Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Potřebuje Česko velvyslance v Rusku? Podle Koláře není nutný, Petříčkovi by stačil společný z Evropy

Autor: vja, Vera Renovica, Markéta Volfová - 
4. června 2023
05:00

Česká republika momentálně v Rusku nemá velvyslance, přičemž celkově je diplomatické působení ČR v Rusku tak trochu v „udržovacím“ režimu. Tato situace ve spojitosti s více než rok probíhající ruskou invazí na Ukrajině budí otázku, zda je vůbec potřeba Českého velvyslance v Moskvě mít, či zda kompletně neutnout přítomnost českých diplomatů v Rusku. Podle poslankyně Evy Decroix (ODS) ze Zahraničního výboru by další stažení českých diplomatů z Ruska bylo tak trochu prázdným gestem. Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) by si pak zastoupení ČR například skrze velvyslance EU představit dokázal.

Nad přítomností českých diplomatů v Rusku se nedávno v pořadu Blesku Hráči podivoval poradce prezidenta Petra Pavla a ostřílený diplomat Petr Kolář. „Nepovažuji za nutné, abychom tam velvyslance měli. Já bych byl ještě radikálnější. Vůbec nevím, proč tam máme nadále diplomatické zastoupení, když je jenom jakási ‚udržovačka‘. My jsme členská země Evropské unie, ta má své zastoupení, svou ambasádu, kde se schází velvyslanci členských zemí. A mně by vůbec nevadilo, kdyby nás v této době zastupovala osoba velvyslance EU,“ nechal se slyšet.

Odvolání velvyslance Vítězslava Pivoňky z funkce však podle něj momentálně na pořadu dne z řad důvodů není. „Pan velvyslanec Pivoňka nebyl odvolán. Kdybychom ho odvolávali, musela by proběhnout procedura, která znamená dopisování prezidentů, protože velvyslanec zastupuje hlavu státu. A já si neumím představit, že by si teď prezident Petr Pavel s prezidentem Vladimirem Putinem dopisovali,“ prozradil Kolář.

K možnému odvolání Pivoňky se blíže nevyjádřil ani ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Velvyslanec Pivoňka zůstává velvyslancem v Rusku. Momentálně se nachází v ústředí, kde poskytuje konzultace ohledně své agendy,“ uvedl v krátkosti.

Video  Analytik Stulík: Rusko tahá za kratší konec, jeho požadavky jsou odtržené od reality  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Cena, kterou platíme, je přítomnost ruských diplomatů u nás

K tématu české diplomatické přítomnosti v Moskvě v rámci pořadu Epicentrum promluvil i analytik Bezpečnostního centra Evropské hodnoty David Stulík. „Tam zůstalo několik diplomatů, kteří by se dali spočítat na jedné ruce. Samozřejmě nemůžou fungovat v tom klasickém režimu práce, takže nejsou schopni tu práci pořádně vykonávat. Tady je důležité si udělat takovou bilanci, jestli má smysl tam nechávat někoho, jestli symbolická přítomnost smysl má,“ zhodnotil možnosti.

Z Ruska se kompletně nestáhla ještě celá řada českých firem, pro které můžou být čeští diplomaté stále velkou podporou. „Je tam řada věcí, jsou tam pořád některé české firmy, občas nějaká diplomatická podpora českému byznysu taky má smysl. Zase je pak otázka, jaká je za to cena. Dříve se také řešilo to, že pro nás je důležité například dbát a pečovat o hroby českých legionářů,“ připomněl.

S přítomností českých diplomatů v Rusku je spojena samozřejmě i přítomnost těch ruských v Praze. Rozdíly v životních a pracovních podmínkách obou stran jsou pak podle Stulíka doslova propastné. „Je otázka shrnout si všechna pro a proti a na základě toho to vyhodnotit. Taky cenou, kterou platíme, je přítomnost ruských diplomatů u nás. I když jich je tady méně, tak pořád tady jsou a nějakou činnost vyvíjejí, pořád se s někým kontaktují. Čeští diplomaté mají o hodně těžší pracovní podmínky v Moskvě než ruští diplomaté tady. To je taky věc, kterou je nutné vzít v potaz,“ upozornil.

Česko by podle Stulíka mohl v případě potřeby zastupovat i velvyslanec jiné členské země EU, která sdílí podobné zájmy. Zmínil však symbolickou důležitost české diplomatické mise, o kterou bychom tímto přišli. „Další variantou je požádat jinou členskou zemi Evropské unie, aby představovala naše zájmy. To je také možné, že by to mohly být nějaké nám blízké země. Pokud by pak docházelo k nějakým záležitostem na rusko-české úrovni, mohl by to komunikovat velvyslanec jiné členské země. Česká přítomnost přeci jenom nějakým způsobem symbolický dopad má na některé lidi v Rusku vázané na Českou republiku. Je to otázka, musí se tím zabývat lidé, kteří Rusko dělají na Ministerstvu zahraničních věcí a v prezidentské kanceláři,“ navrhl.

Decroix: K odvolání velvyslance nevidím impuls

Přestože v přímo v Moskvě nyní Česká republika velvyslance nemá, nedává podle členky Zahraničního výboru Sněmovny Evy Decroix (ODS) příliš smysl Pivoňku funkce zbavovat. By co víc, takový proces by mohl do budoucna výrazně zkomplikovat znovunavázání diplomatických vztahů s Ruskem.

Situace je taková, že my dneska nemáme nikoho Rusku. Ruský velvyslanec je dneska stažený v Praze, takže jestli jako ho máme v uvozovkách deklasovat a říct, že končíme diplomatické vztahy, tak je otázka, co by se stalo potom, jestli by se z toho Rusko posadilo na zadek, nebo jestli by ukončilo válku. Já se domnívám, že by se nestalo vůbec nic ze strany Ruska a jediné, k čemu by došlo, je, že bychom měli potom velmi obtížně znovu nastavitelné komunikační systémy nebo kanály s Ruskem,“ je přesvědčená.

S Kolářovým přístupem k Rusku Decroix prý souzní, potřebné kroky v diplomatické sféře podle ní však již byly učiněny. „Úplně rozumím panu Kolářovi, který říká, že dokud se některý ze států chová tak, jak se chová, tak přece se s ním nemůžeme bavit normálně a tvářit se, že je to standardní diplomatická linie, to určitě ne. Na straně druhé už jenom tím, že jsme stáhli našeho velvyslance a vyloučili poměrně velké množství ruských diplomatů odsud, tak snad nějaký signál jsme vyslali,“ sdělila Blesku.

„Nemusíme mít velvyslance, jenom dneska nevím, jak to budeme dneska odůvodňovat, protože válka trvá rok. Rozumím potřebě obecně izolovat Rusko, na druhé straně si myslím, že my jsme ty kroky, které směřovaly tímto směrem, učinili a dnes není potřeba k tomu dělat žádný další krok. Minimálně ne v tom, že bychom vlastně jako velvyslance, který ani není v Rusku, nějakým způsobem odvolali z funkce,“ doplnila.

Poslankyně však nevyloučila, že by k situaci volající po odvolání velvyslance v Rusku dojít mohlo. Pokud by však šlo v současnosti „pouze“ o reakci na více již rok trvající konflikt na Ukrajině, nemá takový postup zcela smysl. „Pokud jsme chtěli uvažovat v tomto směru, tak jsme tak měli učinit na začátku války nebo po nějakých dalších neúspěšných jednáních, ale dneska nevidím ten konkrétní impuls. Pokud takový impuls přijde v budoucnu, tak o tom pojďme uvažovat,“ zhodnotila možnosti.

 Diplomatická izolace Ruska pouze ze strany České republiky by patrně měla minimální dopady. Otázkou pak zůstává, zda by podobnou akci v případě pořeby neměla podniknout Evropská unie jako celek. „Ještě k tomu potřeba říct: ‚Opravdu chceme, aby nás zastupoval jako společný vyslanec za Evropskou unii?‘ A teď na to nemám odpověď. Neříkám, že je to dobře nebo špatně, jenom je otázka, jestli v tom okamžiku ty národní zájmy budou v tom vyjednávání. Protože pokud si pokládáme otázku, že máme přerušit diplomatické vztahy s Ruskem, tak neměla by je potom ukončit taky Evropská unie?“ ptá se poslankyně.

Petříček: Nevím, proč zde ještě působí ruský velvyslanec

Diplomatické vztahy mezi ČR a Ruskem byly podle bývalého ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) prakticky dány k ledu. Šlo nejen o důsledek ruské agrese, ale částečně i reakci na roli ruských tajných služeb v případě výbuchu muničních skladů ve Vrběticích. Jejich zlepšení v dohledné době nelze očekávat.

Formálně diplomatické vztahy nebyly úplně zpřetrhány. Česko, stejně jako většina demokratických zemí, v důsledku rozpoutání války proti Ukrajině přistoupilo k diplomatické izolaci Ruska, což je zcela na místě. Hlavním předpokladem pro případné oživení diplomatických vztahů je ukončení války ze strany Ruska a to, že Rusko začne plnit své povinnosti vyplývající z mezinárodního práva. Nic nenasvědčuje, že by se to v blízké budoucnosti stalo,“ okomentoval pro Blesk situaci.

V současnosti podle exministrových slov není úplně pochopitelné, proč v Praze nadále působí ruský velvyslanec zejména ve spojitosti s faktem, že na území Ruska nemají čeští diplomaté potřebné podmínky k řádnému fungování.

„V praktické rovině současná situace znemožňuje nějakou smysluplnou činnost českých diplomatů na území Ruské federace. I proto podle mého názoru není český velvyslanec přímo v Moskvě. Ale ČR stále má velvyslance, stejně jako Rusko má v Praze svého velvyslance. Osobně však nevím, proč zde ještě působí. V současné době to nicméně nevypadá, že by MZV přistoupilo k jeho vyhoštění,“ odhaduje.

V tuto chvíli by dle Petříčkova názoru Česko mělo další diplomatické kroky koordinovat s ostatními státy EU. „Osobně si dovedu představit i situaci, kdy nás za určitých podmínek v Moskvě bude reprezentovat evropská delegace a evropský velvyslanec. V praktické rovině by se toho zase tak moc nezměnilo. V diplomacii je však důležitá i symbolika. Mimo jiné v tom, že děláte kroky na základě reciprocity. Například to, že bychom ukončili naše zastoupení v Moskvě na úrovni velvyslance, a byli třeba zastoupeni delegací EU, by bylo možné načasovat na chvíli, kdy přestane v Praze působit ruský velvyslanec,“ navrhl.

Video  Hráči: Petr Kolář dělá pro Pavla za tisícovku. Promluvil i o Zemanovi, Kellnerovi, Nejedlém nebo Witowské  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...
11:29
Dnes

V zásobování Ukrajiny dělostřeleckou municí nastal díky Česku pokrok. Dnes to při příchodu na americkou leteckou základnu Ramstein v Německu na jednání o další zbrojní podpoře Kyjeva prohlásil německý ministr obrany Boris Pistorius. České úsilí na úvod jednání ocenil také ministr obrany USA Lloyd Austin, který schůzku uspořádal. Česká republika má v zemích mimo Evropskou unii možnost nakoupit 800.000 dělostřeleckých granátů, které Ukrajina potřebuje pro obranu před ruskou invazí. Na nákup munice nyní přispívá řada spojeneckých zemí včetně Německa.

11:05
Dnes

Moldavsko oznámilo vyhoštění ruského diplomata kvůli vypsání ruských prezidentských voleb v moldavském separatistickém regionu Podněstří proti vůli moldavských úřadů. Uvedl to server Nastojaščeje vremja, podle něhož si také moldavské ministerstvo zahraničí kvůli tomu předvolalo ruského velvyslance v zemi.

10:55
Dnes

Ruský prezident Vladimir Putin se v květnu vydá na návštěvu Číny, kde se setká se svým protějškem Si Ťin-pchingem, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na své nejmenované zdroje. Cesta do Číny by mohla být první Putinovou zahraniční návštěvou v novém funkčním období, do něhož byl právě zvolen. Volby trvaly od pátku do neděle a vyvolaly ostrou kritiku Západu, který je označil za nesvobodné a odsoudil, že Moskva vypsala hlasování i na Ruskem okupovaných ukrajinských územích.

Putin v Číně: Sešel se s prezidentem Si Ťin-pchingem a vystoupil na summitu k nové Hedvábné stezce (18.10.2023)
Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kaja ( 4. června 2023 22:08 )

Lobista Kolar z americké firmy, co pomáhá Gaspromu a Sberbance vyhýbat se protiruským sankcím. Není divu, že zrovna on vyrobil mýtus prezidenta z kariérního komunisty Pavla

Jirik-ta ( 4. června 2023 19:45 )

a na víc ty jejich zbraně jsou akorát na prodej. Do války nejsou.

Jirik-ta ( 4. června 2023 19:42 )

Konflikt na Ukrajině je „poslední křeč imperiální minulosti Evropy“

jasnavolba ( 4. června 2023 10:32 )

Koláři! myslíš že potřebujeme takové kmotry­,tune­láře,­křivá­ky jako ty na hradě,radit kam s penězi.

BobyNo1 ( 4. června 2023 10:29 )

Tahle republika není jen P(och)etříček a Kolář!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa