Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Expert o jaderných „fantasmagoriích“ diktátora Lukašenka. A kdo ho po smrti nahradí?

Video se připravuje ...
Autor: vol - 
31. května 2023
05:00

Ruské jaderné zbraně cestují s předstihem do Běloruska a tamní vůdce Alexandr Lukašenko s podlomeným zdravím vyzývá země k připojení k jejich „nukleárnímu svazu.“ Co z toho brát vážně? A jak by Lukašenkova smrt ovlivnila fungování paktu? Nejen na to odpovídal v Epicentru Blesku analytik Bezpečnostního centra Evropské hodnoty David Stulík.

„Je to jistý psychologický nátlak a vzkaz ne Ukrajincům, ale především západním zemím, protože přece jenom v západních zemích, které podporují Ukrajinu vojensky, politicky, finančně na úrovni veřejnosti, je strach z jaderné války, a to samozřejmě ruští propagandisté velice dobře vědí,“ komentuje Stulík zprávu z minulého týdne o urychleném přesunu jaderných zbraní do Běloruska s tím, že na tom nutně nemusí být kousek pravdy. „Z praktického vojenského pohledu se tím navíc nic nezmění, i když ty zbraně budou na území Běloruska,“ dodává.

Lukašenkovy vzkazy o tom, aby se země připojily k unii Ruska a Běloruska s příslibem nukleární výbavy, hodnotí jako paranoidní hlášku: „Zase se snaží rozdmýchat ten strach z profilace rozmisťování jaderných zbraní dále ve světě. Rusko ale ve stávajícím konfliktu podporují například Nikaragua nebo částečně Srbsko. Takže představovat, že by Rusko začalo přeposílat jaderné zbraně někam daleko za své hranice, to už je opravdu taková fantasmagorická představa,“ hodnotí analytik.

Přibývá navíc spekulací, že zdravotní stav Alexandra Lukašenka se neustále horší. Už na začátku května v této souvislosti opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská vyzvala k připravenosti na jakýkoli scénář. Jaký si tedy v případě Lukašenkova úmrtí představit? „On je jakousi zárukou toho, že je Bělorusko jednou nohou pořád mimo ten konflikt. V situaci, kdyby odešel z politické scény, má Rusko dostatek pák tam dosadit osobu, která bude loajálně vykonávat jejich příkazy. Ale zase na druhou stranu musíme počítat s tím, jak se asi může zachovat nejen běloruská společnost, ale i běloruská armáda. A běloruští vojáci většinou nechtějí bojovat na straně Rusů proti Ukrajincům, takže je tady zase řada nezodpovězených možností, se kterými Rusko také musí počítat.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

milan59 ( 31. května 2023 09:25 )

milan59 ( 31. května 2023 09:25 )

Expert o jaderných „fantasmagoriích“ diktátora Lukašenka. A kdo ho po smrti nahra­dí?.­....­....­....­.Já bych TIPOVAL toho EXPERTA

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa