„V ceně zájezdu většinou nebývají uváděny doplňkové služby, které mohou podstatně ovlivnit celkovou cenu zájezdu,“ varuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Někdy bývají v ceně zájezdu, jindy ne. Každopádně je třeba s nimi v rozpočtu počítat. Některým se totiž ani nemáte jak vyhnout, a přesto v ceně zájezdu zahrnuty nebývají, aby se jevil levnější, než ve skutečnosti je.

VÍZUM

V evropských státech nemáme s českým pasem či občankou vízovou povinnost. A platí to i v populárních turistických zemích jako SAE, Omán, Tunisko či Turecko. Do Egypta si ale připravte 440 Kč, pokud si vízum koupíte až na letišti, a třeba na Zanzibar tisícovku.

POBYTOVÁ TAXA

Platí se až v hotelu na místě, nebo dopředu, v některých zemích je jednotná, jinde se liší hotel od hotelu. Třeba na Kapverdách zaplatíte 990 kč za osobu letištní taxu a k tomu 60 korun za osobu a noc pobytovou taxu. Ve Francii či Itálii platíte až 120 Kč za osobu a noc a v SAE až 240 korun za osobu a noc. V populárním Chorvatsku to je 32 korun za den.

PALIVOVÝ PŘÍPLATEK

Loni byl palivový příplatek kvůli výkyvům cen docela častým překvapením cestovatelů. Cestovní kancelář totiž může cenu zvednout. Pokud je to do 8 % ceny zájezdu, měli byste to akceptovat. Jestli to bude víc, můžete od smlouvy o zájezdu odstoupit bez povinnosti platit odstupné.

PARKOVÁNÍ U HOTELU

Doprava vlastní. Řadou cestovatelů vyhledávaná možnost, jak ušetřit za dopravu a zároveň mít na dovolené volnost. Zda je parkování u hotelu zdarma, či v ceně pobytu, si ale prověřte dopředu. I v Česku jsou běžné ceny parkovišť u hotelů až 250 korun za den.

KURZOVÝ ROZDÍL

Změnil se kurz české koruny o více než 10 %? Pak cestovní kancelář může změnit cenu zájezdu o toto procento a vy musíte částku doplatit.

U SPORŮ ROZHODUJE RYCHLOST A DŮKAZY 

Ideální podle všech zúčastněných nemůže být snad žádný zájezd. Někdy se ale realita liší nejen od představ, nýbrž dokonce i od smlouvy s cestovní kanceláří. Pak je třeba jednat rychle a důrazně a zájezd reklamovat. Stěžujte si okamžitě

Máte pocit, že jste na zájezdu nedostali to, co jste si zaplatili?

Nedostatky, které zjistíte, vytkněte bez zbytečného odkladu pořadateli zájezdu. Udělejte si fotografie těchto nedostatků, sežeňte svědky a kontakty na ně. Následně je třeba pořadateli určit přiměřenou lhůtu k odstranění vady, ve které je povinen pořadatel nedostatek odstranit, ledaže by odstranění nebylo možné, anebo vyžadovalo nepřiměřené náklady s ohledem na rozsah vady a hodnotu dotčených služeb cestovního ruchu.

Za neodstraněné vady dostanete peníze

„Pokud neodstraní pořadatel vadu, má zákazník právo odstranit vadu sám a požadovat náhradu nezbytných nákladů. Vedle škody lze také nárokovat po pořadateli újmu za narušení dovolené, zejména byl-li zájezd zmařen nebo podstatně zkrácen,“ radí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

PORADÍ FRANKFURTSKÁ TABULKA

Po návratu z dovolené je vhodné podat písemnou reklamaci zájezdu s nárokem na slevu. „K určení výše slevy lze použít nezávaznou tzv. Frankfurtskou tabulku, kde jsou uvedené orientační slevy v procentech podle vady, která se u zájezdu vyskytuje. Právo na slevu se promlčí nejdříve za dva roky, ale reklamaci je nutné uplatnit co nejdříve po návratu,“ upozorňuje Hekšová. Na vyřízení reklamace má cestovní kancelář 30 kalendářních dnů. Pokud reklamaci zamítne, může spotřebitel reklamaci rozporovat.

 

Video
Video se připravuje ...

Top destinace pro rok 2023. Kam se letos vydat na dovolenou? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie