Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Děsivé zabití v Tunisku i případ Kramný: Proč se na dovolené lidé vraždí?

Autor: vet - 
27. července 2023
05:00

Češka (50) se přiznala k vraždě manžela (†60) na dovolené v tuniském Monastiru a skončila ve vězení. Před 10 lety na zájezdu v Egyptě zavraždil ženu a dceru Petr Kramný (45). Proč zabíjeli u moře?

Dovolená, krásné pláže, výlety. Vše by mělo být zalité sluncem a problémy všedních dnů jít alespoň na chvíli stranou. Lidé na ni šetří, těší se, přesto se i na ní hádají, občas dochází k násilí, anebo se dokonce vraždí.

Proč? Podle odborníků na lidskou psychiku je ve hře více faktorů. „Pokud nemá vztah zdravý základ, dovolená to většinou nevylepší. Už tím, že je pár na rekreaci stále spolu, někdy věci, které byly v běžném životě takříkajíc rozředěné, vyplavou na povrch a zhustí se. Mohou vyvrcholit i agresí,“ říká psycholožka Radana Rovena Štěpánková. Problém je také v přehnaných očekáváních.

„Dvojice, nebo alespoň jeden z ní, čeká, že to bude jiné než během všedních dnů – relax, chvíle štěstí. Pak vidí, jak jiní kolem si skutečně užívají, zatímco oni si jedou to své. To může přinést přetlak a poslední pověstnou kapku,“ míní psychoterapeut Vladimír Blažek. I podle něj je problém takzvaně v malém prostoru.

„Doma má člověk větší šanci z vypjaté situace uniknout a uklidnit se. Odejde do práce, odjede na chatu, jde na procházku se psem, za kamarádkou a podobně. V cizí zemi, v jednom pokoji, v hotelovém resortu moc velký manévrovací prostor není. Pak je riziko afektu mnohem vyšší,“ dodává Blažek. Navíc na dovolené má člověk větší tendenci se uvolnit, může tak být impulzivnější a méně schopný se při konfliktu ovládat.

Doznání a lítost

Manželé z Ostravy, kteří spolu podle neteře žili 33 let, odletěli na dovolenou k moři do Monastiru 18. července. Tragédie, kdy měla žena muže zardousit, se odehrála hned následující den. Obviněná nejprve tvrdila, že manžela našla v pokoji bez dechu po návratu z pedikúry. Pak se ale k činu přiznala. „Popisovala, že se zase ožral a začali se hádat. Nějak jí vyhrožoval. Plakala, že je jí to líto,“ líčila neteř. Tamní soud na Češku uvalil vazbu.

Video  Petr Kramný – Chladnokrevná vražda manželky a dcery v egyptském hotelovém pokoji?  - Videohub
Odemknout video

Wells ( 27. července 2023 21:04 )

Manželky by měly manžely nechat doma a na dovolenou jedině s milencem který jí rozumí a ví jak jí udělat šťastnou.

sorgedoktor ( 27. července 2023 19:11 )

Ja si myslim, ze to jsou Vase domenky.Ti Arabove meli Ramadan, to se nepitva.Dodatecne powsudky mozna nebyly zcela exaktni.Selswkym rozumem kdyz se hadali, nemela s nim nukam jezdit...

zirioges ( 27. července 2023 18:49 )

Určitě. Problematika rozšířených sebevražd se projevila i v kauze paní Kramné, které se nepodařilo zabít i manžela, přestože po tom hodně toužila.

brano34 ( 27. července 2023 16:45 )

Zardousila chlapa při pokusu o znásilnění, tak to bude brzy propuštěna na podmínku.

maxpax ( 27. července 2023 15:39 )

Nejsem drzý, rozšiřuji ti vědomosti. A jaký někdo? Nestyď se napsat, že tady udáváš ty, když předtím nadáváš do Lojzů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání