Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chorvatsko dál zpřísňuje pravidla pro turisty: Za kufry se bude nově platit!

Autor: pma, lig - 
4. června 2023
15:09

V Čechy oblíbené dovolenkové destinaci dochází k dalšímu nařízení, které se dotkne zejména turistů. Město Dubrovník chce bojovat proti hluku netradičním způsobem. Turistům bude zakázáno vozit kolečkové kufry po dlažbě v centru města. Od podzimu se má pravidlo ještě zpřísnit a návštěvníci nebudou smět svá zavazadla v centru ani nosit v ruce. Za poplatek si je budou muset nechat dovézt na ubytování autem.

Turistická sezóna odstartovala v plném proudu a mnoho turistů míří do milovaného Chorvatska. Jenže letos tam na cizince může čekat mnoho nemilých novinek. Jednu z nich například zavádí město Dubrovník.

Podle starosty Mata Frankoviće musela radnice zareagovat na stížnosti tamních obyvatel a vyřešit neúnosný hluk, který se městem ozývá hlavně ve večerních hodinách. Od letošní sezóny tak nebudou moci turisté Dubrovníkem vozit kufry, které mají kolečka. Pokud tedy bude potřebovat přes město s kufrem jít, musíte jej držet v ruce.

I to, ale brzy vedení města zakáže úplně. Podle starosty budou cizinci muset využívat nově vzniklé úschovné prostory. Ty se v Dubrovníku objeví od podzimu. Radnice představila plán, kdy turista zanechá své zavazadlo na určeném místě. Následně budou za poplatek tašky a kufry převezeny do místa, kde bude cizinec ubytován. „V plánu je také vytvoření logistického centra přímo na letišti, odkud budou zavazadla převážena přímo do Dubrovníku,“ doplnil Franković chorvatskému deníku Jutarnji list.

K pochopení nových pravidel má sloužit animovaný film s názvem Respektuj město, který je turistům při cestě do města nebo v jeho okolí promítán. Ve videu je také kladen důraz na to, aby cizinci měli své domácí malíčky na vodíku, nechodili po ulicích do půli těla nazí nebo aby nelezli po historických památkách.

Franković ale dodává, že opatřením nechce radnice turisty trestat. „Nebudeme trestat hosty, kteří za sebou v 5 hodin ráno potáhnou kufry, protože cestují na letiště, pokud to nebude ubližovat našim spoluobčanům. Budeme turisty vychovávat, aby to nedělali nebo aby k tomu docházelo co nejméně, aby měli nájemníci historického jádra ráno klid,“ doplnil starosta Dubrovníku.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jiří Zvěřina ( 5. června 2023 23:26 )

Tak tam přestaňme jezdit... A oni se hned vzpamatují...

moro ( 5. června 2023 15:50 )

To víte, jezdí ta nejvíc Čechů. Kdo není hloupý ať tam nejede. Už nevědí co zloplatnit!!!!

gabreta ( 4. června 2023 22:18 )

Já tam byl u kámoše na jachtě a nikdy více bych do Chorvatska nejel! Daleko lepší a příjemněji ve je ve Španělsku!!

Joanna ( 4. června 2023 21:04 )

Zarábať na turistoch chcú, ale už aby som si nemohla kufor odniesť? 🙄
Veď žijú z turizmu

gejza22 ( 4. června 2023 20:51 )

Jugoši už pořád škubou turisty, tak co se tam pořád všichni hrnou?

Zobrazit celou diskusi