Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Apokalypsa v chorvatském kempu: Rozmetala ho bouře!

25. července 2023
12:30

Chorvatským městem Novigrad se 21. července prohnala desetiminutová bouře, která měla katastrofické následky. Průtrž zdevastovala kemp Sirena Aminess, kde prázdniny trávila velká spousta turistů. Karavany půlily padající stromy, někteří návštěvníci sotva vyvázli živí. Přestože na souši nikdo nezemřel, na moři se údajně ztratil jeden námořník.

Bouře, jakou Novigrad ještě nezažil. Trvala sice jen deset minut, ale způsobila naprostou apokalypsu. Návštěvníkům kempu Sirena Aminess padající stromy zničily stany, auta i obytné vozy. Materiální škody jsou obrovské, ale všem připadají irelevantní. Říkají, že jsou rádi, že vyvázli živí. 

„Situace je opravdu nebezpečná a je zvláštní, když vidíte, kolik stromů spadlo. Je skutečným zázrakem, že nikdo nezemřel na souši. Bohužel, na moři zmizel jeden námořník, teď ho hledají. Jeho žena řekla, že spadl z lodi. Nervově se zhroutila a musela kvůli ní přijet záchranka,“ sdělil velitel okresních hasičů Dino Kozlevac. 

Na nábřeží v centru města podle chorvatských médií panoval chaos. Všude byly hasičské vozy. Požárníci a komunální služby se rychle snažili odstranit spadané stromy ze silnic, parků, kostelů a domů. Naštěstí se bouře nepřenesla přes celé město, ale i tak se do centra autem dostat nedalo. „Byli jsme v kanceláři a slyšeli jsme, jak fouká. Neuvědomili jsme si ale, že je to taková bouřka. Když jsme vyšli ven, byli jsme v šoku,“ svěřil se očitý svědek pro deník Jutarnji list.

V kempu Sirena Aminess zasahovaly desítky hasičů, kteří odstraňovaly stromy z pozemků a silnic, ale také z aut a karavanů. Škody se prý budou sčítat několik dní. Nejdůležitější pro požárníky bylo odstranit stromy, které představovaly nebezpečí. 

„Hasiči odstranili strom ze střechy našeho karavanu a teď sčítáme škody. Mysleli jsme, že v úterý pojedeme domů, ale spíš si pobyt zkrátíme. Nevíme však, zda bude náš karavan pojízdný,“ popsala Karin z Rakouska, která byla v kempu na dovolené se svým manželem a dětmi.

„Co vám můžeme říct. Máme štěstí, že jsme naživu. Na vteřinu jsem myslel, že přijdu o život. Náhodou jsem vyšel ven, aby nám neuletělo prádlo, když na místo, kde jsem před půl minutou stál, spadl strom. Moje žena byla ve druhé části kempu a ze strachu na mě začala volat. Myslela, že jsem umřel,“ svěřil se Halim Bečić, další návštěvník kempu.

 „Důležité je, že jsme naživu. Kdysi jsme měli podobnou zkušenost v Selci, ale tohle jsme zažili poprvé. Dnes v noci budeme spát v hotelu a pak jedeme zpět do Švédska. Pro nás letní prázdniny skončily,“ dodala turistka Arnada.

Video  Zvláštní úkaz na Slovensku: Dálnicí se prohnala písečná bouře  - Polícia SR - Bratislavský kraj
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání