Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Moře o teplotě 38,4 °C jako „hustý, bublající sirup“. Vlna veder na Floridě přinesla rekord

Autor: ČTK - 
25. července 2023
21:12

Meteorologická bóje v zátoce u jižního pobřeží Floridy v pondělí zaznamenala teplotu vody přibližně 38,4 stupňů Celsia. Bude-li měření vyhodnoceno jako nezávadné, jednalo by se o nový světový rekord v teplotě zaznamenané u hladiny moře, uvádí místní meteorologové. Vody u jihovýchodního amerického státu se ohřívají na nevídanou úroveň v důsledku extrémně dlouhých veder, která tento týden opět nabírají na intenzitě.

Potenciálně rekordní záznam přišel v pondělí odpoledne místního času ze senzoru v hloubce asi 1,5 metru v zátoce Manatee Bay na samém jihu Floridy.

Přibližně o jeden stupeň nižší teplotu hlásila předtím bóje u nedalekého ostrůvku Murray Key. Dosud nejvyšší zaznamenanou teplotou mořské vody je podle studie z roku 2020 hodnota 37,6 stupně Celsia, kterou naměřili v zátoce Perského zálivu u Kuvajtu.

Z Floridy zprávy o teplotách vody šplhajících výrazně nad 30 stupňů přichází již několik dní, zatímco v oblasti panují rekordně dlouhá vedra. List The New York Times psal minulý týden o tom, že koupat se v těchto dnech v oceánu je zde jako ponořit se do „hustého, bublajícího sirupu“. Vědci varují, že vývoj by mohl zdecimovat místní populaci korálů.

Extrémní teplota vod u Floridy je jedním z mnoha důsledků veder, která svírají jih Spojených států už déle než měsíc. Město Miami zažilo přes 40 po sobě jdoucích dní s pocitovými teplotami nad 100 stupňů Fahrenheita, tedy skoro 38 stupňů Celsia. Předpověď takovéto podmínky slibuje i pro zbytek týdne.

Výrazně zasažené jsou také státy Louisiana, Texas a Arizona, přičemž ve městě Phoenix pokračuje série s denními maximy nad 43 stupni, jež trvá od začátku měsíce. Vedra aktuálně opět zesilují a očekává se, že nadprůměrně vysoké teploty tento týden zasáhnou většinu amerického území včetně severu a severovýchodu. „Nebezpečné“ podmínky s pocitovými teplotami nad 39 stupňů se dnes čekaly v oblastech s 55 miliony obyvatel.

Častější a intenzivnější vlny veder jsou podle expertů důsledkem klimatických změn, jejichž motorem jsou emise ze spalování fosilních paliv a dalších lidských aktivit. Už nyní je přitom horko v USA nejvíce smrtícím meteorologickým úkazem, který si vyžádá stovky mrtvých ročně.

Video  Jak se bránit před extrémními vedry?  - Videohub
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 26. července 2023 00:18 )

"Heat Dome" neboli "tepelná kupole" znamená, že v zasažené velmi rozsáhlé oblasti je skoro bezvětří nebo vítr fouká jen slabě.

Na jihu Evropy fouká silný vítr! Na jihu Evropy žádný Heat Dome není. Na jihu Evropy žádná tepelná kupole není. Jedná se o chybu evropských meteorologů... kterou papouškují čeští meteorologové.

Zobrazit celou diskusi