Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bouře v Itálii provázely i obří kroupy až 19 cm velké! Na jihu evakuovali turisty kvůli požárům

Aktualizováno -
25. července 2023
20:52
Autor: ČTK - 
25. července 2023
19:24

V severní Itálii v pondělí spadla při bouřkách kroupa o průměru 19 centimetrů. Podle Evropské laboratoře pro výzkum silných bouří (ESSL) je největší, jaká kdy byla v Evropě zaznamenána. Informovala o tom dnes agentura APA. Ministr civilní ochrany Nello Musumeci dnes podle agentury ANSA uvedl, že Itálie prožívá „nejsložitější dny za poslední desetiletí: Průtrže mračen, tornáda a krupobití na severu; úmorná vedra a ničivé požáry ve středu a na jihu“.

Silné bouře, nárazový vítr o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu a také vydatné přeháňky s kroupami zasáhly v noci na dnešek části severní Itálie. Postižena byla zejména metropole Milán a velké části Lombardie, píše agentura DPA. V médiích se objevily záběry vyvrácených stromů popadaných na auta, poškozených střech, kusů krytin na ulicích i ležících sloupů veřejného osvětlení.

Padaly i kroupy, ta největší evidovaná měla 19 cm. Předchozí rekord 16 cm byl evidován teprve před necelým týdnem v severoitalské provincii Padova. O tři centimetry větší kroupa spadla ve městě Azzano Decimo v regionu Furlánsko Julské Benátky. Světový rekord podle ESSL drží od roku 2010 město Vivian v americké Jižní Dakotě, kde měla kroupa 20,3 centimetru.

ESSL dále uvedla, že severní Itálie v posledních desetiletích zaznamenala největší nárůst výskytu silného krupobití v Evropě.

Vznik krupobití je neoddělitelně spjat s tvorbou bouřek. Led vzniká prakticky v každém větším bouřkovém mraku, ve většině případů jsou ale kroupy tak malé, že během pádu z oblohy roztají a na zemský povrch dopadnou jako dešťové kapky. Pouze v malém množství bouřkových mraků se vytvoří kroupy tak velké, že na zem dopadnou jako led.

Déšť v Miláně byl krátký, ale velmi intenzivní, voda vyplavila justiční palác. Vedení města z bezpečnostních důvodů uzavřelo park a koupaliště Idroscalo. Padající strom usmrtil šestnáctiletou dívku spící ve stanu na skautském táboře. Od 04:00, kdy byla bouře nejsilnější, přijali hasiči v regionu přes 200 tísňových volání, píše ANSA.

Požáry u letiště v Palermu

Také Itálii přitom trápí požáry. Letiště v Palermu na Sicílii bylo dnes na více než čtyři hodiny uzavřené kvůli nedalekým požárům. Celkem bylo zrušeno 17 odletů a 11 příletů.

Nejvyšší výstraha před požáry platí na více než polovině území Sicílie. Živel si dosud na jihu Itálie vyžádal nejméně čtyři mrtvé.

V noci na dnešek zemřela 88letá žena, k níž se kvůli dopravním komplikacím spojeným s požárem včas nedostala záchranná služba. Pozůstatky dvou starších lidí byly nalezeny v domě nedaleko Palerma, který zachvátil požár. Osmadevadesátiletý muž upoutaný na lůžko pak zemřel v hořícím domě poblíž města Reggio Calabria, jež leží na italské pevnině přiléhající k Sicílii.

Letiště v Palermu bylo několik hodin odstřižené od okolí kvůli uzávěrám na silnicích i přerušení železniční dopravy do Palerma. Část letů byla odkloněna na druhé sicilské letiště v Katánii. Provoz byl plně obnoven po poledni.

Nejhůře zasažen požárem je lesnatý výběžek Capo Gallo na severozápadě ostrova. U střediska Bellolampo hořela v noci skládka a stoupal z ní jedovatý kouř. V několika částech Palerma byly zaznamenány výpadky proudu, evakuovat se muselo na 120 rodin.

Evakuace stovek lidí u letovisek San Vito Lo Capo či Vieste

Plameny se během noci dostaly nebezpečně blízko k letovisku San Vito Lo Capo. Pobřežní stráž evakuovala asi 400 lidí po moři, protože cestu do vnitrozemí jim zablokoval oheň.

Nemocnice jsou přetížené kvůli požárům i vlně veder. Na 48 hodin nemocnice pozastavila plánované výkony, aby měla dostatečné kapacity pro péči o lidi, kteří se nadýchali kouře. Rostou také počty hospitalizovaných kvůli vlně veder, v nemocnici došla nosítka. Vytížení na pohotovosti na poliklinice je na 300 procentech maximální kapacity, píše list La Repubblica.

Požár zasáhl staleté olivové háje a ovocné sady u Santo Stefano di Camastra na severu Sicílie. Vyhořelo také zastoupení značky BMW u Palerma, včetně mnoha vystavených sportovních vozů, dodává La Repubblica.

Požárů nezůstaly ušetřeny ani další italské regiony. Na 2000 lidí muselo být evakuováno ze tří hotelů nedaleko Vieste poté, co se k tomuto přímořskému letovisku v Apulii přiblížil rozsáhlý požár. Situace je podle místních úřadů složitá s ohledem na silný vítr, který rozfoukává plameny. Oheň se pokouší hasit několik letadel.

Video  Kdy je vznik bouřky nejpravděpodobnější?  - Videohub
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 25. července 2023 23:46 )

Netřeba naříkat a závidět. Velkoplošné velmi silné bouřky, s ojedinělými extrémními projevy, budou úřadovat konečně i v České republice od 6. srpna 2023!

Zobrazit celou diskusi