zlikvidovali hasiči, z panelového domu při tom evakuovali 81 obyvatel.

Útokem na sousedku vygradovaly mužovy předchozí skutky, za které si nyní odpykává sedmileté vězení. Podle již pravomocné části rozsudku napadl v roce 2015 ve svém autě ženu, kterou škrtil, mlátil do obličeje a sebral jí kabelku. V roce 2018 pak po sexu zaútočil na prostitutku, zlomil jí nos a rdousil ji. Znásilnil také svou známou a rovněž svou matku, což je důvod, proč nelze kvůli ochraně obětí uvést mužovo celé jméno. Matce navíc vyhrožoval smrtí a posílal jí textové zprávy s výrazy „chcípneš“ nebo „chci tě zavraždit“.

Sadomasochista

Podle soudu není pochyb o tom, že všechny skutky spáchal právě obžalovaný. Soudní senát se ale musel vypořádat s otázkou, zda byl muž při svém jednání při smyslech, či zda jeho chování významně ovlivnil pervitin, který si předtím aplikoval - v takovém případě by ho bylo možné potrestat pouze za trestný čin opilství. Soud se přiklonil k závěrům revizního posudku, podle kterého je muž sadomasochistou. Soud poukázal na to, že muž věděl, do jakých stavů ho pervitin dostává, a přesto jej zneužíval. Součástí verdiktu je proto i protidrogové a sexuologické léčení v ústavní formě.

Fotogalerie
33 fotografií