Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Víkend v Římě: Úchvatné památky a skvělé jídlo, ale i okrádání a útrapy s lístky do Vatikánu či Kolosea

Autor: Markéta Mikešová - 
4. června 2023
05:00

Mezi časté cíle víkendových zájezdů Čechů patří Řím. Spojení je rychlé – trvá necelé dvě hodiny, a navíc si lze vybrat z desítek pravidelných letů. Cestující pak přivítá město s nebývalou koncentrací památek na jednom kilometru čtverečním, skvělé jídlo… a také mnoho problémů. Získat vstupenky na oblíbené památky je náročné, skupují je podvodníci a Římu se stále nedaří situaci vyřešit.

Dostat se do Říma skutečně žádný problém není, jen z Prahy aktuálně létá do italské metropole 33 spojů týdně. Lety končí buď na menším letišti Ciampino, na které směřují převážně nízkonákladové aerolinky, nebo častěji na hlavním letišti Leonardo da Vinci-Fiumicino. Nachází se 34 kilometrů od samotného města, se kterým jej spojují vlaky – nejrychlejší je Leonardo Express, kterým se do centra dostanete zhruba za půl hodiny.

Výchozí stanicí pro pohyb po centru, na které končí i vlaky z letiště, je Termini, římské hlavní nádraží. Lze tu přestoupit na autobusy a metro. Zde však obvykle přijde první střet s římskou realitou. Zatímco letiště Fiumicino je moderní, čisté a naleštěné, u Termini se dojem začíná kazit. Na jeho branách polehávají bezdomovci a vyskytují se zde kapsáři, ačkoliv samotná vlaková část působí v pořádku.

Nechybí ani typičtí naháněči tmavé pleti, kteří se – mnohdy poměrně agresivně - snaží nalákat na údajné turistické prohlídky a kteří procházejí drtivou většinu populárních míst v Římě. Zvláštní „chuťovkou“ je pak samotná stanice metra Termini, kde jsou plesnivé zdi… tak jako na více stanicích metra.

Obecně cestování přes MHD v Římě není příliš příjemný zážitek. Jednak město poměrně šetří s automaty na jízdenky, a koupit si je online bez italského telefonního čísla nelze, takže turisté musí hledat trafiky (nebo si je lze místy koupit kartou na terminálech, ale žádné vysvětlující cedule, nedej bože v angličtině, nikde nejsou) a jednak síť zastávek není příliš hustá, když nepočítáme špínu a bezpečnostní hledisko. Autobusy a metro dokonce ani nehlásí nahlas názvy zastávek!

Cestování alespoň trochu ulehčí tzv. Roma Pass, díky kterému máte neomezené využívání MHD, vstup na 1-2 památky v ceně a slevy na další vstupy. Třídenní Roma Pass vyjde na 52 euro, dvoudenní na 32 euro. Nicméně jezdit přes MHD ani tolik nutné není, celé centrum je možné obejít pešky, a navíc doslova v každé ulici se nachází nějaká zajímavá stavba, takže je neustále čím se kochat. V tom je Řím unikátní.

Bezpečnostní kontroly na každém rohu

Samozřejmě ale největším lákadlem je pouze hrstka památek – fontána di Trevi, Pantheon, Andělský hrad, Španělské schody, Vatikánská muzea, Koloseum a přilehlé Forum Romanum. Do chrámů, mezi které patří Pantheon, se vstup neplatí, ale pozor, to se brzy změní – v březnu italské ministerstvo kultury avizovalo, že do Pantheonu budou muset turisté začít platit za vstup pět eur. Pro nezletilé, obyvatele Říma a účastníky bohoslužeb zůstane vstup bezplatný. Novinka ještě nemá stanovený termín, kdy začne platit.

U Pantheonu tak výhledově počítejte s frontami, které jsou už nyní velmi dlouhé. Ačkoliv se tu zatím neplatí vstup, návštěvníci musí projít bezpečnostní kontrolou, která vstup zdržuje. Tyto bezpečnostní kontroly jsou prakticky u všech velkých římských památek, včetně právě veřejně přístupných chrámů. Pantheon má ovšem tak velký vstup, že vnitřní interiér uvidíte i z dáli.

Obrovské davy turistů jsou obecně jeden z hlavních problémů Říma. Lidí je tu jednoduše tolik, že je složité centrem města procházet a existovat v něm. Zvlášť u fontány di Trevi si připravte ostré lokty, jinak se k vodě neproderete.

Koupit lístky oficiálně? Nadlidský úkol

Tento masivní počet turistů dal v Římě rozpuk šedé zóně s prodejem lístků, které se nejspíš bohužel nevyhnete. Prvním příkladem jsou Vatikánská muzea, jedna z nejúchvatnějších věcí, kterou v Římě (tedy přesněji ve Vatikánu) můžete vidět.

Jednou z možností, jak lístek získat, je přijít a vystát si frontu. Jenže v ní v hlavní sezóně můžete strávit klidně i tři hodiny a také se může stát, že během čekání lístky dojdou, protože jsou početně omezené. Když se k tomu přidá slunce peroucí do hlavy, není to příjemný zážitek.

Proto většina lidí volí druhou možnost koupit si lístky předem online, které jsou vždy určené na konkrétní hodinu. Předběhnete díky nim tuto dlouhou frontu a můžete jít rovnou na bezpečnostní kontrolu. Existuje pouze jedno oficiální prodejní místo, stránky Vatikánských muzeí. Jenže když se na ně podíváte, zjistíte, že všechny lístky na všechny časy jsou vyprodané, a to na všechny vypsané dny. To se děje skoro pořád.

