Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bláznivé počasí v USA: V Kalifornii varují před sněhovou bouří, Texas naměřil 35 °C

Autor: ČTK - 
23. února 2023
20:12

Různé části Spojených států se potýkají s extrémním počasím. V běžně slunné Kalifornii meteorologové hlásí možnost sněžení, zatímco v Texasu na jihu země naměřili až 35 stupňů Celsia. Uvedl to web stanice BBC a americká Národní meteorologická služba (NWS).

Ve středu vydali meteorologové varování před potenciálně nebezpečným zimním počasím ve 28 státech pro celkem 75 milionů lidí. Kromě Kalifornie se zimní bouře očekávají na severu a severovýchodě USA, konkrétně na 2000 kilometrů dlouhém pásu od Nebrasky až po New Hampshire na východním pobřeží. Zhruba ve středu této pomyslné linie, v Minnesotě, by mohlo tento týden napadnout až 60 centimetrů sněhu, což je nejvíce za posledních 30 let. Zpožděno nebo zrušeno bylo kvůli nepříznivému počasí skoro 3000 letů. Počet odběratelů bez elektřiny ve státech Illinois, Wisconsin, Kalifornie, New York a Michigan podle webu PowerOutage.us překonal 900 000, z toho jen v Michiganu je to více než 793 000.

V oregonském Portlandu přes noc podle NWS napadlo asi 28 centimetrů sněhu, což je druhé největší množství od začátku měření a nejvíce od ledna 1943. Rozbředlý sníh v ulicích způsobil velká zpoždění v dopravě.

Minnesotský guvernér Tim Walz mezitím povolal na pomoc řidičům, kteří uvázli na silnicích, Národní gardu.

V Michiganu v důsledku bouře zemřel dobrovolný hasič, informoval deník The New York Times (NYT). Příčina smrti nebyla uvedena, ale podle místních médií se to stalo kvůli spadlému elektrickému vedení.

Na západním pobřeží v Kalifornii podle klimatologa z Kalifornské univerzity Daniela Swaina uvidí sníh všech 39 milionů obyvatel slunečného státu, „ať už padat kolem sebe, nebo na vršcích nedalekých hor“. Na neobvyklost tohoto úkazu poukázala ve středu večer i losangeleská televizní hlasatelka počasí Evelyn Taftová: „Abych k vám byla naprosto upřímná, varování před zimní bouří jsem (v Kalifornii) ještě nikdy neviděla,“ řekla ve vysílání stanice KCAL. Části USA se také potýkaly s nárazovým větrem, který vyvracel stromy. V kalifornské oblasti Bay Area prorazila padající sekvoj stěny obývacího pokoje domu a vážně zranila roční dítě.

V McAllenu na jihu Texasu u mexické hranice se naopak lidé potýkají s rekordními vedry, ve středu tam meteorologové naměřili 35 stupňů Celsia. Staleté rekordy lámou teploty i v Kentucky a Tennessee. V hlavním městě Washingtonu na východě USA by dnes mohlo být až 26,7 stupně Celsia, což by prolomilo rekord z roku 1874, píše BBC.

Video  Při jakých teplotách raději zůstat s malým miminkem doma?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi