„Realita versus běžné počasí,“ sdílela srovnávací fotky z pláže v tuniské Mahdii Blanka Volfová z Vamberka, která s manželem a malou dcerkou přiletěla na vysněnou dovolenou. „Nikdo z místních toto nepamatuje, červen je prý vždy teplý a slunečný! Takže výjimečný stav. Dokonce byl kvůli vlnám zatarasen i vchod na pláž,“ kroutí nevěřícně hlavou Blanka, která bydlí v hotelu Nour Palce.

Počasí zaskočilo i manžele Vališákovy, kteří jsou také v turisticky velmi oblíbené Mahdii. Ačkoli jindy místo připomíná svým bílým pískem a tyrkysovou barvou moře Karibik, letos se na pláže valí temné vlny a šedá obloha rozhodně do vody neláká. „V úterý to na koupání vůbec nebylo. Momentálně je 22 stupňů. Tak snad už bude lépe. Je tu kvůli počasí dva dny zavřený i aquapark,“ popsali pro Blesk.cz ve středu Vališákovi.

Autor: 

Za 25 let jsem to nezažila...

Podobné počasí nepamatuje ani Jana Matoušková, která už desetiletí žije v městě Sousse. „Za 25 let jsem nic podobného tady na pevnině nezažila. Normálně se v červnu koupeme. Letos v pohodě nosím koženou bundu, protože fouká studený vítr. Každou chvíli prší, což je dobře, vodu potřebujeme, ale na červen je opravdu velmi chladno,“ vysvětila paní Jana a z balkónu svého bytu zdokumentovala černou oblohu.

Stejně nevlídno bylo v posledních dnech i v oblíbeném letovisku Hammamet. Blesku poslala fotky paní Monika Haklová, která přiletěla z Prahy. Počasím si ale náladu rozhodně zkazit nedá, do rozbouřeného a chladného moře skočila i oblečená. A ukázala také snímek od hotelového bazénu. „Lidé vyčkávají, co bude. Plavky nemá nikdo,“ popsala.

Na vině je tlaková níž

Podle osloveného meteorologa Michala Žáka bylo v posledních dnech počasí v Tunisku skutečně velmi neobvyklé. Co bylo příčinou? „V centrálním Středomoří se dařilo tlakovým nížím, které byly velmi urputné a vytrvalé. Přinášely velkou oblačnost, bouřky a někdy i poměrně intenzivní deště. Konec května a začátek června je období, kdy na severu Afriky počasí přece jen bývá stabilnější, v tomto případě šlo ale o poměrně výraznou výjimku,“ vysvětluje Michal Žák.

Počasí se tak projevilo i mnohem nižšími teplotami. „Maxima často zůstávala pod 25 stupni, někdy se dokonce blížila jen k 20 stupňům. Naopak srážky byly nadprůměrné,“ popisuje dále meteorolog.

Monika Haklová vyfotila moře v Hammametu.
Autor: Monika Haklová

Do Tuniska aktuálně míří další čeští dovolenkáři a všichni věří, že se situace zlepší. „Vzhledem k pravidelným letům máme v destinaci stovky klientů, na počasí jsme však žádnou stížnost nezaznamenali,“ napsala Blesku za cestovní kancelář Blue Style Ilona Topolová.

Lepší počasí by turisté mohli najít na teplotně příznivější Djerbě, kam se také houfně míří. „Na tuniský ostrov Djerba, kam budeme létat v létě přímo z Prahy i z Brna, odcestují naši klienti poprvé příští týden, sezona tak startuje teprve teď v červnu a jedná se o naši novou destinaci. Oba první lety jsou kompletně vyprodané,“ popsala mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Návrat  k normálu

Někteří z klientů cestovek, kteří se na svou dovolenou v brzké době teprve chystají, přemýšleli kvůli počasí dokonce nad změnou destinace. To však není úplně jednoduché. „Obecně změna zájezdu není kvůli počasí možná, cestovní kancelář tyto faktory nemůže jakkoliv ovlivnit. Klienti mohou zájezd stornovat podle platných podmínek,“ uzavírá Kateřina Pavlíková.

Podle meteorologa Michala Žáka však cestující do Tuniska mohou konečně čekat zlepšení a návrat k počasí typickému pro tuto dobu.  „V příštích dnech se situace dostane k normálu, mohli bychom se dočkat obvyklých 28 i 30 stupňů. Jen v pátek a sobotu ještě bude proměnlivě s přeháňkami a bouřkami, od neděle pak už převážně slunečno,“ má dobrou zprávu Michal Žák.

 

Video
Video se připravuje ...

Počasí na počátku června 2023 v tuniském letovisku Mahdia. Blanka Volfová

Fotogalerie
20 fotografií