Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šokující zvrat v útoku na Nord Stream: Za explozemi stojí proukrajinská skupina, tvrdí zpravodajci

Aktualizováno -
7. března 2023
22:07
Autor: ČTK - 
7. března 2023
17:00

Nové zpravodajské informace, kterými disponují představitelé USA, naznačují, že za loňským útokem na plynovod Nord Stream stojí proukrajinská skupina. Nejsou však žádné důkazy, že by do operace byl zapojen či o ní věděl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jeho vojenští velitelé nebo že by skupina jednala na pokyn ukrajinských vládních činitelů. S odkazem na své zdroje to dnes napsal americký list The New York Times (NYT).

Tři z celkových čtyř potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 na dně Baltského moře loni v září narušily dosud nevysvětlené exploze, jedno potrubí plynovodu Nord Stream 2 zůstalo neporušené. Plynovodem Nord Stream 1 v době před explozí už plyn do Evropy neproudil kvůli rostoucímu napětí mezi Moskvou a Západem po ruské invazi na Ukrajinu. Moskva zastavení provozu zdůvodňovala údržbou. Nord Stream 2 byl sice dokončen, spuštěn ale kvůli válce na Ukrajině a protiruským sankcím nikdy nebyl.

Poškození plynovodů spustilo vlnu spekulací o tom, kdo za věcí stojí, a zůstává jednou z nejzávažnějších nevyřešených záhad rok trvající ruské války proti Ukrajině, píše NYT. Podle některých představitelů by největší motiv k útoku na plynovod měla Ukrajina a její spojenci. Ti se proti projektu stavěli po celá léta a označovali ho za hrozbu pro národní bezpečnost, protože by Rusku usnadnil prodej plynu do Evropy.

Dnešní reportáž německé televize ARD se s informacemi listu NYT shoduje v tom, že za útokem na plynovod může být proukrajinská skupina. Výbušniny podle ARD a dalších německých médií dovezla na místa činu jachta pronajatá od firmy se sídlem v Polsku. Tato společnost podle ARD zřejmě patří dvěma Ukrajincům. Na moře vyrazil šestičlenný tým: pět mužů a jedna žena. Šlo o kapitána, dva potápěče a dvojici jejich asistentů a o lékařku. ARD uvádí, že není jasné, z jaké země pocházeli, protože se prokazovali profesionálně zfalšovanými pasy.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Američtí představitelé uvedli, že o pachatelích a jejich vazbách toho mnoho nevědí. Z přezkumu nově shromážděných zpravodajských informací ale vyplývá, že šlo o odpůrce ruského prezidenta Vladima Putina. Členové skupiny ale nebyli identifikováni. Stejně tak není jasné, kdo skupinu vedl nebo za operaci zaplatil.

„Američtí představitelé odmítli zveřejnit povahu zpravodajské informace, způsob jejího získání nebo jakékoli podrobnosti o síle důkazů, které obsahuje. Uvedli, že o ní neexistují žádné pevné závěry,“ napsal NYT.

Agentura Reuters píše, že se jí dosud nepodařilo informace obsažené v materiálu NYT nezávisle ověřit a zatím se jí nedaří spojit s americkými představiteli, aby se k věci vyjádřili. Zástupci Kyjeva a Moskvy rovněž nebyli zatím zastiženi.

Ukrajina spojitost odmítá

Mychajlo Podoljak z ukrajinské prezidentské kanceláře dnes odmítl spojitost útoku s Ukrajinou. „Ukrajina nemá s incidentem v Baltském moři nic společného a nemá žádné informace o 'proukrajinských sabotážních skupinách',“ napsal na na twitteru, kde označil možné zapojení Kyjeva za „zábavnou konspirační teorii“.

Ruský diplomat Dmitrij Poljanskij se naopak domnívá, že zpráva NYT „jenom dokazuje, že (ruská) iniciativa zahájit mezinárodní vyšetřování pod záštitou generálního tajemníka OSN je na místě“. Rusko podle něj plánuje do konce března vyvolat hlasování v Radě bezpečnosti OSN ohledně návrhu rezoluce, která o takové vyšetřování požádá generální tajemníka OSN Antónia Guterrese.

Mluvčí Bílého domu John Kirby dnes novinářům řekl, že Washington čeká na závěry vyšetřování v Evropě.

Případ vyšetřují nezávisle na sobě Německo, Švédsko a Dánsko. Teprve před několika dny tyto země informovaly Radu bezpečnosti OSN, že vyšetřování pokračuje a že z něho zatím nejsou žádné závěry.

Spojené státy a NATO označily útoky na plynovody ze září 2022 za sabotáž, zatímco Moskva obvinila Západ a vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby věc nezávisle vyšetřila. Ani jedna strana pro své tvrzení nepředložila důkazy. Bílý dům v únoru odmítl jako „naprostý výmysl“ příspěvek na blogu amerického investigativního novináře oceněného Pulitzerovou cenou Seymoura Hershe, který tvrdí, že za explozemi stojí Washington. Vyšetřování úřadů v Dánsku, Německu a Švédsku dosud nebylo uzavřeno.

Video  Kamery zachytily podmořský výbuch a únik plynu z plynovodu Nord Stream  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa