Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rusko znovu straší jadernými zbraněmi: Zahájilo cvičení s raketami Jars a tisíci vojáky

Autor: ČTK, swp - 
29. března 2023
07:50

Rusko zahájilo cvičení s mezikontinentálním balistickým raketovým systémem Jars a několika tisíci vojáky. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom dnes informovala agentura Reutes, podle níž jde o další pokus Moskvy předvést svou jadernou sílu.

Celkem se cvičení účastní více než 3000 vojáků a asi 300 kusů techniky, uvedlo ministerstvo obrany v prohlášení na sociální síti telegram. Cvičení zahrnuje kontrolu raketových vojsk strategického určení v Omsku a manévry raketové formace vybavené systémy Jars v Novosibirsku.

Během cvičení budou mobilní systémy Jars manévrovat ve třech ruských regionech, uvedlo ministerstvo. Konkrétně je ale nejmenovalo.

Mezikontinentální balistická raketa je strategická raketa schopná dopravit s vysokou přesností na vzdálenost převyšující 5000 kilometrů bojovou hlavici, většinou vybavenou jadernou nebo termonukleární náloží. Existuje jen málo potvrzených charakteristik mobilních mezikontinentálních balistických raketových systémů Jars, poznamenává Reuters. Tyto rakety mají údajně dolet až 12 000 kilometrů.

Některé vojenské blogy uvádějí, že rakety Jars dokážou nést několik nezávislých jaderných hlavic a mohou být namontovány na nákladní nosiče nebo rozmístěny v silech.

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

11:05
Dnes

Moldavsko oznámilo vyhoštění ruského diplomata kvůli vypsání ruských prezidentských voleb v moldavském separatistickém regionu Podněstří proti vůli moldavských úřadů. Uvedl to server Nastojaščeje vremja, podle něhož si také moldavské ministerstvo zahraničí kvůli tomu předvolalo ruského velvyslance v zemi.

10:55
Dnes

Ruský prezident Vladimir Putin se v květnu vydá na návštěvu Číny, kde se setká se svým protějškem Si Ťin-pchingem, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na své nejmenované zdroje. Cesta do Číny by mohla být první Putinovou zahraniční návštěvou v novém funkčním období, do něhož byl právě zvolen. Volby trvaly od pátku do neděle a vyvolaly ostrou kritiku Západu, který je označil za nesvobodné a odsoudil, že Moskva vypsala hlasování i na Ruskem okupovaných ukrajinských územích.

10:21
Dnes

Stovka plicních ventilátorů, které byly vyrobeny v době covidové epidemie, by mohla pomáhat na Ukrajině. Vláda ve středu projedná, zda je stát jako nepotřebný dar vrátí výrobci. Vyplývá to z materiálu pro středeční jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Na dotaz ČTK to potvrdila mluvčí organizace Post Bellum, která dovoz na Ukrajinu zprostředkuje, Alžběta Chrobáková.

Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa