Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Oblíbená dovolenková destinace připravuje tvrdé postihy: Za zvracení, spaní i pití tučné pokuty

Autor: pma, inf - 
24. května 2023
05:00

Druhé největší chorvatské město Split ve střední Dalmácii láká každoročně tisíce turistů. Ti se ale dle tamních úřadů ve městě chovají naprosto nepatřičně. A jeho obyvatelům už přetekl pohár trpělivosti. Za koupání ve fontánách, prolézání po historických památkách, pití alkoholu mimo restaurace nebo močení hrozí turistům pokuta v přepočtu až sedm tisíc korun!

Chorvatsko patří k nejnavštěvovanějším místům, kam se čeští turisté opakovaně vrací za odpočinkem a mořskými radovánkami. Cizinci, kteří do země přicestují, jsou často ubytovávání v blízkosti druhého největšího chorvatského města – Splitu. To láká turisty nejen svým historickým centrem, ale i mnoha promenádami, kde lidé rádi popíjejí alkohol a užívají si teplých dní. S tím by ale podle chorvatského deníku Dnevnik měl být brzy konec.

Mastné pokuty pro hříšníky

Tamní městská rada se po dlouhých jednáních odhodlala k razantnímu kroku, aby naučila cizince, jak se v jejich městě mají chovat. Za močení a popíjení alkoholu na veřejných místech, konzumaci jídla a pití na veřejných plochách, lezení po historických památkách ze 17. století, koupání v kašnách, smlouvání s taxikáři nebo za spaní ve veřejných parcích hrozí během nadcházející turistické sezony pokuta 300 eur, v přepočtu tedy přibližně 7100 korun.

Poloviční sazbou, přibližně 3500 korun (150 eur), budou tamní úřady pokutovat ty, kdo budou na veřejnosti zvracet. Všechna tato nově schválená opatření míří hlavně na turisty, rada města odhlasovala i zákaz stavebních či montážních prací v době mezi 14. a 17. hodinou a v noci, což je opatření mířené hlavně na obyvatele Splitu.

Město najme pomocníky

K opatřením vedení města přistoupilo poté, co si obyvatelé města během celé loňské hlavní sezony opakovaně stěžovali na chování cizinců. Podle fotografií, které Chorvati sdíleli na sociálních sítích, se turisté ve městě často opíjeli do němoty, spali či močili na veřejných prostranstvích, nebo se dokonce oddávali sexu.

Na pořádek ve městě budou podle místostarosty Splitu Bojana Ivoševiče dohlížet najatí pomocníci. Ti budou každý den mezi 10 hodinou večerní a 4 hodinou ranní pomáhat policistům v ulicích.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku.  - Videohub
Video se připravuje ...

 

ejvm1712 ( 24. května 2023 16:55 )

Chorvatsko? Ani za nic!

otrusnik ( 24. května 2023 09:33 )

To schvaluji to je v pořádku. Že jsem na dovolené v cizí zemi ,neznamená že tam budu chlastat a blít každý den jak protržený.

bursik ( 24. května 2023 08:04 )

Tímto krokem by vláda nemusela zdražovat! Vybrala by mnohem víc od těchto existenci

bursik ( 24. května 2023 07:34 )

A hlavně by měli být hlídky na karlovarském festivalu , Rudolfinu a vůbec kde jsou naše "VIP" kompletní ubozaci a oslavují svým stylem

Zobrazit celou diskusi