Jak je to možné? Důvodem je, že lístky z oficiálních stránek ve velkém skupují různé turistické společnosti, které je pak prodávají s přirážkou, v případě Vatikánských muzeí obvykle o 6 eur dráž na osobu. Je velmi složité získat lístky oficiální cestou a vyhnout se těmto podnikům. I sám Vatikán ví, že je to problém, ale zatím nenašel způsob, jak efektivně praktikám těchto nekalých prodejců zamezit.

Správcům Kolosea došla trpělivost

U Kolosea je situace totožná. Musíte mít ohromné štěstí, abyste chytili lístky přes oficiálního prodejce, turisté se obvykle musí smířit s dražším přeprodejem. Pocity zoufalství jsou skutečně velké. „Prosím vás, získat vůbec nějaké lístky bylo fakt těžký,“ sprdla jistá Britka člena ochranky ve Foru Romanu, zatímco za mnou čekala na bezpečnostní kontrolu. Vyslovila to, co jsme si mysleli všichni. „Já vím, omlouvám se, ale nemůžeme s tím nic dělat…“ odpověděl jí muž smutně.

Ale opravdu s tím nejde nic dělat? Právě Koloseum testuje nový systém, který přeprodejcům má činnost zamezit. Platí od léta 2022 a zatím jen pro určité druhy vstupenek, ty nejdražší, zahrnující všechny prohlídkové okruhy. Tyto vstupenky jsou nově vázané přímo na občanku konkrétního návštěvníka.

„Je to nepochybně významné rozhodnutí, které jsme přijali po dohodě s náměstkem ministra zahraničí a římskou prefekturou, jimž děkuji za koordinaci všech orgánů činných v trestním řízení a za jejich každodenní podporu a spolupráci,“ uvedla pro server Finestre sull'Arte Alfonsina Russoová, ředitelka Archeologické společnosti Koloseum PArCo. „Každý má právo užívat si naše dědictví tím, že využije naše vstupenky a služby, a to bez jakýchkoli dalších nákladů,“ dodala. Zatím ale nejsou ze strany PArCo žádné zprávy, zda se strategie vyplatila.

Jídlo je výborné prakticky všude

Co je v Římě sázkou na jistotu, je jídlo. Restaurace a kavárny jsou na každém rohu, včetně stánků s typickou římskou pizzou, která se podává čtvercová a na vyšším těstu (trošku se liší od mezinárodní představy italské pizzy, ale je skvělá).

Římané vedou pouze jeden typ snídaně – croissant a kávu, přičemž cappuccino se pije jen do 11:00. Dát si ho později je faux pas. Nefalšovanou italskou kavárnu poznáte tak, že všechny kávy mají nazvané jen obyčejně caffé a je to miniaturní espresso. Když si řeknete o větší, hned bude jasné, že nejste zdejší. Káva s mlékem je caffé latté. Pokud chcete snídat něco jiného než croissant, hledejte podniky nabízející „american breakfast“, dostanete míchaná vajíčka.

Restaurace v Římě otevírají obvykle buď v 11:00 nebo v 12:00 a zavírají v 15:00. Pak znovu otevírají v 19:00 a mají do noci. Během pozdního odpoledne se tedy nenaobědváte, restaurace tyto otevírací doby dodržují.

Nabídku mají podniky podobnou, pokud není zaměřen třeba jen na pizzu. Co je časté, jsou velké talíře s nakrájenými sýry a salámy, které obvykle i vyjdou poměrně levně. Pivo se pije k pizze, víno se pije k těstovinám a rizotům. V restauracích se nedávají dýška, maximálně se nechávají drobné na stole po odchodu, pokud byl člověk zvlášť spokojen. Některé podniky si samy účtují extra poplatek za obsluhu, to je třeba si předem zkontrolovat v jídelním lístku.

Člověk musí vědět, do čeho jde

Když bychom to měli shrnout, návštěva Říma je náročná ve všech ohledech. Částečně kvůli extrémnímu náporu turistů, částečně kvůli samotnému charakteru města a částečně kvůli Italům, kteří fungují kulturně zcela odlišně od Čechů. Milovníci umění si to nejspíš užijí, protože zdejší památky nemají ve světě obdobu. Bohémové také. Ale kdo preferuje prezidentem Petrem Pavlem vzývaný řád a klid, ten bude odjíždět velmi rozladěný a neutěší ho ani skvělá buvolí mozzarella, kterou najdete v každém druhém pokrmu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Eva HÁDĚ ( 8. července 2023 09:14 )

Clanek od typicky ceskomoravske blbky. Vubec neverim,ze v Rime byla a pokud ano,tak urcite krmila tramvaj senem

Eva HÁDĚ ( 5. června 2023 12:49 )

Tak to je opravdu pribeh ceske blbky,ktera snad stravila vikend v Rime. 🙄😅

sorgedoktor ( 4. června 2023 19:42 )

To okradani je v nadpisu, jinak to neni moc rozepsane. Jeden lekar ze Znojma di mnechasl v Turine na namesti stat auto asi 45 minut, okno rozbite, kamerta, fotak a podobner vse bylo pryc....

Zobrazit celou diskusi